25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Hercules DJControl Inpulse 300 Mk2 teszt – Játszd újra, Sam!

Az egyik legjobb kezdő kontroller tökéletesebbé vált.

Írta: Sityi

Hercules DJControl Inpulse 300 Mk2 teszt – Játszd újra, Sam!

Bő 3 éve, amikor elkezdtem a lemezlovasság művészetét tanulni, pont egy Inpulse 300-zal tettem ezt, így nem kicsit lettem kíváncsi az utódmodellre, amikor a Hercules bejelentette, hogy érkezik. A véleményem továbbra is tartom az eredeti 300-assal kapcsolatban: ez az egyik legjobb kezdő kontroller, de simán használható „élesben” is – mit sikerült hát javítani egy amúgy is kiváló eszközön?

A design változott talán a legjobban – és első pillantásra így sem tűnik soknak. Ami elsőre is egyértelműen látszik: az Inpulse 500 stílusjegyeit hozták át erre, ami letisztultabb megjelenést adott így az eszköznek. Az egyik legmarkánsabb változtatást a jogwheelek kapták: sokkal könnyebben pördülnek. Nekem bejött így, és gondolom sokan éreznek majd hasonlóan (a visszapörgetés lényegesen könnyebb lett), ugyanakkor scratchelni talán picit nehezebb így vele (ott szerintem jobb, ha kicsit „fékezettebb” a forgás).

Hercules DJControl Inpulse 300 Mk2 teszt – Játszd újra, Sam!

Felül az effektek potmétereinek funkciói megcserélődtek – ez picit összezavart az elején, de hamar átszoktam erre. A loop rész kicsit logikusabb felépítést kapott, innen a vinyl mód kapcsolása elköltözött a slip gomb másodlagos funkciójának. A quantize pedig másodlagos funkciónak megkapta a tempócsúszka szabályozását, így végre egy nagyobb ritmusváltásnál a kontrollerről tudjuk szabályozni annak határait. A nyolc performance pad ugyan csak pirosan tud világítani, de a jobb láthatóság miatt nincs befeketítve a teteje. Természetesen a harisnyázott, ferritmagos USB-kábel most is jár, a csatlakozási lehetőségek pedig ugyanazok.

Szoftver szintjén történt talán a legnagyobb változás: a Djuced mellett immáron Serato támogatást is élvez az új Inpulse 300-as. Azt azért nem árt tudni, hogy ingyenesen a Lite verzió jár a kontrollerhez, a Pro változatért fizetni kell (van egyszeri díjas és előfizetéses konstrukció). Ingyen szerintem sokkal jobban jár az ember a Djuceddal, mert sokkal többet tud – és mióta Tidal támogatás is van, olcsón lehet azonnal egy óriási zenegyűjteményhez jutni és gyakorolni. Persze a klubokban fellépő DJ-k leginkább Seratót vagy Rekordboxot használnak (már amikor laptopról nyomják a zenét), így ha az egyszeri DJ-padawan úgy dönt, hogy márpedig ő ezt nagyon komolyan akarja csinálni, legalább a kompatibilis eszköz megvan, csak a szoftveres váltás költségei fogják terhelni.

Hercules DJControl Inpulse 300 Mk2 teszt – Játszd újra, Sam!

Egyébként mindkét szoftverrel remekül használható a ketyere – és itt nyer értelmet az effektpotiknál elkövetett változtatás. A cikk írásának pillanatában még nem volt hozzáférhető számomra a Traktor mapping, de biztos érkezik – a Virtual DJ meg amúgy is abszolút „mindenevő”, és igen jó eséllyel a djay Pro (AI) is meg fog vele birkózni inkább előbb, mint utóbb.

Hogy mennyire komolyan gondolja a kezdő lemezlovasoknak nyújtott segítséget a Hercules, mi sem bizonyítja jobban, minthogy folyamatosan tölt fel remek oktatóvideókat a YouTube-csatornájára. Érdemes szétnézni az esetleg más modellekhez készített anyagok között is, mert gyakorlatilag mindet lehet szinte bármely más modellre alkalmazni – talán a Mix és a Starlight az, ahol kicsit gondolkodni kellhet az adaptáláson.

A Hercules DJControl Inpulse 300 mindig is a szívem csücske marad (nem csak a hölgyek nem feledik az elsőt...), de az utód is felettébb vonzóra sikerült. Nem bántam volna, ha esetleg a tempócsúszkához is hozzányúltak volna, hogy valamivel hosszabb legyen, de lehet, hogy ez majd a Mk3 sajátja lesz. Az ajánlott fogyasztói ár maradt, a Serato-kompatibilitással mindenképp többet kapunk a régi modellnél, de a Djuced sem lebecsülendő (sőt). Továbbra is maximálisan ajánlott a 300-as nemcsak kezdőknek, de amatőröknek is!

A tesztpéldány a Herculestől érkezett.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Hercules DJControl Inpulse 300 Mk2 teszt – Játszd újra, Sam!
  • Hercules DJControl Inpulse 300 Mk2 teszt – Játszd újra, Sam!
Sityi

Sityi
Örökifjú hardvertudor, csúcsamatőr fotelpilóta, botcsinálta zenészkezdemény. De amúgy békés majdnemmindenevő. Vonzódik a kerek dolgokhoz: legjobban a kormánykerék és a DJ-kontrollerei mögött érzi magát.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!