25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Genesis Xenon 770 és Boron 500 XXL RGB teszt – Gombolkozzunk, tehát világítunk!

Mire jó a sok gomb egy egéren? És az egérpad világítása?

Írta: Sityi

Genesis Xenon 770 és Boron 500 XXL RGB teszt – Gombolkozzunk, tehát világítunk!

A lengyel Genesis márka idestova 10 éve van velünk, és mint az idő is mutatja, nem érdemtelenül (ez alkalomból még logójukat is megújították, az újabb termékeken már az lesz látható). Egész szép gaming branddé nőtte ki magát, ahol a funkciók mellett az ár is fontos tényezőnek számít – ami főleg jelen helyzetben igencsak értékelendő. Persze vannak dolgok, amikben a nagy brandekkel nem feltétlen van egy szinten, de az összbenyomás általában azért kedvező. Az asztalomon pedig egy fura patkány és egy elsőre kissé értelmetlennek tűnő egérpad landolt nemrégiben.

Genesis Xenon 770 és Boron 500 XXL RGB teszt – Gombolkozzunk, tehát világítunk!

Kezdjük a cincogóval, azaz a Xenon 770-nel! Szép darab, szigorúan jobbkezes, az én nagy mancsommal kényelmesen rá tudok fogni tenyeres fogással is, ugyanakkor szerencsére a méret nem ment a tömeg rovására, és egész könnyed (a katalógusadat szerint 110 gramm). Ehhez párosul egy 180 centis harisnyázott kábel, egy előnnyel és egy hátránnyal... Ami jó benne, az az, hogy mellékeltek egy tépőzárat is hozzá, így a kábel rövidítése (esetleg a géphez tartozó többi kábel rendezése) megoldott – viszont meglehetősen merev.

A szenzort a Pixart adja egy PAW3327 képében: tökéletesen teszi a dolgát úgy 3500 dpi-ig, onnantól pedig jönnek a pontatlanságok egyre növekvő mértékben egészen 10200 dpi-ig. Személy szerint én ebben nem sok problémát látok, a legtöbb ember amúgy se nagyon megy 3000 fölé. Játék közben semmi gondom nem volt, sőt – precízen tudtam lövöldözni mind CS:GO-ban, mind Overwatchban.

Genesis Xenon 770 és Boron 500 XXL RGB teszt – Gombolkozzunk, tehát világítunk!

Ami viszont a nagy kunsztja a Genesis Xenon 770-nek, az a cserélhető oldallapok trükkje. A jobb oldalra felhelyezhető panelek egyike „csak” egy sima, hagyományos vájatú, a másik viszont egy kis „domborulattal” elsőosztályú kisujjtartós verzió – zseniális! A bal oldalra is van két panel: az egyik a leginkább FPS-ekhez ajánlott 3 gombos, kvázi megszokott felépítésű, a másik pedig az elsősorban MMO-khoz kigondolt 9 gombos „telefonos” oldallap. Nagyon hasznos kütyü ez így akár FPS-ekhez is, hiszen kis tervezéssel olyan gombkiosztást varázsolhatunk itt a Rambányunkra (Rambo patkány...), hogy a bal kacsónk ujjacskáinak soha nem kell elhagynia a WASD „szentnégyességet”... Azért annyi észrevételem volna, hogy nekem a 4-es és 7-es gombokat már nem volt kényelmes elérnem, de nem vészes. Maguk az oldallapok könnyen cserélhetőek, két-két kis mágnes tartja a helyén.

Az ergonómia és a szolgáltatások tehát egész jól sikerültek, de mi a helyzet az anyaghasználattal? Nos, ha valahol, hát itt lehet tetten érni némi spórolást. Nem mondanám vészesnek, messze nem, de egy prémiumkategóriás egérnél olcsóbbnak érződik. Én attól tartok, hogy az idő és a használat előrehaladtával kikopik, kifényesedik a felület és csúnya lehet. Vagy inkább harcedzett? :D A másik panaszom a világítással van: nem tetszik. :-) Nem vagyok az RGB cuccok ellen, de az, ahogy itt van megvalósítva, szerintem nem tetszetős. Alul egy kis csík az, ami igazából szabadon állítható, az egér hátán lévő logo és a görgőnél lévő fény viszont a beállított dpi-nek megfelelő színben pompázhat csupán – és az is pulzál néha. Szerintem nem vagyok azzal az óhajommal egyedül, hogy egy stabil fénnyel világítsanak a perifériáim. A dpi-váltáskor elég lenne, ha akkor pár másodpercre látnánk a dpi-érték színkódját (amit amúgy tetszőlegesen állíthatunk), utána az egész egér a beállított színt és világítási módot használná. A mellékelt szoftverre leginkább a puritán jelzőt tudnám aggatni: a dolgát elvégzi, és szerencsére nem kell folyamatosan futnia – jó is ez így.

Genesis Xenon 770 és Boron 500 XXL RGB teszt – Gombolkozzunk, tehát világítunk!

A Boron 500 XXL RGB deskmaten, ha eltekintünk a világítástól, első pillantásra semmi különöset nem láthatunk. Kellemesen nagy, a szöveten remekül siklik bármilyen rágcsáló, a mintája sem rossz (sok fantázia ugyan nincs a robotkában, de legalább nem kell a kiskorú gyermekeim elől eldugni :-D ), az alján található gumiborítás pedig szépen a helyén tartja.

A széle viszont láthatóan más, mint a hagyományos egérpadoké: ide van a fotonágyú begyógyítva, amit a bal felső sarokban lévő nyomógombbal tudunk állítgatni. 11 üzemmód közül választhatunk – sajnos testreszabni nem lehet őket, de több statikus egyszínű is akad közte, szerencsére. Ami viszont meglepett: alapvetően egész hangulatos tud lenni, ha nemcsak a billentyűzet és az egér világít, hanem egy szép fénykeret foglalja őket magába – sötét bútoron nagyon mutatós tud lenni. Perpill a Cyberpunk ihlette sárgán világít most nálam minden, és soha nem gondoltam volna, hogy egy világító egérpad/deskmat fel tudja dobni a megszokott ház-bill-egér kombót. Hozzátenném: a többi üzemmód sem retinaégető, full szivárvány például nincs is (ne, ne akarjatok ebbe politikát belelátni!).

Genesis Xenon 770 és Boron 500 XXL RGB teszt – Gombolkozzunk, tehát világítunk!

Nem véletlenül kedvelem a Genesis márkát: megfizethető áron adnak olyan termékeket, amelyek funkcióban a prémium márkák cuccaihoz hasonlíthatóak. Nem mondom, hogy egy profi e-sportoló ne érezné a különbséget, de nem hinném, hogy jelentős lenne. A hétköznapi játékosoknak viszont bőven megfelelő az, amit a 43 euróba kerülő Xenon 770 nyújtani tud – az ergonómia pedig olyan, amit a nagyok se feltétlen találnak el jól számos esetben, a Genesisnek pedig sikerült. A 32 euróba kerülő Boron 500 XXL RGB pedig kikapcsolt fénnyel is egy kiváló egérpad, de ha némi hangulatvilágításra vágyik az egyszeri gamer, pár gombnyomással talál a hangulatának és ízlésének megfelelőt.

A bemutatott termékeket a Genesis biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Genesis Xenon 770 és Boron 500 XXL RGB teszt – Gombolkozzunk, tehát világítunk!
  • Genesis Xenon 770 és Boron 500 XXL RGB teszt – Gombolkozzunk, tehát világítunk!
Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!