25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Előzetes

Age of Darkness: Final Stand early access próbakör – Már megint nem nyugszanak a holtak

Középkori fantasyban verjük vissza az élőhalottak hordáit.

Írta: Puddle

A Playside fejlesztette Age of Darkness: Final Stand október 7-én lépett early accessbe. Kellemetlen tapasztalataim miatt a korai hozzáférésű játékoktól mindig ódzkodom egy kicsit. Nehéz megmondani, hogy amit előre kapunk, az hogyan fog változni, mennyire reprezentálja a majdani kész terméket, mennyire húzódik el a megjelenés stb. Jelen esetben ki tudom jelenteni, hogy bár elég sok munka vár még az ausztrál fejlesztőkre, játékuk váza és témája elég erős ahhoz, hogy lehessen rá építeni.

Age of Darkness: Final Stand early access próbakör – Már megint nem nyugszanak a holtak

Játék közben nem tudtam elvonatkoztatni a pár éve megjelent They Are Billionsszal való hasonlóságoktól. Mindkettő klasszikus RTS, amelyben a periodikusan hömpölygő zombik tengereit kell visszaverni, miközben életben tartjuk városunk gazdaságát. Persze különbségek vannak bőven, de meg lennék lepődve, ha itt még inspirációról sem lenne szó. Az Age of Darkness fantasy középkorban játszódik, és így katonáink csak kardal, íjjal és harci gépekkel tudják felvenni a versenyt a szörnyetegekkel szemben. A játék ezen kívül képes akár 70 000 ellenfelet megjeleníteni egyszerre. Erre a számra elég büszkék (megjegyzem, joggal), mivel lépten nyomon belebotlom a játékon belül és kívül is.

Érdekes játékmechanikának és különbségnek ígérkezik az is, hogy hősünk is lehet. Warcraft III-as veteránként igazán megmelengette a szívemet, hogy hősünk tényleg egy kimagasló egység, tapasztalati pontokkal és fejleszthető képességekkel. Sajnos még csak egy elérhető a vezérek közül, és meg kell mondjam, nem is a legösszetettebb. Az idősödő lovag egy lángoló kétkezes kardot lóbáló tank, akit rendszerint beállítottam a kapuba, hogy hajigálja csak szét a támadókat. Szerencsére, ha feldobja a talpát, rövid időn belül visszatér hozzánk, vagy ki is fizethetjük a műtétjeinek az árát, és akkor rögtön csatába is áll.

Age of Darkness: Final Stand early access próbakör – Már megint nem nyugszanak a holtak

Egységeinket a stratégiai játékokhoz szokottan fejleszthetjük, minden típus (közelharci, íjász és gép) három speciális lehetőséget kap megadott szinteken, amelyek közül válogathatunk. Ezen kívül van persze kvázi kovácsműhelyünk is, és épületeinknek is kutathatunk ki újításokat. Mind egységek, mind épületek terén várhatunk és várok is újabbakat, mert bőnek azért nem nevezném a felhozatalt.

Az Age of Darkness kifejezetten nehéz. Építhetünk falakat, őrtornyokat, kiképezhetünk egész seregeket, de 70 000 zombi az sok. Én abba a problémába futottam bele a legtöbbször, hogy egy kisebb erődöt a farmokkal, kőbányákkal és vitális épületekkel még el tudok tartani, de amint nagyobb lesz a külső nyomás, terjeszkedni kellene. Ez már nehezemre esett, bár a játék mutatja, hány napunk van, mire megindulnak felénk a hordák, csak ritkán sikerült kiszámolnom, hogy az előretolt frontvonalat időben meg tudom-e erősíteni.

Age of Darkness: Final Stand early access próbakör – Már megint nem nyugszanak a holtak

Ezen kívül azt is örömmel vettem, hogy ez az RTS megköveteli a makrón kívül a mikrót is. Szerencsére az élőhalottak nem valami okosak, így sérültjeimet vissza tudtam vezényelni pihenni, íjászaimmal meg „két lépést hátra, majd lövünk” taktikát (ergo kite-olást) el lehetett (és kellett is!) játszani a kisebb hordák ellen.

Az Age of Darkness: Final Stand erős talapzaton áll, grafikailag sincs vele probléma, és jól hozza a dark fantasy tematikát is. De tartalmilag még nem kelti egy kész játék érzését; kéne még több épület, hős és katonatípus is. Valamint apróbb ötletekkel is próbálkoznak, mint például a meccsek randomizálása különféle választható módosítók segítségével. Azt meg majd’ elfelejtettem, hogy a klasszikus túlélő mód felett kapunk majd kampányt is a játék megjelenésekor. De addig is, pallost fel, kezd sötétedni...

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

További képek

  • Age of Darkness: Final Stand
  • Age of Darkness: Final Stand
  • Age of Darkness: Final Stand
  • Age of Darkness: Final Stand
  • Age of Darkness: Final Stand

Age of Darkness: Final Stand

Platform:

Fejlesztő: PlaySide

Kiadó: Team17

Megjelenés: 2021. október 7. (korai hozzáférés)

» Tovább a játék adatlapjára

Puddle

Puddle
Ötéves lehettem, amikor először lestem meg apukámat, ahogy a Warcraft 3-mal játszik, és azóta odavagyok a videójátékokért. Amellett, hogy rá vagyok kattanva a roguelike és RTS játékokra, mindig is kerestem a videojátékok esztétikájából fakadó művészeti értéket.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!