Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

New Super Mario Bros. U Deluxe

New Super Mario Bros. U Deluxe – Mario és barátai Switchen újráznak

A Nintendo aktuális konzolja egy újabb klasszikus gyűjteménnyel gazdagodott.

2019.01.22. 14:13 | szerző: gregmerch | Ismertető/teszt

Talán már említettem korábbi cikkeimben, hogy kicsi szívem csücskének egyik atombiztosan bebetonozott lakója a Nintendo talán legismertebb figurája, Mario. Az 1981-es Donkey Kongban debütáló „Ugróember” kisvártatva saját nevet, bratyót, majd egy egész kis univerzumot kapott, és mindezek révén akkora hírnevet szerzett, hogy a piros egyenruhás, nagy bajuszú fickó az elmúlt harmincnyolc esztendő során kitörölhetetlenül beleivódott minden játékos és nem játékos lelkületű ember agyába. Kalandjainak egyik legfőbb irányvonalát az 1983-as Mario Bros., illetve annak 1985-ben kiadott folytatása, a Super Mario Bros. által indított platformerek hada jelenti, amely a mai napig több tucat – ha egészen pontos akarok lenni, akkor jelen ismertetőm tárgyával együtt huszonöt – programot számlál. Ezek kezdetben az oldalra scrollozós, síkbeli irányvonalat képviselték, majd több igen sikeres kirándulást tettek a térben is. A japán konglomerátum legújabb masinájára, a Switchre eleddig egyetlen epizód, a Super Mario Odyssey jelent meg a szériában az említett stílusú alkotások közül, ám ez most szerencsére megváltozott, hiszen a New Super Mario Bros. U Deluxe a jobb sorsra – és főleg jobb marketingre – érdemes előd, a Wii U egyik legkedveltebb alkotását, és annak egészestés kiegészítőjét (a New Super Luigi U-t) hozta el gyűjteményes formában a mai játékosoknak a mostani konzol adottságaira szabva.

New Super Mario Bros. U Deluxe – Mario és barátai Switchen újráznak

Legalább 164 pályán verekedhetjük keresztül magunkat, akár negyedmagunkkal.A sztorin nem nagyon van mit ecsetelni: a gonosz, böhöm nagy Bowser és bandája repülő hajóján elrabolja Peach hercegnőt, akit az alapjátékban Mario, a kiegészítőben Luigi igyekszik kiszabadítani. Mellettük választhatunk további három jól, avagy kevésbé ismert karakter közül, és akár negyedmagunkkal is tolhatjuk a játékot, ha egy kis baráti vagy családi mókára vágyunk. A kollekció az eredeti játékok valamennyi elérhető tartalmával felvértezve került a boltok polcaira, ami azt jelenti, hogy ha csak az alap sztorimódban játszunk, akkor is százhatvannégy pályán kell végigverekednünk magunkat. Az egyes helyszínek több világban kerültek szétosztásra, amelyek az erdős-mezős, a sivatagos, a havas-jeges, a vizes és minden egyéb, a műfajra jellemző környezetben foglalnak helyet. Valamennyi szinten gyűjthetünk mindenféle jóságot: aranyat, tulajdonságainkat felturbózó cuccokat, nagy érméket, csillagokat és egyebeket, amelyek bónusz pályákat, új képességeket és számos egyebet garantálnak számunkra.

New Super Mario Bros. U Deluxe – Mario és barátai Switchen újráznak

Azok se csüggedjenek, akiket a program helyenként idegtépő nehézsége alapból elrettentene a játéktól, mert a fejlesztők bizony rájuk – így a legkisebbekre és a legkevésbé gyakorlottakra – is gondoltak. Egyfelől, ha jó néhányszor elhalálozunk egy szinten, akkor Luigi megcsinálja azt helyettünk, ha akarjuk – igaz, szinte semmit nem szed össze közben. Másfelől a választható szereplők közül Toadette a könnyű, míg Nabbit a nagyon könnyű módot is jelenti. Az utóbbi figura arra is alkalmas, hogy vihargyorsan – tényleg mindössze néhány óra alatt – elérhetővé tegyük vele az összes pályát, amelyekre azután kedvünkre visszamehetünk immár azzal, akivel csak akarunk. Nabbitnak nem árt semmilyen ellenfél, cserébe azonban nem hatnak rá a többieket extra képességekkel felvértező boosterek sem. Toadette – Toad kislány párja – a többieknél kevésbé csúszós talpú, így vele könnyebb az időzítés és a precíz ugrás, valamint társaihoz képest több lootot talál, ami a kimaxolásra hajtóknak jelenthet előnyt. Szintén ő képes az újdonságként bekerült „szuper korona” felhasználásával Peachette-é változni, akinek a többiektől ugyancsak eltérő tulajdonságai vannak, így például jobban megy neki a levegőben siklás bárkinél. A többiek – Mario, Luigi és Toad – is kicsit más-más taktikát igényelnek, ami egyszersmind a New Super Luigi U létjogosultságát is megalapozta. Ebben a játékban Mario nincs jelen, így a tesóra hárul a hős szerepe, aki azonban langalétább az öcsinél, így másképp ugrik, és másképp is lépked. Mindezek jóvoltából ez az epizód az alapjáték megfelelően módosított pályáit tartalmazza, amelyeken gyorsan kell végigsprintelnünk, tekintve, hogy az időlimit száz másodperc, nem pedig ennek megszokott többszöröse. A sima játék mellett három másikban is kipróbálhatjuk magunkat – ezek a Challenge, a Boost Rush és a Coin Battle –, ami megtöbbszörözi az amúgy is kiadós program szavatosságát.

New Super Mario Bros. U Deluxe – Mario és barátai Switchen újráznak

A program megvalósításáról nemigen tudok semmi különösebbet írni: hozza mind a Nintendótól, mind a Switchtől, mind pedig a sorozattól elvárható szintet. A kép szép, színes, tévén, nagyban is éles, a mozgás villámgyors, a zenék pedig a szériára jellemző, folyamatosan ismétlődő, ennek ellenére azonban mégsem monoton taktusokból állnak. A többszemélyes játékra a Switchre szabott vezérlés ad lehetőséget, ami azt jelenti, hogy egy pár Joy-Con birtokában akár ketten is belevághatunk a kalandokba. Ha van elegendő felszerelésünk, akkor az adapterrel eggyé varázsolt Joy-Con vezérlő, vagy a Pro Controller állnak még a rendelkezésünkre. Ezek közül nekem a fél pár Joy-Con nagyon nem állt kézre, de ezt csupán teljesen szubjektív tapasztalatként említem. A Wii U érintőképernyős vezérlőjét kiaknázó módok ebből a verzióból kimaradtak, így az annak idején erre kitalált boost módot most nélkülöznünk kell kézben tartott masinán játszva is.

New Super Mario Bros. U Deluxe – Mario és barátai Switchen újráznak

Mario, Luigi, Toad és a többiek igen tartalmas kalandja pont úgy jó, ahogy van.A Nintendo előző asztali konzoljának egyik legsikeresebb alkotása végre gyűjteményes formában érkezett meg Switchre. A New Super Mario Bros. U Deluxe mindent tartalmaz, amit az eredeti program és annak kiegészítője tartalmazott, sőt, mindez most kicsit még szebb, még több és még jobb formában került a mai játékosok könyvtárába. Semmi igazán újat nem tud ugyan a kollekció felmutatni, de ez talán nem is baj. Mario, Luigi, Toad és a többiek igen tartalmas kalandja pont úgy jó, ahogy van. Én pedig nagy reményekkel várom a Wii U további sikercímeinek legalább ilyen színvonalú átportolását a Switchre. Van még jó pár alkotás, ami megérdemelné. ■

New Super Mario Bros. U Deluxe – Mario és barátai Switchen újráznak
New Super Mario Bros. U Deluxe – Mario és barátai Switchen újráznakNew Super Mario Bros. U Deluxe – Mario és barátai Switchen újráznakNew Super Mario Bros. U Deluxe – Mario és barátai Switchen újráznakNew Super Mario Bros. U Deluxe – Mario és barátai Switchen újráznakNew Super Mario Bros. U Deluxe – Mario és barátai Switchen újráznak

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a ConQuest Entertainment biztosította.

értékelés

New Super Mario Bros. U Deluxe

New Super Mario Bros. U Deluxe
Pozitívumok
  • Minden megvan benne, amit a Wii U egyik legsikeresebb játéka és kiegészítői nyújtottak.
Negatívumok
  • Egy fél pár Joy-Connal játszva nehézkes lehet a vezérlés.

hozzászólások (3)

Sityi
Sityi 2019.01.23. 09:29
Nekem az Odyssey volt az első Mario, amit úgy "rendesen" toltam, így mondhatom, az volt az első igazi Mario élményem. Ilyen szempontból nekem fura volt, hogy szintidő van... A több szereplő és az eltérő képességeik persze nagyon jó változatosságot jelentenek a játékmenetben, ez tetszik is, viszont kicsit sajnálom, hogy kevesebb idő marad a felfedezésre - ami pedig egy nagyon erős pontja az Odysseynek.
gregmerch
gregmerch 2019.01.23. 14:46
Pont erre van a többféle játékmód, meg a kimaxolási lehetőségek ;-)! Az Odyssey a Super Mario 64/Sunshine/Galaxy 1-2 által kitaposott 3D irányt képviseli, ilyen értelemben nem a hagyományos SMB sorozatot gazdagítja. Ez a gyűjtemény pedig ízig-vérig az ősök nyomdokain lépdel azok számos megörökölt tulajdonságát magával hozva. (Szerencsére az, hogy nem lehet visszafelé menni a képen, ha a kamera elhaladt már valahol, régóta nem tartozik az alapsorozat sajátosságai közé).
Sityi
Sityi 2019.01.24. 15:58
Persze, tetszik ez is, csak nem gondoltam volna, hogy platformer alapokon ugyanazon franchise keretén belül ennyire eltérő produktumok is tudnak születni (ráadásul úgy, hogy minőségi munkák).
ajánlott olvasnivaló