25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Genesis Carbon 500 mousepad és Vanad 500 mouse bungee teszt

A tökéletes kiszolgálás az egerednek: hatalmas egérpad és multifunkciós mouse bungee.

Írta: GeryG

Genesis Carbon 500 mousepad és Vanad 500 mouse bungee teszt

A Genesis immár tíz éve szállítja az elsősorban játékosoknak szánt különféle perifériáit. Kínálatukban megtalálható egy rakás billentyűzet és egér, fejhallgatók és különböző kiépítésű audiorendszerek, mikrofonok, kontrollerek és számítógépházak. Emellett még gamer széket és asztalt, hátizsákot, ruhákat és sapkákat is kínálnak, nem beszélve a laptophűtőkről, ventilátorokról, hűtőpasztákról – persze ne feledkezzünk meg az egérpadokról és mouse bungee-król sem. Utóbbiakat azért hagytam a sor végére, mert jelen írásomban mindjárt közülük kettőről is mesélni fogok.

Picit nehéz összeszedni, hogy mit is lehetne írni egy egérpadról, miként is lehet tesztelni egy ilyen terméket. Mert mit csinál vele az ember? Leteszi szépen az asztalra, rápakolja az egerét, aztán jó esetben évekre megfeledkezik róla. Szürke eminenciásként teszi a dolgát, észre sem vesszük, hogy ott van, de valójában nagyon is jó, hogy ott van. Nos, a Genesis is kínál több egéralátétet is, amelyek nemcsak designjukban, de méretükben is elég széles skálán mozognak. Hozzám a Carbon 500 Ultra Blaze érkezett tesztre, amely az egyik legnagyobb a gyártó kínálatában. A 2,5 mm vastag, szövet és gumi ötvözetéből készült egérpad 450 mm mély és 1100 mm széles, vagyis tulajdonképpen egymaga simán lefedhet egy átlagos gamer asztalt. A Genesis kínálatában megtalálható négy asztalból tulajdonképpen egyedül a Holm 510-et nem képes szinte teljesen lefedni, mivel az 1600 mm széles, míg a többi 1200 és 1130 mm.

Genesis Carbon 500 mousepad és Vanad 500 mouse bungee teszt

Ami a designt illeti, fekete alapon bordó kockás mintát kapott, ami véleményem szerint igen menő megjelenést kölcsönöz neki. Persze ez a dolog legszubjektívebb része, de akinek ez a megjelenés nem tetszik, az választhat más mintázatú alátétet is. Az egérpad egyébként vízálló, bár ezt én magam inkább nem teszteltem, ugyanis úgy vigyáztam rá a teszt során, mint a hímes tojásra, még egy poharat sem tettem rá.

A Carbon 500 azoknak való, akiknek számít a méret. El lehet persze pötyögni egy miniatűr egérpadon is, de nagyon nem ugyanaz, mint egy ekkora lepedőn. Ha össze kellene hasonlítani, azt mondanám, olyan a Carbon 500-at használni, mintha egy egyszemélyes heverő után egy 180*200-as franciaágyon töltenénk a következő éjszakát. Vége a szűkös tereknek, bőven van játéktere az egérnek. Ráadásul az egérpad peremét körbe le is varrták, így nem kell a borítás felpöndörödésétől sem tartani, ami a hagyományos egérpadok esetében mindig eljön előbb-utóbb.

Az egérpad mellé egy másik egeres kiegészítő is landolt az asztalomon. Ez pedig nem más, mint a Vanad 500 mouse bungee. Mi is az a mouse bungee? Egy elsőre talán haszontalannak tűnő kiegészítő, ami aztán rögtön nélkülözhetetlenné válik, amint elkezdünk használni egyet. A lényeg, hogy egy gumikarba illeszthetjük be az egerünk kábelét, amely így nem akad bele semmibe, vagyis kis túlzással olyan, mintha kábel nélküli egeret használnánk. Tény, első hallásra valóban elég felesleges dolognak tűnhet, de bizony használat közben nagyon jól kijön az előnye. Én például otthoni játékhoz is használok egyet és a munkahelyi egerészéshez is egy másikat. Mindkét helyen általános jelenség volt korábban, hogy a kábelt kellett rángatni mert vagy összegubancolódott más vezetékekkel, vagy csak a saját súlya húzta le az asztal mellett. Így viszont ilyen gondok nincsenek, mivel a bungee rögzíti a kábel nagy részét, a bungee és az egér közti szakasz pedig szabadon mozoghat.

Genesis Carbon 500 mousepad és Vanad 500 mouse bungee teszt

De ha csupán ennyiben merülne ki a Vanad 500 funkcionalitása, az valóban elég vérszegény lenne. Szerencsére azonban ennél jóval többről van szó. A bungee ugyanis kétportos USB hubként is funkcionál, bár a két csatlakozó csak USB 2.0-s. De egeret, billentyűzetet vagy más USB-s kiegészítőt kényelmesen rá lehet kötni. A Vanad 500 ezeken túl a fejhallgatóállvány szerepét is betöltheti az asztalon. Ráadásul igen pofás darab, amit az RGB-világítás csak még inkább megdob (de ki is kapcsolhatjuk, ha zavarnak a fények), így nemcsak hasznos, de egyben mutatós kiegészítője is lehet bármely gamer saroknak.

A Genesis két olyan terméket kínál a Carbon 500 egérpad és a Vanad 500 mouse bungee képében, amelyeknek bárkinek a gamer asztalán ott a helye. Jól néznek ki és sokkal hasznosabbak, mint elsőre gondolnánk. Az pedig csak még vonzóbbá teheti, hogy sok más konkurens gyártóhoz képest bizony a Genesis termékei kimondottan pénztárcabartának számítanak. A Carbon 500 nagyjából 23 euróba kerül, míg a Vanad 500 30 euróba. Ez forintban kb. 8600, illetve 11 ezer forintot jelent.

A bemutatott terméket a Genesis biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!