25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Egyéb

Hellboy Rövid történetek 3-4 képregények: A prágai vámpír és Makoma

A Vad Virágok legutóbbi Hellboy köteteiben magyar rajzoló munkája is szerepel.

Írta: Zoo_Lee

Hellboy Rövid történetek 3-4 képregények: A prágai vámpír és Makoma

Némi év végi adminisztrációs hiba úgy hozta, hogy amikor folytatni próbáltam a Vad Virágok Könyvműhely által kiadott Hellboy széria bemutatását, véletlenül a soron következő harmadik és negyedik kötetek helyett a fő széria lezárása után indult Rövid történetek antológia harmadik és negyedik része került a kezeimbe. Ez szerencsére nem jelent problémát két fontos okból sem: egyrészt Mignola pár oldaltól egy füzetig terjedő kiegészítő történetei, mivel Hellboy karrierjének legkülönbözőbb pontjain, többnyire A pusztítás magjának eseményei előtt játszódnak, akár a fő eseménysortól függetlenül is ugyanolyan szórakoztatóak, másrészt némelyik bővítette olyan fontos motívumokkal, mellékkarakterekkel és elemekkel a mitológiát, amelyek a fő sor fináléja szempontjából (A vihar, és A pokolban történetek) kifejezetten sokat adnak hozzá egyes jelenetek erejéhez, tartalmához.

A két kiadvány történetei közül ráadásul ugyan a többséget olvastam eredeti nyelven, ám egy-kettő kapcsán ugyanabban a helyzetben találtam magam, mint az Esernyő Akadémia legfrissebb kötetével: előbb olvashattam el őket magyarul, mint angolul. A prágai vámpír elsősorban régebben kiadott anyagokat foglal össze, amelyek többnyire a ’60-as, ’70-es évek környékén játszódnak, és egyfajta világkörüli turnéra indítják Hellboyt, számtalan ország és kultúra ikonikus rémeivel szembeállítva őt. A kötet nyitótörténete, A hidra és az oroszlán például Alaszkába visz, ahol egy nemrég elhunyt erőember utolsó leheletével azt állította magáról, ő a görög mitológia legendás hőse, Herkules, halálát követően pedig a környéken megjelent egy hidra. A troll boszorkány a norvég népmesék világát dolgozza át a Mignolától megszokott lényegesen komorabb végkimenetellel, A Baba Yaga pedig kiegészítés az Ördögöt a falra egyik mellékesen említett eseményéhez, amelyben az orosz folklór legendás boszorkánya arról mesélt, hogy egy Hellboy elleni harc során elveszítette az egyik szemét.

Hellboy Rövid történetek 3-4 képregények: A prágai vámpír és Makoma

A Scott Hampton által rajzolt Alszik és halott (emlékszem még, mennyire furcsa volt, amikor először értem el azokhoz a történetekhez angolul, amelyeket nem Mignola rajzolt – eleinte nagyon hiányzott a jellegzetes vonalvezetése, szögletesebb karakterei, rengeteg árnyéka, de szerencsére a többi rajzoló méltó módon, egészen gyönyörű rajzokkal dolgozta fel a történeteit) a Hellboy és a bővebb PKVH univerzum egyik legerősebb történetszálába enged betekintést, a rejtőzködő vámpírokéba, egy angliai, a Hammer stúdió klasszikus horrorfilmjeit idéző epizóddal. A PKVH világában ugyanis a vérszívók, miután a XVII. századra szinte külön tudományág épült levadászásukra, úgy döntöttek, elrejtőznek, és teljes titokban, észrevétlenül gyűjtenek maguk köré egy sereget, amellyel visszafoglalják a földet, ha az emberi faj már elfelejtette a létezésüket és az ellenük folytatott harcviselés szabályait. (Nagyon remélem, hogy előbb vagy utóbb a kiadó sort kerít a PKVH kötetekre is, hihetetlenül zseniális ötletekkel és koncepciókkal zsonglőrködik Mignola univerzuma a Hellboy történeteken kívül is.)

Hellboy Rövid történetek 3-4 képregények: A prágai vámpír és Makoma

A kötet borítóján is szereplő Fejek oldalain hősünk testetlen, húsevő japán szellemekkel méri össze erejét, míg a Viszlát, Tod úr egy rövidebb, inkább fekete humorra építő lazább történet. A magyar vonatkozású Varcolac szintén a Mignola-féle vámpírmítoszt bővíti, a P. Craig Russell által rajzolt, a Hellboy történetekhez képest kissé szokatlan látványvilággal operáló címtörténet, A prágai vámpír a cseh fővárost övező legendák és kísértetek folklórjából merít. A Richard Corben (legendás képregényrajzoló, aki kultuszképregények egész sorát rajzolta – és akiről pont a cikk leközlése előtt érkezett a hír, hogy egy szívműtétet követően, 80 évesen elhunyt) által rajzolt A Pokol menyasszonya Franciaországba kalauzolja hősünket, és alaposabban bemutatja a Mignola történetekben többször emlegetett boszorkány- és démonvadász Hagan-rendet. A kötet zárótörténete, A Whittier-örökség pedig a számos, folklórban gazdag történet után visszatér a lovecrafti elemekhez, erős inspirációkat merítve az Onnan túlról és az Álmok a boszorkányházban című történetekből.

Hellboy Rövid történetek 3-4 képregények: A prágai vámpír és Makoma

Hasonlóan erősre sikeredett a negyedik kötet, a Makoma összeállítása is, amelynek történetei összességében hosszabbak és komolyabbak, változatlanul erős színvonalat képviselnek. A nyitótörténet, a Buster Oakley kívánsága teljesül például Hellboy világába pár röpke oldalig bevezeti a klasszikus földönkívülieket – és okot is szolgáltat nekik, miért ne kontárkodjanak az okkultizmussal és lovecrafti rémekkel amúgy is sokat bajlódó földiekkel. Az Akik a hajókon tengerre szállnak Feketeszakáll lefejezett tetemével és egy ambiciózus szellemidézővel állítja szembe Hellboyt. (Talán egyedül itt akadtam apró félrefordításnak tűnő elemre is. Az eredeti címet – They That Go Down to the Sea in Ships – még amikor először olvastam a történetet, úgy értelmeztem, hogy a kapitányok szokására utal, miszerint a vesztes ütközetben a hajóikkal együtt süllyednek a tengely mélyére.)

Hellboy Rövid történetek 3-4 képregények: A prágai vámpír és Makoma

Majd ezt követi a László Márk által rajzolt, Budapesten játszódó történet a Szívesség a fösvénynek, amelyben Hellboy kénytelen egy időről időre felbukkanó fővárosi kísértetutcát felderíteni, hogy visszajuttasson egy aranyérmét egy élőhalott öreg zsugorihoz. Márk munkásságával már találkoztam, és túlzások nélkül kiválóan rajzolta a Hellboyt – remélhetőleg lesz még hasonló kollaborációja a Mignola-verzumban, ha az ismét ellátogat kis hazánkba (magyarokra több történetben is elhangzik utalás, de a szerző egy másik sorozatában, a vámpírvadászos Baltimore-ban például néhány oldal erejéig Szeged is feltűnik). A Karácsony a föld alatt egy viszonylag korai történet, amelyet talán az első kezembe kaparintott Hellboy kötetek egyikében olvashattam, és a varázslatos, titkos királyságokba utazó fiatal lányok történeteinek eltorzított, sötét és kifacsart változata.

Hellboy Rövid történetek 3-4 képregények: A prágai vámpír és Makoma

A Dr. Carp kísérlete talán a kötet leggyengébb és legrövidebb része, amelyben Hellboy kénytelen elrendezni egy egykori okkultista titkos hagyatékát. A dialógusa jelentős részét különböző versidézetekből felépítő A hullarablóért viszont külön elismerés jár a fordítóknak, ezt ugyanis eredeti nyelven kifejezetten nehezen tudtam csak elolvasni, a magyar változat pedig gyakorlatilag hibátlan lett. A Moloch kápolnájában egy újabb erősen lovecrafti rész, amelynek egyik legfőbb inspirációja a Pickman modellje lehetett, majd a záró, egyben leghosszabb történet, amelyet ráadásul ismét Richard Corben rajzolt, az afrikai folklórba enged betekintést és valamennyire előrevetíti Hellboy sorsát is (évekkel azelőtt, hogy Mignola befejezte volna a fő sorozatot).

Hellboy Rövid történetek 3-4 képregények: A prágai vámpír és Makoma

Mindkét újabb Hellboy kötet a Vad Virágok csapatától megszokott kiváló minőséget képviseli, és remek olvasmányok, még akkor is, ha a fő sorrenden kívül, akár az előző két Rövid történetek kötet nélkül kerítetek sort rájuk. Ha egyetlen dolgot kellene kiemelnem, ami esetleg negatívum, az az angol TPB kiadásokban mellékelt, Mignola által írt rövid, bevezető szövegek hiánya a történetekhez. Valószínűnek tartom, hogy ezek az új kiadások angol eredetijükben sem tartalmazták már ezeket a szövegeket, ugyanakkor számos esetben nagyon érdekes dolgokat árultak el a szerző alkotói folyamatairól, inspirációiról és terveiről egy-egy képregény mögött. Cserébe valamennyire kárpótolnak a már megszokott eredeti vázlatok a kötetek végében, amelyek kapcsán például megtudhattam, hogy A prágai vámpírt eredetileg Mignola maga tervezte rajzolni, és több vázlatot is készített egyes karakterekhez. A beszerzésük mindenképp ajánlott.

A bemutatott kötetet a Vad Virágok Kiadó biztosította cikkünkhöz. A fotókat Lovai Szilvia készítette.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!