25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Wonder Boy Collection teszt – Csodás csokor a múltból

A Szörnyvilág 4 fejezetét izgulhatjuk végig a kollekcióban.

Írta: Onimushaman

Egy újabb retro játékgyűjteményben érkezett az ININ Gamestől, lássuk, miket is tartalmaz a Wonder Boy Collection!

Wonder Boy Collection teszt – Csodás csokor a múltból

Wonder Boy (1986.)
A széria első belépője az arcade verzió alapján készült. Ez a program nagyon egyszerű volt még, egy Boy nevű srácot vezérelhettünk balról jobbra, hogy visszaszerezze elrabolt kedvesét. Mezítláb indulunk, majd nagy tojásokból különféle segítségeket szólíthatunk magunkhoz. A dobálható kőbunkók mellett ilyen még a gördeszka, amivel gyorsabb haladást érhetünk el. Haladni pedig valóban gyorsan kell, mert a rohamosan fogyó mérce kiürülése egyet jelent az adott szint újrakezdésével. Az időt visszatornázni az előttünk megjelenő étkekkel tudjuk, de ha nem sietünk ezek elpárolognak. Egy pálya 4 szintből áll, a végén pedig a Király nevű gonoszt gyűrhetjük le, aki tovább menekül a következőre.

Az eredeti Wonder Boy repetitív, lényegében a 32 szint alatt ugyanazt fogjuk csinálni végig, csak egyre nehezebben kivitelezhető ugrásokba kényszerítenek az alkotók. A kiadásban bárhol lehet menteni, illetve vissza is tekerhetjük a játékot. E funkció nélkül valószínűleg a feléig sem jutottam volna el. Régen sem nagyon szerettem ezt a részt, mert frusztráló a játékmenete, és hamar megköveteli a pixelpontos ugrásokat.

Wonder Boy Collection teszt – Csodás csokor a múltból

Wonder Boy in Monster Land (1987.)
Szintén a játékteremből lépett ki a második rész, amely már RPG-elemeket is tartalmazott. Wonder Land szörnytanyává változott egy sárkányinvázió keretein belül, rendet vágni pedig nekünk kéne, szintén szűkre szabott időkeretek között. Egy nagyszerű alkotást üdvözölhetnénk, ha ki lehetne kapcsolni a halálra frusztráló időlimitet. Hősünkkel különféle boltokba térhetünk be, fejleszthetjük felszerelésünket, használhatunk másodlagos támadásokat (bombák, varázslatok).

Általában egy kulcs megszerzése a feladat, amit egy erősebb szörnyszülött véd, majd a lebirkózásával mehetünk tovább. Tele van a szoftver titkokkal és tárgyakkal, amelyeket érdemes felderíteni, különben úgy jártok, mint én. A háromnegyedénél szembesültem egy apró gonddal, amikor is a pályavégi aktuális ajtónállóhoz a felszerelésem kevés volt. Még a visszatekergetéssel sem tudtam adott idő alatt elegendő csapást mérni a lényre, így kezdhettem újra a kalandot. Jó volt a múltba révedni, de ez sem nyerte el a tetszésemet.

Wonder Boy Collection teszt – Csodás csokor a múltból

Wonder Boy in Monster World (1991.)
A következő szoftver már a Sega Mega Drive (Genesis) masinájára érkezett, és egy szupermód játszható alkotás tárul elénk. Shiont, egy fiatal kalandort terelgethetünk a Szörnyvilág égtájain. Segítségünkre lesznek pajtások is, például egy tündér, aki időnként gyógyító tárgyakat szór elénk. A lekaszabolt szörnyekből aranytallérokat nyerhetünk, majd ezeket egyre jobb harci eszközökre, ruházatra, pajzsokra cserélhetünk. Sok mindenre odafigyeltek, így lándzsa mellett nem viselhetünk pajzsot, de cserébe extra mozdulatokat kivitelezhetünk.

Rengeteg NPC segíti a haladást, és muszáj is lesz velük társalogni, mert különben céltalanul téblábolnánk. Lényegében ők adják a questeket, csak ez nincs az orrunk alá dörgölve, kellett egy kis idő, hogy megszokjam a rendszert. Nagyon szép ez az epizód és élvezetes is, nekem már emiatt megérte kipróbálnom a gyűjteményt.

Wonder Boy Collection teszt – Csodás csokor a múltból

Monster World IV (1994.)
Szintén a Sega szeretett gépére jelent meg. Érdekesség, hogy ezt az epizódot már korábban teszteltem az oldal hasábjain. A remake-ről beszélek, de ezt a portot is ajándékba kaptam mellé (és mindenki más is, akik fizikai formában vásárolta meg Asha kalandját). Ebben a játékban egy leányzóval kelünk útra, hogy a kis falujából az uralkodó testőrévé válhasson. Útja során egy különös lénybe botlik, aki a történet során átalakulásával segíti Ashát.

Nagyon jó cím volt ez a maga idejében is, és a mai napig rendben játszható, kedves cucc. Érdemes a felújítással is egy próbát tenni, ha az eredeti elnyerte a tetszési indexet. Ez a rész jóval komplexebb, mint a korábbiak, sokkal nagyobb volumenű az egész. A szériából ez az egyik kedvencem.

Wonder Boy Collection teszt – Csodás csokor a múltból

Egy csöppnyi galéria is helyet kapott még a gyűjteményes kiadás menüjében, ahol koncepciós rajzokat, borítókat, segédleteket csodálhatunk meg. Ezekből jó 4-5-ször ennyit is el tudtam volna viselni, esetleg még interjúkat, videós anyagokat is nézegettem volna. Negatívumként tudom felhozni még a Monster Lair és a The Dragon’s Trap hiányzó Wonder Boy epizódokat a ’80-as évekből.

További extra még a változtatható filter, de egy retro kiadásban ez már alapnak számít. Ezek a játékok, legalábbis a nagy részük biztosan (a sorozatból hiányzó darabokkal egyetemben) már korábban megjelentek bizonyos platformokra, de gyűjteményes formában most először. Ha régen szeretted ezeket a címeket, remek múltidézés lehet, ha pedig rajongsz a retro kalandokért, akkor pedig azért jó választás a Wonder Boy Collection.

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
 • A Monster World epizódok a mai napig kellemes kikapcsolódást nyújtanak
 • Ismét egy szeletét magunkénak tudhatjuk a videojátékok hőskorából
Negatívumok
 • A korai részek frusztrálók
 • Legalább még 2 alkotás elfért volna a gyűjteményben

További képek

 • Wonder Boy Collection
 • Wonder Boy Collection
 • Wonder Boy Collection
 • Wonder Boy Collection
 • Wonder Boy Collection
 • Wonder Boy Collection
 • Wonder Boy Collection
 • Wonder Boy Collection

Onimushaman
Minden játék barátja, trófeaherceg. A vidékimanek védőszentje. Ugyanolyan senki, mint bárki.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!