25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy teszt

Az Atelier széria tovább terjeszkedik nyugaton.

Írta: Zoo_Lee

Alapvetően mindig is kedves volt számomra az animék és mangák stílusa. A jellegzetes nyugati narratívától akár gyökeresen eltérő történetekkel, karakterekkel, hangulattal üde felfrissülést nyújtottak számos olyan ponton, amikor már úgy éreztem, meg fogok csömörleni a klisék dömpingjétől. Túlzások nélkül nekik köszönhetem a Japán kultúra iránti érdeklődésemet, valamint több kedvenc játékom megismerését is. Ugyanakkor tény és való, hogy megvannak ennek a stílusnak is a tagadhatatlan hátulütői: azok a visszatérő elemek, amelyek akár toronymagasan meg tudják haladni egy-egy érdeklődő befogadóképességét, és míg valaki pont az ilyen sajátosságok miatt szereti a stílust, másokat pont ezek az elemek képesek mérföldekre kergetni.

Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy teszt

Nagyon sokáig tekintettem magamra tisztán az első kategória ékes képviselőjeként, akit ugyan ki tudott akasztani a túltolt fanservice, és a rajongásom az évek során kissé ki is kopott, de bármikor nyitott voltam mind egy sokak által ajánlott új animére, mangára, mind az ezekhez kapcsolódó vagy merítő játékokra. Az Atelier Ryza 2 tesztelése során azonban ez a hozzáállásom nagyon kemény próbára lett téve.

Még mielőtt valaki arra számítana, hogy az elkövetkező sorokban ízekre szedem a játékot, már előre megnyugtatnám a kedélyeket: az Atelier Ryza 2 jó játék. A nagy múltra visszatekintő Atelier széria sokak szerint egyik legjobb (ezt sajnos nem tudom megerősíteni) és leghozzáférhetőbb (ezt viszont igen) felvonásaként emlegetett darabja, amelynek formájában végre lehetőségem volt kipróbálni több évnyi passzív érdeklődést követően a sorozatot (vagyis valahányszor hallottam róla, felmerült bennem, hogy kipróbálnék egy-két részt, de valahogy sosem jutott rá időm), és tagadhatatlan, hogy számos elemével maximálisan elégedett voltam.

Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy teszt

Tetszett a játék központi fókusza a szintézisnek nevezett craftingon és alkimista receptek legyártásán, az, hogy elfogyasztható és tömegesen felvásárolandó potionök és erősítők helyett ezek a főzetek felcsatolható, többször használható felszerelésekként/képességekként viselkednek, amelyek használata a csaták során begyűjtött és tartalékolt erőforrásoktól függ. Maga a harcrendszer is kimondottan szórakoztató kombináció a valós idejű és körökre osztott között, amelyben a kombók, a támadások elhárítása jól időzített gomblenyomásokkal, a karakterek taktikáinak megfelelő beállítása egyformán fontos, és mesteri használatuk révén akár sérülések nélkül vészelhető át egy-egy csata.

Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy a korábbi részek nem ismerete miatt kifejezetten hátrányban éreztem magam – talán jobban, mint JRPG-k esetén valaha. A legjobb hasonlat talán az, hogy a Ryza második részével kezdeni olyan érzés volt, mintha a Dragon Ball, Naruto vagy más hasonló shonen animébe egy filler szezon kezdetén ismerkedne meg valaki, amikor az események lényegesen lassabbak, súlytalanabbak, a hangsúly pedig sokkal inkább fanservice-re és az ismert karakterekre kerül.

Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy teszt

Az Atelier Ryza 2 tagadhatatlan erőssége, hogy játékmenetének és rendszerének erősségei még így is képesek megmutatkozni, de az is tény, hogy még nem volt dolgom olyan hasonló játékkal, amelyben azt éreztem volna a tesztelés első óráiban, hogy ez egyszerűen nekem már túl sok cukiság, túl sok animés klisé. Ebből kifolyólag pedig olyan sem fordult elő már egy jó ideje, hogy ennyire küzdjek a szó legszorosabb értelmében egy játékteszttel, és még így is csak jelentős csúszással jussak el arra a pontra, ahol ez az érzés már eloszlani látszott, és eléggé ráéreztem már a játék, a történet, a karakterek stílusára és hangulatára ahhoz, hogy az ne legyen zavaró.

Megkockáztatom, hogy ha valaki már az Atelier széria régi kedvelőjeként, az előző rész rajongójaként vág bele a címbe, az ezekből a problémákból semmit sem fog érzékelni, csak a kiváló, letisztult játékmenetet, az ismerős karakterek visszatérését, Ryza naiv botladozásait a nagyvárosban, a cel-shaded, megszólalásig animéket idéző látványvilágot, és felhőtlenül fog szórakozni a végigjátszáshoz szükséges számtalan óra során. Ám hasonló címeknél szokásos figyelmeztető zárósoromat muszáj különös nyomatékkal kihangsúlyoznom: csak akkor vágjatok bele, ha vagy ismertétek már a szériát (különösen a Ryza első részét), vagy ha ez esetleg elmaradt volna, akkor legalább alapvetően kedveljétek a lágyabb, kedvesebb, cukiskodó animés stílust.

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
  • Az első rész minimális ismeretei mellett is maximálisan hozzáférhető és szórakoztató
  • A crafting és harcrendszer kifejezetten erősek, rengeteg kombinációs és taktikai lehetőséget kínálva
Negatívumok
  • Az előző rész és a széria korábbi darabjainak ismerete nélkül közel sem nyújt annyit, amennyit hivatott
  • Eleinte sokkal inkább érződik egy csak hardcore rajongók számára készült fillernek vagy OVA-nak egy nagyobb szériából

További képek

  • Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy
  • Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy
  • Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy
  • Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy
  • Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy
  • Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!