Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

##game_title##

MSI GL65 9SDK gamer notebook – Középkategória sárkány módra

Így álmodta meg az erős, de (relatíve) olcsó gamer laptopot az MSI,

2019.10.16. 10:51 | szerző: Sityi | Kütyü+hardver

Az ember azt hinné, hogy a drága csúcsgépek tesztelésénél nincs jobb (illetve de, birtokolni egyet közülük) – de engem valahogy azok a gépek valahogy jobban lekötnek, ahol az ár-érték-teljesítmény mutatók a józan ész környékén mozognak. Itt nem feltétlen a csilli-villiről, az abszolút technikai csúcsról szól a dolog, hanem olyan mérnöki leleményességről, hogy hogyan lehet gazdaságosan észszerű teljesítményt összehozni. A visszafogottabb formák pedig kellemesen hatnak – habár meg kell hagyni, az extravagáns, merész formák közül se mind ízlésficamos giccsparádé.

MSI GL65 9SDK gamer notebook – Középkategória sárkány módra

A visszafogott elegancia az MSI GL65-ös gépére is könnyedén ráhúzható. A sima fedlapon egy vörös pajzson lévő, fehéren világító sárkány adja a velünk szemben ülő tudtára, hogy azért ez nem annyira hétköznapi gép. A szivárványos fotonágyút itt most a billentyűzet képviseli egyedül, de ennek itt értelme is van: a SteelSeries műhelyéből származó tasztatúra ugyanis gombonként állítható világítást kapott, amivel a különböző játékokhoz saját profilt tudunk létrehozni: ez lehet a gombkiosztás kiemelése különféle színekkel, vagy akár az életerő és páncélzat állapotát visszajelző csík is (bár ez utóbbinak mi értelme van, nem tudom: kompetitív környezetben nem hiszem, hogy érdemes a szemünket a kijelzőről levenni, mert könnyen elkaphatnak – de a lehetőség adott). Ami miatt némi moroghatnékom van, az a kiosztás: az, hogy az Í betű a szóköz jobb oldalára költözött, még hagyján – de kinek az ötlete volt az Fn gombot a Windows gomb helyére rakni, emezt pedig a kontextusmenü gomb helyére? Utóbbi nincs, nem is hiányzik, de a Windows gomb nagyon: nem egy billentyűkombinációt használok a standard géphasználat mellett erre támaszkodva, és eléggé zavaró volt, hogy a berögzült mozdulataimat idegből kellett felülbírálnom. A gépelési élmény egyébként laptopos mércével mérve egész jó, nem egy cikket írtam meg a kis masinán.

MSI GL65 9SDK gamer notebook – Középkategória sárkány módra

A teljesen műanyag ház a megfelelő helyeken derekasan el van látva szellőzőnyílásokkal: bal oldalt és alul szívja be a friss levegőt (utóbbi hatékonyabbá tételében segítenek a szokásosnál kicsit magasabb „lábak”), hátul pedig megy a kilégzés. Webkamera, SD kártyaolvasó is található a 3 db USB 3.2 Gen1 csatlakozó mellett (+1 db Type-C ugyanilyen tudással); ami viszont meglepőbb, hogy a HDMI mellett egy mini DisplayPort is helyet kapott – az audio részleg pedig különszedett mikrofon- és fejhallgató-kimenettel bír. A tapipad jól működik, kezeli a többujjas gesztusokat is, amúgy semmi extra: teszi a dolgát, de nem kápráztat el semmi kunszttal. A kijelző pedig egy 120 Hz-es, IPS technológiájú, Full HD-s darab.

MSI GL65 9SDK gamer notebook – Középkategória sárkány módra

És a belső? Intel Core i7-9750H processzor, 16 GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti, 256 GB SSD és 1 TB HDD. Nem rossz kombó, bár talán az az i7 proci kicsit sok ide. A billentyűzet fölött van egy turbó gomb, ezt megnyomva a ventilátorok maximális fordulatszámra kapcsolnak, a gép kicsit lazábban bánik a hőmérsékleti limitekkel – cserébe valamivel több teljesítményt csiholhatunk ki a szerkezetből. Hogy mennyivel? Íme a 3D Mark Time Spy teszteredmény turbóval és anélkül – nem jelentős a különbség, de azért a méréseket bekapcsolt turbóval végeztem. A benchmarkeredményekkel elégedettek lehetünk: az átlag 60 fps maximális, vagy ahhoz közeli grafikán könnyedén elérhető, e-sport játékokban meg simán kihajtja a kijelző 120 Hz-ét (Rocket League-gel és Overwatchcsal teszteltem). És aztán nekiestem a Battlefield V multinak, hogy megnézzem, hogy alakul a processzor hőmérséklete és órajelei. Ha ment a turbó, akkor a kezdeti 4 GHz-ről 3,6 GHz-ig vett vissza, kb. 85-90 °C hőmérséklet mellett. Kikapcsolt turbóval olyan 3,2-3,3 GHz környékén stabilizálódott a CPU sebessége, ugyanolyan hőmérsékleti szinttel. Érdekes amúgy, hogy maga a kasztni nem melegedett, és hátul sem forró levegő jött ki a szellőzőn. Mivel a fenéklemez erősen lyukacsos, nem kizárt, hogy egy jobbfajta laptophűtővel további fps-eket lehet kicsiholni a rendszerből. Ami pedig a hangot illeti: turbó állapotban eléggé hangos tud lenni, és sajnos már pont átlépi azt a szintet, ami már zavaró. Ha nem használjuk, sokkal csendesebb gép válik belőle, és még nagy terhelésnél sem vészes zajszintet produkál – szerintem az a kis sebességvesztés bőven kompenzál azért, hogy a család meg bírjon mellettünk lenni a nagy gaming közben.

MSI GL65 9SDK gamer notebook – Középkategória sárkány módra

Magyar árról sajnos nem tudok, nem nagyon láttam ezt a konfigurációt magyar boltokban – külföldön átszámítva 420 000 forint körül mérik. Még ha ezt korrigáljuk is a világbajnok áfánkkal, akkor sem rossz ez így érte, hiszen a CPU és a GPU ereje jó ideig bőségesen elegendő lesz még AAA címekhez is, az e-sportolók pedig egy remek géppel utazhatnak a következő versenyre (nekik talán ez a sokoldalúan konfigurálható billentyűzet és a 120 Hz-es kijelző miatt érdemes elgondolkodniuk ezen a masinán). Akárcsak az Asus Strix G, ez is őszinte gép – pont emiatt nagyon tetszik ez is.

Cikkajánló
ASUS ROG Strix G G531GT – Olcsósítás ésszel?
Hogy sikerült az ASUS „diszkont” ajánlata?
» Olvasd el!

MSI GL65 9SDK gamer notebook – Középkategória sárkány módra

MSI GL65 9SDK gamer notebook – Középkategória sárkány módraMSI GL65 9SDK gamer notebook – Középkategória sárkány módraMSI GL65 9SDK gamer notebook – Középkategória sárkány módraMSI GL65 9SDK gamer notebook – Középkategória sárkány módraMSI GL65 9SDK gamer notebook – Középkategória sárkány módraMSI GL65 9SDK gamer notebook – Középkategória sárkány módraMSI GL65 9SDK gamer notebook – Középkategória sárkány módraMSI GL65 9SDK gamer notebook – Középkategória sárkány módra

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló