Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

The Outer Worlds

The Outer Worlds – Murder on Eridanos DLC teszt

Véres lábnyomok a levegőben.

2021.04.09. 18:38 | szerző: Onimushaman | Ismertető/teszt

A kiváló The Outer Worlds megjelenése után közel másfél évvel elérkezett második és egyben utolsó kiegészítője, a Murder on Eridanos is, amely krimis megközelítésével ugyanarra épít, ami már az alapjátékot is kitűnővé tette: a világépítésre, a humorra, a karakterekre és a történetmesélésre. Az eredmény pedig egy remek finálé, amelyet bár nem érzünk annak, mégis egy tartalmas, pont elegendően hosszú bővítése egy egyébként is kellemes hosszúságú élménynek.

The Outer Worlds – Murder on Eridanos DLC teszt

Ezúttal az Eridanos Atmoszférikus Komplexumba kerülünk, amely a címadó gázóriás felett lebegő szigetek összessége. Középpontjában a magasba tornyosuló Grand Colonial szálloda áll, amely a Rizzo’s vállalat legújabb Spectrum Vodka italának leleplezésének helyszínéül szolgált... volna, ha nem találták volna holtan Halcyon Helent, az új szesz szóvivőjét, és a játék univerzumában található kalandsorozatok legismertebb színésznőjét. Amíg nem derül ki, hogy ki tette el láb alól a Halcyon Helent alakító Ruth Belamyt, addig nem lesz vodkabemutató, ami masszív profitkiesést jelent, nem beszélve arról, hogy a cég imidzse is sérülhet. Megbíznak tehát minket, hogy göngyölítsük fel az ügyet, és járjunk utána, ki és miért gyilkolta meg a sztárt.

A korábbi bővítményhez, a Peril on Gorgonhoz hasonlóan itt is noir hangulat vár, a kaland felépítése és stílusa pedig a ponyvakrimik világából merít. Mindenki gyanús, mi pedig szabadon barangolhatjuk be a komplexumot, hogy a feltételezett elkövetőket és lehetséges tanúkat hallgassunk ki, valamint nyomokat gyűjtsünk. Utóbbihoz egy új eszköz is rendelkezésünkre áll, amely egyfajta mesterséges intelligenciával felturbózott nagyítóként funkcionál, elemezve a szabad szemmel nem látható bizonyítékokat.

The Outer Worlds – Murder on Eridanos DLC teszt

A helyszín két nagy játékosa a Rizzo’s vállalat, amely az eridanosi komplexumon állítja elő vodkáját és termeszti a hozzávalókat, valamint az alapjátékból ismerhető Sublight Salvage & Shipping féllegális kereskedelmi, szállítmányozási és hulladékkezelési vállalkozás hasonlóan kissé bűnszervezetként operáló alvállalkozása, a Sublight Underground (röviden SLUG), amely magát a földet birtokolja. A vállalkozás tehát a Rizzo’sé, az ingatlan a SLUG-é, és ebben az alapvetően feszült helyzetben következik be a gyilkosság – a két csoport vezetője pedig természetesen egymást vádolja.

Tényező azonban még az áldozat egykori szeretője, a csapatával a luxusszállodában időt töltő sportjátékos Bertie Holcomb, az ezoterikus szeánszokkal pénzt lehúzó „Profitabilitási Próféta”, valamint Halcyon Helen kiöregedő színésztársa, a ripacs Spencer Woolrich – egyéb jópofa figurák mellett. Az Obsidian csapata humorral és kritikus szemlélettel építette fel szereplőgárdáját, érintve az ilyen jellegű történetek kötelező archetípusait. Kifejezetten jó és érdekes beszélgetni velük, és fokozatosan összerakni a képet, valamint a háttérben húzódó nagyobb rejtélyt.

The Outer Worlds – Murder on Eridanos DLC teszt

Emellett pedig az alapjáték védjegyeként szolgáló maró gúny nagyon helyénvaló: az eseménysorozat egy hatalmas kritikája a kapitalizmusnak, ahol az egyén halála miatti aggodalom addig terjed, amíg az százalékosan negatívan hat a profitra, a haszonszerzés oltárán pedig nincs túl nagy áldozat. A nyomozgatás során szinte minden főbb figurához mellékfeladat is kapcsolódik, amelyek még jobban kivesézik ezt a helyzetet, amelyet ki kell ismernünk – ami talán nincs is annyira távol attól a világtól, amelyben a valóságban élünk.

Eridanos gyönyörűen fest, legyen szó az állatkertnek induló, majd a lények elszabadulása miatt vadrezervátummá váló pusztaságról, a vodka alapjául szolgáló Munchberry gyümölcsöskertjéről vagy a szivárvány minden színében pompázó szesz lepárlóüzemének látványáról. A narancsos atmoszféra a terep lilás árnyalataival keveredik, és bár technikailag továbbra is elég ramatyul teljesít a program, mégis jó barangolni ezeken a helyszíneken. A különböző kulcsfontosságú pontok felépítése pedig jól strukturált, és átlátható az Eridanos – és a rajta élők hétköznapjainak – belső logikája.

The Outer Worlds – Murder on Eridanos DLC teszt

A játékmenet eddigre már kifulladt, és az új felszerelések és spéci, jópofa fegyverek sem változtatnak rajta. Szerencsére az összecsapások nincsenek eltúlozva, viszonylag kevés van belőlük, és jelentős részük elkerülhető. Helyette a történetmesélésre összpontosítottak a készítők, ebben pedig mesterien jártak el. Valamennyire ki is lépünk az alapjáték dinamikájából és világrendszeréből, és nyomozóként ezt a miniuniverzumot kell kibogóznunk.

A Murder on Eridanos egy fantasztikus kiegészítő, tele szórakoztató és jól összerakott tartalommal, amelyet a technikai hibák és az alap játékmenet korlátai húznak csak valamennyire vissza. Bár nem hat igazán befejezésnek, méltó fináléja az Obsidian kimagasló projektjének. Izgalmas, ötletes, humoros és szórakoztató, nem beszélve a játék védjegyeként szolgáló maró kritikáról, amellyel a kapitalizmust kezeli. Összességében egy ötletesen felépített, kiszámítható krimi, amely azonban gondolkodásra is késztet: tényleg olyan távoli lenne egy világ, ahol minden a profit, minden a termékértékesítést szolgálja, és a vállalatok állnak mindenek felett?
Mj.: Az alcímet Stephanie Ford azonos című regénye ihlette.

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

The Outer Worlds – Murder on Eridanos DLC tesztThe Outer Worlds – Murder on Eridanos DLC tesztThe Outer Worlds – Murder on Eridanos DLC tesztThe Outer Worlds – Murder on Eridanos DLC tesztThe Outer Worlds – Murder on Eridanos DLC tesztThe Outer Worlds – Murder on Eridanos DLC tesztThe Outer Worlds – Murder on Eridanos DLC tesztThe Outer Worlds – Murder on Eridanos DLC tesztThe Outer Worlds – Murder on Eridanos DLC tesztThe Outer Worlds – Murder on Eridanos DLC tesztThe Outer Worlds – Murder on Eridanos DLC tesztThe Outer Worlds – Murder on Eridanos DLC tesztThe Outer Worlds – Murder on Eridanos DLC teszt
The Outer Worlds
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
The Outer Worlds

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló