Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

##game_title##

Lenovo Y520 gamer notebook

A Lenovo egyik játékokhoz szánt laptopja járt nálunk.

2018.09.10. 22:59 | szerző: GeryG | Kütyü+hardver

Bár a gamer laptop fogalmára máig elsősorban az Alienware erőműveit szokás példaként felhozni, kétségtelen, hogy az utóbbi években ez a piac is sokat hígult, egyre több szereplő jelenik meg. Ez persze számunkra, vásárlók számára kimondottan örömteli, hiszen a több piaci szereplő akarva-akaratlanul is az ár/érték arány javulását eredményezheti. A gamer laptopok tortájából igyekszik minél nagyobb szeletet a tányérjára pakolni a Lenovo is. A Lenovo Legion Y termékcsalád mind megjelenésével, mind hardverkínálatával felveszi a versenyt a konkurenciával. Nálunk nemrégiben az Y520 járt.

Lenovo Y520 gamer notebook

A Lenovo Legion Y520 tekinthető a család legkisebb tagjának is, de ez ne tévesszen meg senkit. A 15,6 colos laptopban ugyanis kellő erő lakozik ahhoz, hogy a legtöbb mai játékkal gond nélkül megbirkózzon. A hardverről egy picit később, előbb inkább ismerkedjünk meg a külcsínnel. Elvégre előbb úgyis ezt látjuk, amikor kivesszük a dobozból. Az Y520 mattfekete házban kapott helyet, a képernyő hátlapján egyszerre elegáns és fiatalos, enyhe bordázattal. A gép bal oldalán két USB-port mellett kapott helyet a tápcsatlakozó, a fejhallgató és a mikrofon jack-csatlakozója, valamint a hálózati csatlakozó is. A jobb oldalon pedig három újabb USB-portot (ebből egy USB 3.1 C type) találunk a HDMI és az SD-kártya portja mellett. A hátoldal bordázatát nem törték meg további csatlakozókkal, ahogy elölre sem kerül ilyesmi. A képernyőt felhajtva egy igen pofás billentyűzettel és egy kellemes méretű touchpaddel találjuk szembe magunkat. Kapunk numerikus billentyűzetet is, a funkciógombokat pedig szokás szerint egy külön billentyű lenyomásával érhetjük el. A billentyűzet és a touchpad is nagyon mutatós, piros háttérvilágítást kapott (a nagyobb tesók már RGB-megvilágítással is rendelkeznek), így a sötét szobában sem okoz gondot a használatuk. A 2*2 wattos Harman hangszórókat a képernyőt középen tartó zsanér két oldalán rejtették el a bordák közé. Az Y520 összességében a Lenovóra jellemző picit szögletes jegyeket hordozza magán, de kellemesen vékony, és szinte már pehelysúlyú. Így hordozhatóság szempontjából is jól vizsgázik.

Ami pedig a belsőt illeti, e téren sem lehet ok a panaszra. A nálunk járt tesztgép agya egy Intel Core i7-7700HQ processzor volt, amely alapjáraton 3,6 GHz-en ketyegett. Mellé 8 GB DDR4 RAM került, amely 2400 MHz-en dolgozott. Ez elsőre kevésnek tűnhet, de a memóriát tetszés szerint akár 16 GB-ig is lehet pakolni. Tárhely tekintetében sem torpanunk meg, hiszen a ma már lassan alapvetőnek számító SSD is helyet kapott. Így az adatainkat, képeinket, zenéinket, videóinkat és persze játékainkat az 1 TB-os HDD-n tárolhatjuk, míg a rendszer fénysebességéért a 128 GB-os SSD felelős. És végül, de egyáltalán nem utolsósorban a grafika. A játékok látványvilágának életre keltését egy NVIDIA GeForce GTX 1050Ti-re bízták, amely 4 GB dedikált memóriával garázdálkodhat. Ez ugyan messze nem a legerősebb VGA a piacon, de még így is kényelmesen elegendő a legtöbb mai játékhoz.

Lenovo Y520 gamer notebook

Lehet, hogy a Lenovo Legion Y520-szal egy Battlefield V-öt nem fogunk maximális részletesség mellett stabil 60 fps-sel játszani, de minimális kompromisszumokkal még jó ideig hű társunk lehet a csatatéren. Emellett persze a hétköznapi használatra is kiválóan alkalmas. A 45 Wh-s akkumulátor ugyan nem fogja egy 3310-s Nokia üzemidejét biztosítani, de normál használat mellett 3-4 óráig nem lesz szükségünk a tápkábelre. Persze, ha egy több ezer fős Total War csatába vágunk bele, hamarabb is keresztbe tehet nekünk az akkumulátor, mivel komolyabb terhelés mellett már legfeljebb egy-másfél óráig fogja húzni.

Az Lenovo Y520 egy picit ilyen is meg olyan is. Gamer is és laptop is. Gamer, tehát kellő erővel bír, hogy kiszolgáljon minket. Ugyanakkor laptop, vagyis szempont a hordozhatóság is. E kettő tekintetében pedig valahol kompromisszumot kell kötni. Ez pedig az üzemidő. De ha otthon akarunk épp online csatázni valakivel, akkor úgyis kábelre dugjuk majd a kicsikét. Ha pedig a haverok hívnak át egy retro LAN-partyra, akkor az Y520-tól nem fog leszakadni a vállunk, amíg átbuszozunk hozzájuk. ■

Lenovo Y520 gamer notebook

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló