25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Hercules DJControl Inpulse 500 – Megérkezett a nagytesó

Az átmenet a nagyok világába?

Írta: Sityi

Hercules DJControl Inpulse 500 – Megérkezett a nagytesó

Amikor megtudtam, hogy jön az Hercules DJControl Inpulse 300 fölé pozícionált Inpulse 500, elgondolkodtam, mi pluszt tudnak adni ahhoz képest, hiszen a 300-as modell egy igen kiváló és teljeskörű kontroller benyomását tette rám. Nos, sikerült emelni a tétet, nem is kicsivel!

Kezdjük azzal, hogy már a doboz súlya is meglepett: vajon mitől lett ez ilyen nehéz? Hamar meglett a válasz: fémlap lett a teteje és fém lett a legtöbb potméter. Igen robosztus és tekintélyt parancsoló ez a fellépés – ez már majdnem ott tart méretben és tömegben, mint a nagy márkák konzoljai, mint mondjuk a Denon Prime 2 vagy a Pioneer XDJ-RR. A kihajtható lábaknak köszönhetően olyan magas lett az új kontroller, mint a stúdiókeverők – valamint remek önvédelmi mechanizmust jelent a pulton kiömlő italok ellen. Zseniális! A jog wheel pedig immáron szabadon fut, ergo lehet pörgetni is – ennek hiányát kicsit fájlaltam a 300-nál.

Hercules DJControl Inpulse 500 – Megérkezett a nagytesó

És jé: a 300-ról hiányolt mikrofonbemenet itt helyett kapott, nem is akárhogy: kétsávos hangszínszabályozóval együtt (lehet keresni egy MC-t most már :D). Ezen kívül találunk aux bemenetet is, amely egy magas-mély szűrővel rendelkezik. Ráadásul ezek működnek szoftver nélkül is, így egy esetleges technikai probléma megoldása esetén sem marad a közönség zene nélkül, csak legyen kéznél mondjuk egy okostelefon valami zenei app-pal a fedélzetén. Mondtam már, hogy zseniális? A loopolást pedig egy potméter segíti, amelynek segítségével könnyen és gyorsan állítható a beállított loop hossza – könnyen leutánozható így most már Fatboy Slim The Rockafeller Skank hangszórógyilkos része!

Hercules DJControl Inpulse 500 – Megérkezett a nagytesó

Kicsit változott a Beatmatch Guide is. A visszajelző nyilacskák megmaradtak, de a jog wheel alatt középen a BEAT ALIGN, illetve a tempó slider feletti TEMPO feliratok most már zölden gyulladnak ki, ha minden oké – ez így informatívabbnak hat. A master kimenet hangerőkijelzője jobbra költözött, míg a deckeké maradt középen. Az Inpulse 300 után kicsit szokatlan volt, és nem vagyok benne biztos, hogy az nem jobb-e – de ez sem rossz így, és teljesen érthető, miért került ide: a master és a fejhallgató kimenetek hangerőszabályozói itt találhatóak. És kaptunk egy master-cue arányt beállító potmétert is.

Hercules DJControl Inpulse 500 – Megérkezett a nagytesó

Amit viszont sajnálok, az az effektpotméterek eltűnése. Persze ezt a hiányt ellensúlyozza az, hogy a filter potikra beállíthatunk effekteket, illetve a padoknak is van effekt üzemmódja, ahol akár 3 effektet kapcsolgathatunk ki-be egyszerre – de ezek így azért nem egészen ugyanazok. Az úgy remek volt, hogy az egér használata nélkül tudtuk egymástól függetlenül az adott effekt hosszát és mértékét állítani. Azt viszont elismerem, nehéz lenne ezt így most hová rakni anélkül, hogy ne legyen túlzsúfolt a felület.

Hercules DJControl Inpulse 500 – Megérkezett a nagytesó

Szoftveres téren a Djuced mellett Serato kompatibilitást is kapunk, kis csavarral. A Serato Lite ugyanis egy eléggé lecsupaszított változat: arra elég, hogy az ember az alapokat megtanulja – viszont a Djuced többet tud, és ott integrálva van a DJ Academy, ami nem mellesleg a napokban bővült egy egyhetes online videókurzussal DJ Hapa vezetésével. A Serato Pro az, ami maximálisan kihasználja az Inpulse 500 lehetőségeit, csak épp azért már fizetni kell: vagy havidíjat, vagy egy egyszeri komolyabb összeget. Hadd ne én tegyek igazságot, megéri-e a Serato Próért fizetni a kontrollerhez járó Djuced ellenében – az általam jobban nézett DJ-k (Carlo Atendido, Phil Harris, Crossfader) ezt használják, ergo nem véletlenül kiemelt dolog ez, csak saját tapasztalat alapján én nem vagyok róla teljesen meggyőződve, hogy a Djuced ne lenne elég. Azt viszont el kell ismernem: ha valaki profi pályára szeretne állni, nagyon jól jöhet, ha a Serato Prót megtanulja. Természetesen az se marad hoppon, aki djay Pro 2-t, Traktort vagy Virtual DJ-t használ, a MIDI mappingek ehhez is elkészültek.

Hercules DJControl Inpulse 500 – Megérkezett a nagytesó

Ideje értékelni. Az egyértelműen látszik, hogy a Hercules zászlóshajónak szánta a DJControl Inpulse 500-at, ez az árazásán is látszik – ami viszont még mindig kellően alacsony ahhoz, hogy aki komolyabban el szeretne kezdeni ismerkedni a DJ-szakma rejtelmeivel, ne vágja a földhöz (egy jobbfajta használt all-in-one DJ rendszer ennek többszöröse). A tudása a konkurenciához képest is kiemelkedő, a kérdés inkább az: tud annyival többet a 300-nál, mint amennyivel többe kerül? Alapvetően igen, köszönhetően a masszív felépítésnek, a bemeneteknek és a Serato kompatibilitásnak – ha ezek számítanak, mert ha nem, akkor az Inpulse 300 még mindig tökéletes választás marad. És fogjuk rá, hogy a dedikált effektpotméterek hiányát kompenzálja a magyar nyelvű kézikönyv, merthogy ezúttal ilyet is letölthetünk.

Cikkajánló
Hercules DJControl Inpulse 300 – A kezdő DJ-k legjobb barátja

Hercules DJControl Inpulse 300 – A kezdő DJ-k legjobb barátja

Találsz ennél jobb ár/érték mutatójú DJ-kontrollert?

A tesztpéldányt a Herculestől kaptuk kölcsön.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!