Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

##game_title##

MSI GS65 Stealth Thin 8RF gaming notebook

Mire képes a kilapított sárkány?

2019.05.24. 11:05 | szerző: Sityi | Kütyü+hardver

Egyre népszerűbb a gyártók körében az ultrabook, mint koncepció – és ezt hajlamosak gaming vonalon is vinni, ami a mérnökök számára ad komoly kihívást. Csúcsteljesítményű hardver ennek megfelelő hőtermeléssel, vékony és könnyű kivitelben? Próbálkozások bőven akadnak, elég csak a nem is olyan rég nálunk is tesztelt ASUS Zephyrusra gondolni, de a Razer, a Dell, a Gigabyte és az Acer is próbálkozik – én pedig az MSI üdvöskéjét jártam körül az elmúlt néhány napban.

Kezdjük a tényekkel, azaz magával a vassal: Intel Core i7-8750H 6 magos processzor Hyper-Threadinggel, 8 GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 1070 Max-Q, 500 GB M.2 SSD, 15,6” 1920*1080 144 Hz IPS. Ebből ami furcsa, az a 8 GB RAM – ilyen kiszereléssel én csak 16 GB-os verziót találtam, így a mérési eredményeim nem teljesen relevánsak: átlag +10%-ot nyugodtan rá lehet számolni az itt látottakra egyrész a bővebb RAM, másrészt a kétcsatornás mód miatt.

MSI GS65 Stealth Thin 8RF gaming notebook

Külsőre semmi különös nem tűnik fel: a fedlap sima, csak egy aranyszínű MSI sárkányos logo van fent középen – hivalkodás nuku, ez is elmehetne akár egy tárgyalóba is. Az egész gépház műanyag, némi aranyozott hatású betéttel, visszafogott hatást kelt – fura a sok harsány gaaamerrr!!! készülék/kütyü után. A monitor képe remek, szép színei vannak az IPS technológiának hála, a 144 Hz-et azonban nem értem igazából, ugyanis a legtöbb AAA-játék nem fut ennyin ezen a vason. Az e-sport persze más, de én például Overwatchban se nagyon jártam 100 fps fölött – bár ha butítottam volna a grafikán, talán meglett volna. Persze sima használat közben is jobban esik a szemnek a 144 Hz, ez vitathatatlan, csak nekem van olyan érzésem, hogy egy ilyen panel inkább egy erősebb gépben tudná magát jobban megmutatni. G-Sync sincs sajnos, pedig ha már ilyen prémium panel került ebbe gépbe, simán beleférhetett volna – és így a 144 Hz is hasznosabb lehetne. A hangzás viszont számomra csalódás volt: értem én, hogy Dynaudio meg Nahimic, de a beépített hangszórók pocsékul szólnak (mély nincs, dobozhang és így tovább). Persze egy fülessel már nagyságrendekkel jobb a helyzet, és számomra plusz pont, hogy van külön mikrofonbemenet is, így a „kétdugós” fülesek is instant használhatóak.

MSI GS65 Stealth Thin 8RF gaming notebook

A tapipad egy átlagos minőségű darab, hétköznapi feladatoknál teszi szépen a dolgát, többujjas mozdulatokat is támogat, de semmi extra. A Steelseries billentyűzet már sokkal jobb benyomást tett rám: a gépelési élmény határozottan jó, és a gombonkénti RGB-világítás is hasznos funkció (még ha elsőre bazári benyomást is kelt): játékonként tudjuk profilozni, mely gombok milyen színnel világítsanak – a Steelseries Engine pár játékhoz kínál előre elkészített profilt, így Overwatchban vagy CS:GO-ban a WASD és a többi használatban lévő billentyű funkciójának megfelelő színben világít.

MSI GS65 Stealth Thin 8RF gaming notebook

Alapjában véve csendesen teszi a dolgát a gép, viszont ha elkezdünk játszani, megjön a hangja is. Gamer laptop viszonylatban nem vészes a zaj, amit kelt (az is leginkább szélzaj), viszont még így is melegszik, nem is kicsit – ez pedig rányomja a bélyegét a teljesítményre. Egy Battlefield V multis meccsnek úgy indultam neki, hogy 3,2 GHz-en turbózott csak a processzor (papíron 4,1 GHz-et tud, ha a körülmények engedik), és fél óra múlva már a 2,5 GHz-es tartományban jártunk – ami persze még mindig magasabb, mint a nominális 2,2 GHz-es sebesség, de azért láthattunk már ennél jobb hűtést is. Érdekes, hogy a GPU viszont tartani tudta végig az órajelét, és nem is melegedett vészesen: az a kb. 80 fok, amit produkált, messze jobb eredmény, mint a processzor 90 fokos forrongása... Lehet, hogy egy újrapasztázás segítene rajta, de szerintem ezen az árszinten ilyen baki nem fér bele.

MSI GS65 Stealth Thin 8RF gaming notebook

MSI GS65 Stealth Thin 8RF gaming notebook

Pont emiatt nem is tudom igazából ajánlani ezt a gépet. Alapvetően amit felróttam neki, mind olyan, amik teljesen vállalható kompromisszumok – kivéve azt, hogy a processzor hűtése sajnos elégtelen. Egy játékra szánt gépnek nem volna szabad ilyen drasztikusan throttlingolnia még akkor sem, ha a leghardverigényesebb játékokkal huzamos ideig nyúzzuk. Ráadásul ahogy az árakat nézem, bőven akad ennél jobb ár/teljesítmény mutatójú gép – még házon belül is...

MSI GS65 Stealth Thin 8RF gaming notebook

MSI GS65 Stealth Thin 8RF gaming notebook

MSI GS65 Stealth Thin 8RF gaming notebook

MSI GS65 Stealth Thin 8RF gaming notebook

MSI GS65 Stealth Thin 8RF gaming notebook

MSI GS65 Stealth Thin 8RF gaming notebook

MSI GS65 Stealth Thin 8RF gaming notebook

hozzászólások (2)

BAlam
BAlam 2019.05.25. 17:35
Total feleslegesen fűt a 6mag, szépen le kell tiltani 2-4-et progi függően, ahogy a cpu turbot is és több lesz az fps.
Sityi
Sityi 2019.05.26. 12:48
2 mag ma játékra már kevés. 4 mag kell, akármiről is legyen szó, 6 pedig az izmosabb multis játékokhoz nagyon is jól jön, sőt. BF V multi alatt bizony pörög a 6 mag 12 szála.
Amúgy ezek terméktesztek, nem tuningolási tanácsadók - mire számítson az ember, ha kiveszi a dobozból a cuccost. No meg nem biztos, hogy adott laptop BIOS-a engedi a procimagok letiltogatását. És persze ez már nem olyan dolog, amit átlagfelhasználónak tudnia kéne (beállítani is).
ajánlott olvasnivaló