Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü+hardver

##game_title##

Genesis Radium 600 mikrofonteszt

Streamereknek, de akár egyszerű online játékhoz vagy videokonferenciákhoz is kiváló választás a Genesis mikrofonja.

2022.01.04. 14:22 | szerző: GeryG | Kütyü+hardver

A régi LAN-partyk ideje, amikor még a szoba egyik végéből kiabáltunk a bénázó csapattársakkal, régen lejárt. Ma már a haverokkal is inkább online csatázunk, akár egymás ellen, akár vállvetve az MI (vagy más játékosok) ellen. Míg pár éve még majdnem mindegy volt, hogy ehhez milyen párezres mikrofont használtunk, mostanra legalább olyan presztízskérdés lett ez is, mint a megfelelő gamer billentyűzet vagy egér kiválasztása. Így bizony az árazás is ennek megfelelően tud felszökni a csillagos égig. És akkor még azokról nem is szóltunk, akik profi szinten űzik az ipart, esetleg videós oldalakon próbálnak meg néminemű ismertségre szert tenni. Egyre kevésbé mindegy, hogy ehhez milyen felszereléseket használunk. A Genesis nem a piac legnagyobb márkáival kíván versenyre kelni, ugyanakkor a kínálatukban szintén találunk nagyon igényes eszközöket. Ezek táborát erősíti a Radium 600 mikrofon is.

Genesis Radium 600 mikrofonteszt

Már a mikrofon csomagolása is minőséget sugall. A dobozból ugyanis egy igényes hordtáska kerül elő, amelyet felpattintva puha szivacságyban találjuk a mikrofont és annak kiegészítő alkatrészeit. Az USB-kábel mellett egy dög nehéz, így igen jó stabilitást adó talpat találunk, amelyhez néhány perc alatt össze lehet csavarozni az állványt, amelyre aztán magát a mikrofont szereljük. A táskában a fentieken túl még egy szivacsburkolat és egy külön felszerelhető popfilter is helyet kapott. E kettőt ugye nem feltétlenül kell vagy érdemes egyszerre használni. A szivacsburkolatról azt tartják, hogy ront a mikrofon akusztikáján, míg a popfilter enélkül szűri meg a T-P-D-B hangokat. Így kerülhetők el könnyedén a beszéd közbeni hangtorzulások.

A Radium 600 egy remek mikrofon, amely a hétköznapi használaton túl a streamerek számára is ideális választás lehet. 30 és 18 000 Hz közötti tartományban dolgozik, érzékenysége -36 db. Ez gyakorlati használatban elég jól működik, a környezeti zajt egész minimális szinten tartja, viszont nekünk is érdemes odafigyelni, hogy ne sokat mocorogjunk beszéd közben, mert az is érezhető lehet. A felvett hang kimondottan tiszta még suttogás közben is jól érthető.

Genesis Radium 600 mikrofonteszt

Mivel a mikrofon kardioid kialakítású, és ezen változtatni nem lehet (ahogy például a Yeti Blue esetében négy karakterisztika közül választhatunk), így ezt is érdemes szem előtt tartani, amikor beállítjuk magunk előtt az eszközt – fontos, hogy a megfelelő oldala essen felénk. A mikrofon testén két potmétert találunk, az egyik az érzékenységet állítja, a másik pedig a beépített 3,5-es jack kimeneti hangerőszintjét szabályozza. Utóbbi nyilván a saját hangunk monitorozására való. Ezen kívül találunk még egy mute gombot is, ám ez nemcsak a jacket, hanem teljes egészében a mikrofont némítja le. Hasznos lehet, ha épp valamiért otthagyjuk a gépet játék közben, és nem szeretnénk, hogy a haverok hallgassák a háttérben zajló eseményeket. De aki csak a monitorozást szeretné lehalkítani, annak marad a külön potméter.

A Genesis Radium 600 nem csak elegáns megjelenésével és hétköznapi használatban tökéletesen kielégítő funkcióival lehet vonzó választás szinte bárkinek, hanem bizony az árazásával is. Ha valaki profi stúdiómikrofonra vágyik, akkor gyakran össze kell törni otthon a malacperselyt. Viszont a Radium 600 kb. 110 eurós (kb. 40 000 forintos) árazása abszolút barátinak mondható. Oké, nem is tud annyit, mint a méregdrága, igazán profi eszközök, de otthoni használatra vagy épp streamelésre így is maximálisan megfelel. És az igényes hordtáska csak plusz, amit ugyan valószínűleg ritkán fogunk használni, de olyankor ezerszer praktikusabb, mint a mikrofont csak úgy bedobni a hátizsákba. ■

A bemutatott terméket a Genesis biztosította.

hozzászólások (1)

Aruns
Aruns 2022.01.10. 00:04
Úgy látom a neten, hogy most 30 000 Ft környékén kapható több helyen is. Annyi pénzért ezzel a teljesítménnyel és ezekkel a kiegészítőkkel biztosan megéri alap stúdiómikrofonnak is. Decemberben vettem a munkahelyemre két eltérő mikrofont, úgyhogy foglalkoztam mostanában a témával.
Van itt valaki, aki szokott komolyabban mikrofonokat használni (podcast, vlog, zene)?
ajánlott olvasnivaló