25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Hello Neighbor 2 teszt

Egy ötletes kalandjáték ötlettelen folytatása.

Írta: GeryG

A tinyBuild kiadó karolta fel 2017-ben a Dynamic Pixels stúdió nem kicsit fura, de éppen ezért elég érdekes horror-kalandjátékát, a Hello, Neighbor!-t. A játék nem kevesebbet ígért (és próbált több-kevesebb sikerrel be is tartani), mint egy MI-t, amely minden próbálkozásunkat megjegyzi, tanul belőle, és így idővel egyre nehezebbé válik a kijátszása. Mindezt egy gyanúsan viselkedő szomszédja után leselkedő fickó történetébe ültették, és egy furcsa, kicsit rajzfilmszerű, de leginkább karikatúrákat idéző látványvilágba csomagolták. A játék nem váltotta meg a világot, de azért voltak benne érdekes ötletek.

Hello Neighbor 2 teszt

2020-ban derült ki, hogy az Eerie Guest stúdió jóvoltából készül a folytatás, a Hello Neighbor 2, amely az előd tapasztalataira építve egy még nagyobb és izgalmasabb játékot ígért. Hogy sikerült-e ezt az ígéretet beváltani? Nem igazán.

Az események egy első ránézésre békésnek tűnő amerikai kisvárosban játszódnak. A főszereplő ezúttal nem egy újonnan beköltözött lakó, hanem egy újságíró, bizonyos Quentin, aki azért érkezik a városba, hogy eltűnt gyerekek után nyomozzon. Kalandunk során nemcsak az első részből megismert Mr. Petersonnel fogunk találkozni, de a városka több más lakójával is. Ebben nem sok köszönet lesz, hiszen mindenki rideg és elzárkózik. Sőt, úgy is mondhatnánk, hogy jobb nem is találkozni velük. Hiszen ez egy Hello Neighbor játék, ott pedig az NPC inkább „nem pajtás karaktert” jelent.

Hello Neighbor 2 teszt

Ami a játékmenetet illeti, faék egyszerűségű megoldásokból építkezik, ami jó dolog. Az irányítást könnyű megszokni, semmi extrém nincs benne. A játékmenet nagy vonalakban az egymásra épülő és általában különösebb kihívást nem jelentő fejtörők megfejtésére koncentrál. Ehhez általában itt-ott összeszedhető elemekre vagy információkra van szükség, plusz egy kevés gondolkodásra. Ami az első játék fő hívószava volt, az itt sajnos nem működik túl fényesen. Ez az MI, amely elvileg minden lépésünket figyeli és kiismeri a játékmodorunkat, majd reagál rá, hogy megnehezítse a dolgunkat. Nos, ebből alig veszünk észre valamit, többnyire a trial and error séma ismétlődik.

Mindezt a játék az első részhez hasonló grafikai körítéssel tálalja. Ezt negatívumként és pozitívumként sem tudnám jó szívvel kiemelni. A grafika szépsége eredendően szubjektív kérdés, itt ez hatványozottan igaz. Aki szereti ezt a karikatúrás megjelenítést, az imádni fogja minden apró elnagyolt részletét, beleértve a fura szereplőket, a gyermekien megrajzolt tárgyakat és úgy általában a kisváros minden épületét. Akit viszont nem fog meg ez a stílus, azt akár még zavarhatja is, elveheti a kedvét a nyomozástól a komolytalansága. Márpedig a játék egyébként sem jeleskedik abban, hogy motiválja a játékosokat a folytatásra. És akkor még a rengeteg grafikai és egyéb hibáról nem is beszéltem.

Hello Neighbor 2 teszt

A Hello, Neighbor! nem volt rossz játék, de jó sem. A Hello Neighbor 2 megpróbál nagyobb és összetettebb lenni, de nem sok sikerrel. Lenne benne potenciál, lehetett volna ebből egy szórakoztató és főleg hangulatos játékot készíteni. De – és persze ez megint egy szubjektív megállapítás – szerintem nagyon nem sikerült a fejlesztőknek. A játék egyszerűen unalmas, semmi motivációja nincs az embernek, hogy elvergődjön a végéig. A történet is elég kusza (oké, ez védjegye volt az első résznek is), hamar belegabalyodik az ember, és onnantól még annyira sincs kedve újra elindítani a játékot. Kár, mert tényleg lehetett volna belőle sokkal több is egy tényleg tanuló MI-vel és egy picit több odafigyeléssel.

A tesztpéldányt a játék kiadója biztosította.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

Pozitívumok
 • Aki szerette az első részt, annak van esélye, hogy ezzel is jól szórakozzon...
Negatívumok
 • ...de alapvetően unalmas és nem motivál az előrejutásra
 • Rengeteg a bugyuta baki

További képek

 • Hello Neighbor 2
 • Hello Neighbor 2
 • Hello Neighbor 2
 • Hello Neighbor 2
 • Hello Neighbor 2
 • Hello Neighbor 2
 • Hello Neighbor 2
 • Hello Neighbor 2
GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!