25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

The Great Ace Attorney Chronicles teszt

Földrészeken átívelő kalandos tiltakozások.

Írta: Onimushaman

„Objection!” Sokat láthattuk ezt a vérvörös betűs feliratot, miközben egy kék öltönyös fiatalember határozottan előre mutat. Ez a mém egész konkrétan a Capcom híres ügyvédes kalandjátékából, az Ace Attorney sorozatból származik. A beszédes nevű Phoenix Wright főszereplésével készült videojátékok otthonának sokáig a Nintendo kézikonzoljai szolgáltak. A hatrészes fősodor mellett készültek történetek az ász ügyvéd „ellenfelével” is, illetve egy évszázaddal korábban játszódó előzményszéria is napvilágot látott. Utóbbit eddig lokalizálva nem kaptuk meg konzolokra, de a trilógia 2018-as kiadása szépet ment, így most egy újabb gyűjteményt szólíthatunk magunkhoz. A The Great Ace Attorney Chronicles az eredetileg 3DS-re megjelent Adventures és a Resolve című programokat foglalja magába, megannyi extrával és bónuszfejezettel nyakon öntve.

The Great Ace Attorney Chronicles teszt

Lényegében visual novelről beszélünk, így rengeteget fogunk olvasni a játék során. Temérdek szöveget fordítottak le, és lényegesen hosszabb már az első játék is, mint a komplett trilógia volt. Az egyenként 3 órás ügyek így nem kevés koncentrációt igényelnek, jómagam is mocorogtam többször a fotelben. Az egyik nagy hibája a szériának, hogy igazából inkább kézikonzolon működik jól a formula, de ez nagyjából minden visual novelről elmondható. Természetesen az átdolgozás szépen fest, a kor és az erősebb hardver elvárásaihoz lett igazítva.

Szinkron csak az anime betétes átvezetők alatt van, illetve egy-egy szónál hangzik el ikonikus felkiáltás japán vagy angol nyelven (választható). A beszéd hiánya semmit sem von le a program értékéből, hiszen a hangeffektek, amelyek aláfestik a látottakat, tökéletesen szinkronban vannak egymással. Minden asztalra ütés, izomrándulás vagy grimasz jellegzetesen elevenedik meg, ezzel fokozva a hangulatot. A szereplőknek is vannak csak rájuk jellemző dallamaik, aláfestő zenéjük. A vizualitás és az audio jelesre vizsgázik, stílusán belül prémiumkategóriás termék a The Great Ace Attorney Chronicles.

The Great Ace Attorney Chronicles teszt

Történetünk hőse egy másodéves hallgató, aki rögtön egy gyilkossággal lesz megvádolva. Legjobb barátja ügyvédnek tanul, aki éppen Londonba készül, hogy az ottani rendszert megismerve jobbá tehesse hazáját (éppen a modernizálás útján haladó Japánban járunk). Céljait pedig akár el is bukhatja, ha minket bűnösnek találnak az említett ügyben. A bizonyítékok ellenünk ágálnak, barátunk mentora javaslatára pedig saját magunkat leszünk kénytelenek védeni. Természetesen segíteni fog minket évfolyamtársunk, de a munka oroszlánrészét nekünk kell elvégeznünk.

Aki még nem játszott soha Ace Attorney játékkal, annak röviden felvázolom hogyan is fest az ügymenet. A tárgyalást megelőzi egy kis beszélgetés, majd a bíró ismerteti, miért jelentünk meg ma. Az ügyész bemutatja a bizonyítékokat, majd szólítja a tanúkat. Feladatunk lényegében az, hogy a vallomásukat szétszedjük, és találjunk bennük ellentmondást, amit lehetőleg alá is tudunk támasztani. Az esetek kacifántosak, és sokszor jó pár csavart is tartalmaznak. A bizonyítékokat bármikor átnézhetjük, az emberekről is olvasgathatunk, lényegében jókor jó mondatot kell elkapnunk, és ütni a vasat, amíg meleg. Izgalmas és jól megírt a cselekmény, a tárgyalások között a tetthelyeken vagy egyéb helyszíneken is vizsgálódhatunk, beszélgethetünk a szemtanúkkal. A mostani epizódok egy sor újdonságot is hoztak a játékmenetbe, ami által színesebbé válik az egész nyomozósdi. Az egyik ilyen a Sherlock Holmes megfelelőjeként használt figura dedukcióinak kiigazítása, de ilyen jópofa újítás a bírák meggyőzése is az angol tárgyalásokon. Van, amikor magát a tetthelyet hozzánk elénk, de a történetbe nem mennék bele, mert egy élmény megélni.

The Great Ace Attorney Chronicles teszt

A két szoftver egyenként 5 felvonást tartalmaz, a nagy részük pedig Angliában játszódik. Kapunk továbbá 8 miniepizódot, amelyek a sztori bizonyos pontjainál játszódnak, a spoilerek miatt pedig jelzi nekünk a rendszer, hogy mikor érdemes elmerülni bennük. Egyfajta deluxe csomagként az extrák között meghallgathatjuk a zenéket, jelmezeket cserélhetünk, és további finomságok is várnak ránk. A játékidő vaskos, 30 óra legalább csak végigpörgetni, és erre akár rászámolhatunk még néhány órát, ha minden kérdést jobban kinyitnánk csak úgy szórakozásból. Beépítésre került egy olyan mód is, amely lényegében végigjátssza magát helyettünk, és rögtön a jó megoldásokat és bizonyítékokat csatolja a megfelelő helyekre, de ilyenkor a kitüntetéseknek is búcsút inthetünk (belső acsi rendszer).

Még mindig hatalmas élmény megoldani az ügyeket, és elmerülni a The Great Ace Attorney Chronicles briliáns karaktereiben. Utólag nézve szívesebben nyomtam volna talán Switchen a tóparton kisebb megszakításokkal, de így, a nagyképernyőn is felejthetetlen maradt. Ajánlom főként a stílus kedvelőinek, mert ennél keresve se találhatnak jobbat. Előzményszéria lévén pedig remek belépő lehet bárkinek a kacifántos sztárügyvédek világába.

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega Hungary biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
 • Izgalmas, szövevényes történetek végre angol nyelven
 • Hangulatos és sokáig leköti a játékost
Negatívumok
 • Stílusából fakadóan handheld módban az igazi

További képek

 • The Great Ace Attorney Chronicles
 • The Great Ace Attorney Chronicles
 • The Great Ace Attorney Chronicles
 • The Great Ace Attorney Chronicles
 • The Great Ace Attorney Chronicles
 • The Great Ace Attorney Chronicles
 • The Great Ace Attorney Chronicles
 • The Great Ace Attorney Chronicles
 • The Great Ace Attorney Chronicles

The Great Ace Attorney Chronicles

Platform:

Fejlesztő: Capcom

Kiadó: Capcom

Forgalmazó: Cenega Hungary

Megjelenés: 2021. július 27.

» Tovább a játék adatlapjára

Onimushaman
Minden játék barátja, trófeaherceg. A vidékimanek védőszentje. Ugyanolyan senki, mint bárki.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!