Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

##game_title##

Thrustmaster T.Racing Scuderia Ferrari Edition headsetteszt – Légy te is Mattia Binotto!

Két füllel a boxfalon...

2020.11.24. 07:05 | szerző: Sityi | Kütyü+hardver

30 évvel ezelőtt született meg a Thrustmaster márka Oregonban, kezdetben joystickek szerepeltek a kínálatukban. 1999-ben vásárolta fel aztán a francia Guillemot Corporation Group a Herculessel egyetemben, azóta portfóliót is bővítettek, és így már kormányok, gamepadek, headsetek is beszerezhetőek tőlük. Jómagam pár éve egy T150 Pro kormány boldog tulajdonosa vagyok, most pedig a címben jelzett, jó hosszú nevű fejhallgató járt nálam.

A Thrustmaster T.Racing Scuderia Ferrari Edition nem csak robosztusan néz ki – az is. A fejpánt fém és párnázott, és fokozatmentes állítható (egy-egy kézzel tekerhető csavarral rögzíthetjük a nekünk kényelmes állást). A hangszórókat magukba foglaló csészék pedig ugyan műanyagból vannak, de érzésre jó minőségűek – és persze rengeteget dob rajtuk a szép fényezés és a domború Ferrari logo. Az egész designt bevallottan a Forma-1 csapat boxában használt kommunikációs fülesek ihlették. Mondjuk a hangerőszabályozó tekerőgomb pont a Ferrarinál nem ott van (legalábbis ami képeket láttam), de nagyon F1 benyomást tud kelteni – Christian Hornernél láttam ott ezeket a potmétereket (igen, indokolt a többesszám, mert nála nem is egy van, és nem csak egy oldalon).

Thrustmaster T.Racing Scuderia Ferrari Edition headsetteszt – Légy te is Mattia Binotto!

A membrán 50 mm átmérőjű, a kényelemről pedig meglepően vastag, 25 mm-es, memóriahabos párnák gondoskodnak. A bal oldalon található a flexibilis nyakú mikrofon, amely lecsatolható – ilyenkor a mellékelt gumidugóval tudjuk a lyukat eltakarni. A vezetéken külön potméterrel tudjuk a mikrofon hangerejét állítani, illetve ki- és bekapcsolni. A saját kábele olyan másfél méter hosszú lehet, és TRRS (azaz négypólusú) 3,5 mm-es jack dugóban végződik – ezt még ennyivel toldja meg a PC-hez gondolt Y-elosztó, amely szeparált sztereó fejhallgató- és mikrofondugókra bontja a jeleket. A dobozban található még egy kód, amellyel Windows 10-re, illetve Xbox One-ra (és erősen gyaníthatóan Xbox Series X-re is) aktiválhatjuk egy évre a DTS HeadphoneX appot.

Szerencsére nemcsak a külső csini, de a belbeccsel is teljesen elégedett lehettem. A Thrustmaster alapvetően játékra találta ki ezt a fülest, de nem kicsi meglepetésemre zenehallgatásra is egész jól használható. A titok a hangképben leledzik: ugyan a mélyek érezhető hangsúlyt kaptak, de szerencsére nem a közép és a magas hangok rovására – a teljes spektrum szépen és tisztán szól. Szóval ha DJ füles kell és EDM, illetve rokon műfajai vannak nálad az étlapon, el lehet ezen is gondolkodni, nem csak a Pioneeren vagy Numarkon. Na de térjünk vissza a játékokhoz, hiszen mégiscsak ez lenne a fortéja.

Thrustmaster T.Racing Scuderia Ferrari Edition headsetteszt – Légy te is Mattia Binotto!

PC-n a DTS X remekül teljesít, különösen akkor, ha egy játék natívan támogatja, mint például az Elite: Dangerous. Hihetetlennek tűnik, hogy két hangszóróval milyen szépen lehet leképezni a teret, de kicsit utánaolvasva azért kibújik a turpisság: pont a fejhallgatók jellegéből adódóan tudják mindig pontosan a mérnökök, hol vannak a hangszórók (pontosan a fülünkön), így a hallgató pozíciója fix – ehhez meg egyszerű(bb) a térhatást végző algoritmusokat igazítani. Akkor sincs baj, ha nincs kimondott DTS támogatás, ilyenkor az app igyekszik a kinyert hangfolyamból térhatású hangot keverni, egész jó hatásfokkal (legalábbis nekem nem volt problémám a Project Cars 3-mal, az F1 2020-szal és az Assassin’s Creed: Originsszel). PS4-re átnyergelve a remek hangminőség szerencsére maradt – a térhatás pedig igazából a szoftverre volt bízva. De azt kell mondjam, ezen a platformon is helytállt, bátran tudom ide is állítani. A Switch már egy érdekesebb kérdés, hiszen előfordul, hogy a hangminőségből is beáldoznak kicsit a fejlesztők némi teljesítményért cserébe – és ez itt hallatszik is. Persze ez messze nem minden játékra jellemző...

Thrustmaster T.Racing Scuderia Ferrari Edition headsetteszt – Légy te is Mattia Binotto!

Ha gyenge pontot kéne mondjak, talán a mikrofon lenne az, mert nálam kicsit halknak tűnt – de ez erősen függ a hangkártyától/hangchiptől is, amire dugjuk, így nem tudom egyértelműen azt mondani, hogy a T.Racinggel van a probléma.

Megéri a Thrustmaster T.Racing Scuderia Ferrari Edition azt a nagyjából 30-40 ezer forintot, amennyit a cikk írásakor kérnek érte? Elgondolkodtató, hiszen ebben az árkategóriában már előfordul pár vezeték nélküli darab is, akár nevesebb gyártóktól is. Ha nem szempont a kábelmentesség, akkor mindenképpen megfontolandó a Thrustmaster piros üdvöskéje, mert remek, és nem utolsósorban stílusos audióeszközt kapunk a pénzünkért.

Thrustmaster T.Racing Scuderia Ferrari Edition headsetteszt – Légy te is Mattia Binotto!

A bemutatott terméket a Thrustmastertől kaptuk.

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló