Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

Netgear routerek

Kis körkép hagyományos és gamer routerektől mesh megoldásokig.

2018.11.06. 10:09 | szerző: Dino | Kütyü+hardver

A Tenda routerek után egy másik gyártó, az ismertebb nevű Netgear hálózati eszközeiből is érkezett pár szerkesztőségünkbe az elmúlt hónapok során. Ezeket egy újabb összefoglaló keretében mutatjuk most be.

Netgear routerek
Netgear R6120 AC1200

A Netgear R6120 AC1200 egy kisméretű router, így könnyen elhelyezhető a lakásban. 1 WAN és 4 LAN port található rajta, ezek azonban csak 10/100 Mbitesek, azaz a gigabites hálózatot nem támogatják. Ez annak fényében jelenthet elég nagy problémát, hogy az R6120 amúgy a 802.11ac wifi-szabványt is támogatja, azaz 5 GHz-en akár 867 Mbps sebesség érhető el vele, emellett 2,4 GHz-en pedig 300 Mbitre képes. A számokat látva pedig jogosan merülhet fel mindenkiben a kérdés: minek kellenek ezek a sebességek, ha a maximális vezetékes sebesség 100 Mbps-ben van korlátozva, azaz a bejövő internetkapcsolatnak is ennyi a maximális sávszélessége.
De ha erre bármilyen okból nincs szükségünk – például amúgy is 100 megás vagy lassabb netet ad a szolgáltatónk, és nem is szeretnénk nagyobbat, akkor egy rengeteg beállítási lehetőséget kínáló routert kaphatunk az R6120-szal. A Netgear Genie webes felületen vagy appon keresztül segít a konfigurálásban. (Ha minden apró részletet kontrollálni szeretnénk, akkor a böngészőből elérhető adminisztrációs felületet kell használnunk.) A 2,4 és 5 GHz-es hálózatokat külön kezeli a rendszer, ráadásul mindkettőből beállíthatunk egy-egy vendéghálózatot is, ami akkor jó, ha látogatóinknak szeretnénk netet adni, de az otthoni hálózatot inkább rejtve hagynánk előttük. A routeren egy USB 2.0 port is található, erre pendrive-ot, külső winchestert vagy nyomtatót köthetünk rá, és így akár fájlszervert vagy DLNA médiaszervert is üzemeltethetünk rajta.
A Netgear R6120 15-16 ezer forint körüli áron kapható.

Netgear routerek
Netgear Nighthawk XR500

A Netgear a gamerek igényeit szem előtt tartva hozta létre a Nighthawk Pro Gaming termékcsaládot. Az XR500 modell egy igen komoly, fekete külsejű darab, részleteiben talán a lopakodó repülőgéphez hasonló vonalakkal. Négy antenna lóg ki belőle, a hátoldalán pedig 4+1 hálózati csatlakozót találunk. Ezek természetesen gigabites sebességet is támogatnak. Kapunk USB-portot is, hogy pendrive-ot köthessünk rá például fájlmegosztásra. 2,4 és 5 GHz-es hálózatokat biztosít a router, 800+1733 Mbps elméleti maximális sebességekkel. Vendéghálózatot természetesen ezen is bekapcsolhatunk.
Látványos adminfelületet kapunk, rengeteg beállítási lehetőséggel, így aki szereti finomhangolni a routerét, az megtalálhat szinte mindent. Lehetőségünk van például magasabb prioritást adni a játékok adatforgalmának, vagy geo-filtering segíti a játékokban minél közelebbi szerverek kiválasztását.
Persze a sok extra lehetőséget meg kell fizetni: az Nighthawk Pro Gaming XR500 100 ezer forint körüli áron kapható.

Netgear routerek
Netgear Nighthawk XR700

Ősz elején érkezett aztán hír az XR500 frissebb utódjáról, az XR700-ról. Ez egy AC7200-as router, 1,7 GHz-es, négymagos processzorral, 10G SFP+ portja mellett hét további gigabites Ethernet-csatlakozással (egyikük a WAN-port), 802.11ad wifi-szabvány támogatással. Két USB 3.0 portot is találunk rajta, és beépített Plex Media Servert tartalmaz.
A nagyobb teljesítménynek megfelelően az ára is borsosabb, 499 eurós áron kerül a boltokba.

Netgear routerek
Netgear Nighthawk X6S

Szintén a Nighthawk széria tagja a Nighthawk X6S, egy AC4000-es, háromsávos router. Antennáit kihajtva egy hanyattfekvő pókra hasonlít (leszámítva, hogy nem nyolc, hanem csak hat „lába” van), és az XR500-hoz hasonlóan elég terebélyes is. Egy 1,8 GHz-es, kétmagos proci hajtja, és MU-MIMO képességének köszönhetően pedig párhuzamos kommunikációra képes több eszközzel. A három sávból egy 2,4 GHz-es (max. 750 Mbps), kettő pedig 5 GHz-es (2*1,625 Gps maximális sebességgel). A hátoldalon a 4+1 gigabites Ethernet-csatlakozó mellett két USB-portot is találunk, egy 2.0-sat és egy 3.0-sat, háttértároló vagy nyomtató használatához. Érdekessége még, hogy két hálózati csatlakozót megfelelő hálózati eszköz birtokában aggregálva lehet használni, azaz akár 2 gigabites kapcsolatot is elérhetünk a router és mondjuk egy QNAP TS-251+ NAS között.
A Nighthawk X6S-t üzlettől függően 70-90 ezer forintért árusítják.

Netgear routerek
Netgear Orbi Pro

A tesztelt eszközök közül a legérdekesebbet hagytuk utoljára. A Netgear Orbi Pro dobozában ugyanis nem egy, hanem két kütyü is érkezett, nem véletlenül. Az egyik ezek közül egy teljesen hagyományos router, amelyet modemünkre kapcsolhatunk, és 3 további LAN-csatlakozót találunk rajta. A másik viszont egy ún. szatelit-egység, amely a bázisállomás jelét veszi és „hosszabbítja” meg, de ezen is találunk UTP-csatlakozókat, ha hálózatunkat így szeretnénk még bővíteni. A két doboz együtt mesh-hálózatot hoz létre, amelynek előnye – amellett, hogy jóval nagyobb wifi-lefedettség érhető el otthonunkban –, hogy egyetlen wifi-hálózatnak látják ezeket mobileszközeink, azaz nem váltanak hálózatról hálózatra, attól függően, hogy melyikhez vagyunk közelebb. (Tehát nem úgy működik, mint egy range extender.) A rendszert pedig további szatelitekkel bővíthetjük, ha nagyobb területet szeretnénk wifivel ellátni.
Designját tekintve is kilóg ez a router a többi közül, ugyanis nem állnak ki belőle antennák, helyette egy viszonylag magas, de elegánsan kinéző, fehér színű dobozt kapunk, amely nem lesz zavaró, akárhova is helyezzük lakásunkban. A státuszt a tetején nagy felületen világító LED jelzi. Technikailag egy háromsávos, AC3000-es (1733+866+400 Mbps) routerről van szó, számos beállítási opcióval, vendéghálózat létrehozásának lehetőségével stb.
Az Orbi viszont nem egy olcsó megoldás: a fent ismertetett alapkészlet 180 ezer forint körül kapható, míg egy-egy kiegészítő szatelitet további 100 ezer forint körüli összegért tudunk beszerezni hozzá. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló