25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

WWE 2K20 – Hiteles, mint a pankráció...

Öt percig izgalmas, öt percig érdekes, onnantól röhejes.

Írta: GeryG

Bár az angol nevében benne van a wrestling, vagyis birkózás kifejezés, nagyjából annyi köze van a pankrációnak az olimpiai sportághoz, mint kálomista embernek Szűz Máriához. De persze nincs is ezzel semmi baj, ugyanis az egész kezdettől fogva nem is akart más lenni, mint ami: egy showműsor. Amelyben gyakran a szereplők előélete, viselkedése, dumája és egyáltalán a ringbe lépése fontosabb, mint maga a küzdelem. A küzdelem, ami nem több előre megrendezett, jó esetben jól is kivitelezett színészi játéknál. A közönség pedig úgy falja, mint kacsa a nokedlit, még úgy is, hogy természetesen tudatában van annak, hogy „átverik”. Megvan ennek a sportágnak (a kifejezéssel lehet ugyan vitatkozni, de aki nem tartja sportnak, az csinálja az urak és hölgyek után azt, amit ők a ringben bemutatnak, és rá fog jönni, hogy nem is olyan egyszerű...) is a maga bája. És nem utolsósorban milliós rajongótábora világszerte. Naná, hogy nem úszhatja meg saját videojáték-adaptáció nélkül.

WWE 2K20 – Hiteles, mint a pankráció...

Jelen játéksorozat egészen 2000-ig nyúlik vissza, ekkor még WWF Smackdown, majd később WWE Smackdown címen futott, és a THQ felelt a kiadásért. Aztán 2012-ben az egész a 2K Games birtokába került, ettől fogva a rajongók már WWE 2K néven kereshették az újabb epizódokat a boltokban minden évben. Idén sem maradt ki a folytatás, ám az a helyzet, hogy a WWE 2K20 még annyira sem hiteles a maga formájában, mint amennyire a pankráció az a sajátjában. Tesztem előtt kíváncsiságból megnéztem, hogy a sorozat legutóbbi epizódjai (amióta a 2K felel a kiadásért) milyen pontszámokat kaptak. Nos, a széria sosem volt kimagasló, de a WWE 2K14 és a 2K19 között az értékelések nagyjából 60-75% között mozogtak, hol fel, hol le. Vagyis általában egy erős közepes játékot kaptak a rajongók, amelyeknek mindig volt valami bosszantó hibája.

WWE 2K20 – Hiteles, mint a pankráció...

Ehhez képest a WWE 2K20-nak kb. csak ilyenje van. De nem leszek ennyire szőrös szívű, kezdjük inkább a jó dolgokkal (abból van úgyis a kevesebb). Először is, a játék nagyon jól adja vissza a mérkőzések hangulatát. A híres pankrátorok mind szerepelnek a kínálatban, mindegyik a saját egyedi stílusában vonul be, pont úgy, ahogy a valóságban is. Én a magam részéről kb. akkor néztem utoljára pankrációt a TV-ben, amikor még adtak ilyet amikor Hulk Hogan még nem kiöregedett vén csókának számított, hanem tényezőnek. Vagyis valamikor a ’90-es években. De még most is mosolyt csalt az arcomra, amikor az utánozhatatlan stílusában bevonult és hergelte a közönséget. Ahogy a hideg futkosott a hátamon attól, ahogyan The Undertaker halálos nyugalomban közelített a ringhez. Szóval ezt, az egész show egyik fénypontját tökéletesen visszaadja a játék. Ugyanígy nem lehet panasz általában a tartalomra sem. Megnyerhető bajnoki övből rengeteg van, ahogy a mérkőzéseket is számos ismert helyszínen megvívhatjuk, de akár egy lepukkant gimis tornateremben is szétcsapkodhatjuk a székeket egymás hátán. Játékmódból is akad szépen, felsorolni is nehéz, milyen felállásokban, milyen címekért, milyen formában szállhatunk ringbe.

WWE 2K20 – Hiteles, mint a pankráció...

És nagyjából ennyi, amit pozitívumként fel tudnék hozni. És mi a rossz? Kezdjük a legszembetűnőbbel, a grafikával! Az odáig oké, hogy madártávlatból a meccsek még úgy-ahogy kinéznek valahogy. A már említett bevonulások során is megnézhetjük közelebbről a pankrátorokat, többségük hasonlít is önmagára, aki viszont nem, az nagyon nem. De egyébként is, az egész látványvilág sok-sok évvel ezelőtti színvonalat tükröz. És akkor azt már fel sem rovom a játéknak, hogy tucatnyi grafikai hiba tűnik fel szinte minden mérkőzésen. Mondjuk, hogy ezeket könnyű egy-két frissítéssel orvosolni. De menjünk tovább! A grafikánál csak az irányítás borzasztóbb. Az ugyan az én hibám, hogy az előző részek közül nem sokat próbáltam ki. Az viszont nem az enyém, hogy a játék lényegében alig segít bármiben is. Van ugyan egy lista a mozdulatokról jó mélyre eldugva a megannyi menüpont egyikének aljára, de nincs tréninglehetőség, hogy ezeket be is gyakoroljuk. Vagy csak azt még jobban eldugták, nem tudom... Így a mérkőzések során többnyire csak vaktában püfföltem a billentyűket, próbáltam magamtól kitalálni, hogy mi miért történik éppen. Arról nem is beszélve, hogy sokszor hiába tettem azt, amit mondjuk a játék mondott (mert néha jelzi, hogy mit nyomjunk meg), egyszerűen nem történt semmi.

WWE 2K20 – Hiteles, mint a pankráció...

Egy ilyen játékban adja magát, hogy saját karaktert készítsünk, erre van is lehetőség a MyPlayer módban. De itt mindjárt kötelező egy férfi és egy női karaktert is összedobni, ugyanis ez rejti a ma már kötelezőnek tekintett sztori módot. A történetünk két gimisről szól, akik kitalálják, hogy ők márpedig híres pankrátorok lesznek. Hogy mi ezzel a baj? A sztori iszonyú vontatott és dög unalmas, a karakterek olyan sötétek, mint Batman belső zsebe, a kivitelezés pedig... áh, na mindegy. Ezt így, ebben a formában inkább el kellett volna felejteni.

WWE 2K20 – Hiteles, mint a pankráció...

Fizetős tartalmak? Nem maradt ki, ne féljetek. Már meg sem lepődünk azon, hogy a karakterek egy részét extra bankók kicsengetéséhez kötötték 2K-ék. Én a magam részéről szerencsés vagyok, hiszen egy teljes tartalmat kínáló változatot tesztelhettem, így megkaptam többek közt egyetlen kedvencemet, Hulk Hogant is. De aki csak a standard kiadást veszi meg, nos, egy tartalmilag is csonka játékot kap, és még mélyen a zsebébe nyúlhat, ha minden egyébként ott lévő tartalomhoz hozzá szeretne férni. Miért van erre szükség, miért nem látják be a kiadók, hogy ezzel csak elidegenítik a játékosokat? Egy tartalmilag egyébként rendben lévő, technikailag és grafikailag is igényes játék esetében még azt mondhatnánk, hogy van némi elhanyagolható létjogosultsága a dolognak. De a WWE 2K20 nagyon nem ez a kategória.

WWE 2K20 – Hiteles, mint a pankráció...

Be is fejezem inkább a fanyalgást. A 2K Games érzésem szerint kezd beleesni abba a hibába, amibe anno az EA Sports is. Hogy bizonyos sorozatainak egyszerűen nincs érdemi konkurenciája. És ez soha nem vezet jóra, most sem. Míg sokak szerint a WWE 2K19 egész jól sikerült, addig az idei folytatás rosszabb, mint a széria bármely korábbi epizódja. Aki szereti a pankrációt, az inkább vegye meg a tavalyi részt, sokkal jobban jár vele még úgy is, hogy a fizetős tartalom problémája ott talán még hangsúlyosabb, mint itt. De cserébe ott egy egyébként sokkal összeszedettebb játékot kap. Hogy van-e esély a WWE 2K20 megmentésére? Nagyjából annyi, mint Ryan közlegényére volt anno. Akkor sikerült, most azért nem fogadnék erre nagy tételben. A 2K (és a fejlesztést ténylegesen végző Visual Concepts stúdió) pedig gondolkodjon inkább el azon, hogy egy-két év pihenőt ad a franchise-nak, háthat utána valami elfogadható formában tér vissza...

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
  • Van benne tartalom szépen
  • A show-t jól adja át
Negatívumok
  • Amennyire rendben van tartalmilag, annyira gyenge kivitelezés terén
  • A közepest alulról is csak jóindulattal súroló grafika
  • Erőltet dolgokat, amiket inkább hanyagolni kéne

További képek

  • WWE 2K20
  • WWE 2K20
  • WWE 2K20
  • WWE 2K20

WWE 2K20

Platform:

Fejlesztő: Visual Concepts

Kiadó: 2K Sports

Forgalmazó: Cenega Hungary

Megjelenés:
2019. október 22. PC
n/a: PS4, X1

» Tovább a játék adatlapjára

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!