25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Resident Evil 4 – Remek Resi Remake?

Véráztatta izgalmakat kínál a legendás videojáték újraálmodása.

Írta: Onimushaman

Hivatalosan is felnőtt korba lépett a Capcom Resident Evil szériájának 4. epizódja, hiszen idén betöltötte a 18. életévét. Azóta ezt a vízválasztó részt a Doomhoz hasonlóan kenyérpirítóra is megjelentette a cég, jómagam is vagy három konzolgeneráció négy platformján játszottam. A stuff a második helyen trónol az összesített eladási listán, amit a franchise jegyez. Hiába jött egyre nagyobb felbontásnövekedés, a mai napig az eredeti, vízipisztoly-ravaszokkal felszerelt GameCube-változatot őrzöm a legnagyobb becsben a szívemben.

Resident Evil 4 – Remek Resi Remake?

A Resident Evil 4 megosztotta a rajongókat, hiszen merőben megújult, és elindult az akció irányába, kitaposva az ösvényt az újabb felvonásoknak. Megosztotta ugyan a népet, de vitathatatlanul egy legendás klasszikus született a személyében. Ekkor kezdődött az első Resident Evil felújítására tett kísérlet is, ami véleményem szerint az egyik legjobb dolog volt, amit 40 év alatt kaptam a japán óriástól. Hogy mi lehetett az oka, hogy a folytatásokból csak jóval később érkezett remake, azt nem tudom, igény egészen biztosan lett volna rájuk, és ha tegnap jelentek volna meg az időtájt, már az is késő lett volna a hatalmas rajongóbázis szerint.

Aztán négy esztendeje végre elindult a várva várt hullám, és megérkezett elsőként Resident Evil 2, majd a Resi 3 is újraalkotva tündökölhetett. Jelen bemutatóm tárgya is készülgetett már egy jó ideje, amit gyökeresen felfrissítettek, de közben... Ez pedig a kritikámból kiderül, így nem is szaporítanám tovább a szavakat.

Resident Evil 4 – Remek Resi Remake?

Hősünk a történet szerint néhány éve még csak egy zöldfülű rendőr volt, akinek első munkanapja egy zombikatasztrófa maitt Raccoon City megsemmisüléséhez vezetett. Tragikus zsarunkat ezután maga az amerikai elnöki iroda sorozta be, egy szó szerint visszautasíthatatlan ajánlattal. Itt Leon S. Kennedy vérrel és verejtékkel teli kiképzésekkel elit ügynökké vált, hogy felvehesse a harcot a bioterrorizmussal. Aztán amikor az elnök lányát elrabolják, egészen Spanyolországig követi a nyomokat, hogy felgöngyölítse az ügyet, és szembe nézzen a zombikórnál is nagyobb veszéllyel.

A Resident Evil 4 sztorija az eredetihez képest valamelyest változott, de sajnos a kiadó kérésére ebből nem beszélhetek mindenről. Még a veterán RE4 gamerek is többször meg fognak lepődni, de a jó értelemben. Annyit elárulhatok, hogy száműzve lettek a gombnyomkodós QTE-jelenetek, így sokkal filmszerűbb lett az élmény. Előnyére váltak a változások, és sokkal logikusabban történik minden.

Resident Evil 4 – Remek Resi Remake?

Egy demoverzió már felkerült az online piacterekre, ahol szembesülhetünk a harcrendszert ért legnagyobb újításokkal. Az egyik ilyen dolog, hogy Leon képes magát megvédeni a késével egy jól irányzott ellencsapással, így akár sebzés nélkül megúszhatja a fertőzött parasztok, szektások és zsoldosok próbálkozásait. És higgyétek el, ezekből a próbálkozásokból rengeteg lesz. Amint észreveszik emberünket, azon nyomban beindul az össznépi lincshangulat, a kezük ügyébe kerülő szerszámokkal kegyetlenül lépnek fel az ügynök ellen. Vasvillára hányják, sarlóval, dinamittal dobálják, láncfűrésszel kergetik vagy számszeríjjal lövik. Újításként képesek megragadni és lefogni bennünket, így lehetőséget adva cinkosaiknak, hogy megkínáljanak jobb esetben csak egy pofonnal, rosszabb esetben egy halálos láncfűrésszes masszírral. A fojtásból ki lehet törni, de ez beletelik 1-2 másodpercbe, ami akár a vesztünket is jelentheti.

Késünk nem csupán a parry-re lesz jó, hanem a szemből történő megragadást jutalmazhatjuk egy parádés fejen szúrással is. Ezt a földön vergődő delikvensekkel is megtehetjük, így akár elejét is véve a későbbi kényelmetlen parazitás átváltozásoknak. Leon szépen tud lopakodni guggolva, így a gyanútlan egyedeket kivégezheti szintén a bökőjével. Akkor mi a dolog hátulütője? – kérdezhetitek jogosan. Nemes egyszerűséggel az, hogy a szerszám brutális gyorsasággal elhasználódik egy-egy megmártózás után, a széttört eszközt pedig a boltosnál tudjuk megjavítani majd, több ezer helyi pénzért cserébe. Igen, a boltos is visszatér, aki szuper portékákat árul, arzenálunkat pedig fokozatosan fejleszthetjük nála. Megvásárolja az összeharácsolt spanyol kincseinket is, az elvégzett fetch-quest mellékküldetések után nyert kövekből pedig cserélgetünk is vele.

Resident Evil 4 – Remek Resi Remake?

Menteni lehet a megszokott írógépeknél, de automata mentés is akad szerencsére minden területre belépve. És ezeket a területeket szépen felújították, azt meg kell hagyni. Gyönyörűen fut a program, és kompromisszummentesen élvezhetjük akár ray tracing bekapcsolása mellett is. Ezt kevés szoftver mondhatja el magáról konzolon, ami ennyi akciót tartalmaz. Tényleg csak néhol esik le picit a képfrissítés 60 fps alá ray tracing mellett.

A hangok is brutálisan szólnak, újra felvették azokat, de gyerekkori ismerősként üdvözölhetjük őket így is, annyira el lettek találva. Ashley hangját most a Resident Evil 3 remake-ből Jill adja, és baromira élvezetesre sikerült. Egyáltalán nem idegesítő, remekül formálja meg a bajba jutott tinédzser figuráját. Leon pedig maradt a RE2 remake szinkronszínésze, aki most is tökéletesen hozza a karaktert.

Resident Evil 4 – Remek Resi Remake?

A kedvenc újításaim közé tartozik, hogy egy gombnyomással rendet tehetünk az eszköztárként szolgáló aktatáskánkban. Így nem kell már tetrisezni, ha nem szeretnénk, a tárgyaink logikusan sorba rendeződnek optimális módon. Az írógépeknél kulcstartókat, egyfajta charmokat biggyeszthetünk a táskánkra, amelyek kedvező dolgokkal járnak. Ezek megszerzésének módja titok, derítsétek fel szépen a kaland során!

Leon mozgása egy picit lomhábbnak érződik, mint régen, lassabban vetemedik neki a futásnak, de ez inkább életszerűbb hatást kölcsönöz neki. Rengeteg gesztikulálás kapott helyett, de a poénos, szarkasztikus megjegyzésekért sem kell messzire mennie. Nem túlzottan tetszett, hogy az elemlámpát öntörvényűen a gép kapcsolgatja ki-be, attól függően, hogy merre járunk.

Resident Evil 4 – Remek Resi Remake?

Viszont a modern epizódokhoz hasonlóan mozgás közben is tudunk célozni, lőni, míg az eredetiben állóháborúkban vettünk részt. Így most állandóan mozgásban tudunk maradni és taktikázni, a gunplay szuper jó, és rengetegféleképpen finomítható a célzás, sokféle beállítás kapott helyet az irányításra kihegyezve is. Egy apró hiányérzetem volt, de kihevertem az elsőre 20 órás végig játszásom alatt, ez pedig a célzás közbeni vállnézőpontváltás elmaradása volt.

A kezdeti három nehézségi szintet négyre növelhetjük, valamint New Game+ is várja a kalandot elengedni képtelen játékosokat. A Resi 2-3 remake-ek mintájára pontokat gyűjthetünk cselekedeteinkkel, ami után a bónuszmenüben vásárolgathatunk karaktermodelleket, kozmetikai tárgyakat stb. Sajnos a Resident Evil 4 nem jutalmaz annyira, mint elődjei, a komolyabb mordályokat csupán a legeltökéltebb játékosok fogják tudni kiszedni, ha a dolgok jelenlegi állását nézem. A legnehezebb fokozat nem piskóta, az S+ rangok elérése pedig a szériában elsőként most tűnnek számomra elérhetetlen vállalkozásnak. Jelenleg sem extra kampány, sem pedig kiegészítő játékmód nem érhető el, de a bemutató video végén már leleplezték a sokak által imádott „Zsoldos” módot, illetve annak a létezését.

Resident Evil 4 – Remek Resi Remake?

Minden porcikám azon van, hogy újrakezdjem a kalandot és válasszak magamnak egy létező vagy saját célt (vigyem végig csak kés és kispisztoly használatával, ne beszéljek a boltossal, élettöltőt mellőzzek). Bárcsak annyi időm lenne, mint 18 esztendeje, ez a videojáték pont annyira király, mint az eredeti Resident Evil 4 volt, de a mai elvárásokhoz igazítva. Megmaradt az identitása, visszacsábít, játszatja magát. Olyan hibát nem tudnék említeni, ami levonna az értékéből, ahhoz tényleg nagyon kiégett kritikusnak kéne lennem, de amíg ilyen termékeket szállítanak, ez az idő sem jön el egyhamar.

A tesztpéldányt a játék hazai forgalmazója, a Cenega Hungary biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Pozitívumok
 • Így kell felújítani egy legendás játékot, hogy az nem csorbul semmit, de még ugyanolyan szórakoztató is marad
 • Az újítások működnek, és elgondolkodunk egy röpke pillanatra, hogy hol a fenébe voltak eddig
Negatívumok
 • A jutalmazási rendszer nem túl játékosbarát jelenleg
 • Remélhetőleg mihamarább megérkeznek a bővítések (például az új játékmód)

További képek

 • Resident Evil 4 (2023)
 • Resident Evil 4 (2023)
 • Resident Evil 4 (2023)
 • Resident Evil 4 (2023)
 • Resident Evil 4 (2023)
 • Resident Evil 4 (2023)
 • Resident Evil 4 (2023)
 • Resident Evil 4 (2023)
 • Resident Evil 4 (2023)
 • Resident Evil 4 (2023)
 • Resident Evil 4 (2023)
 • Resident Evil 4 (2023)
 • Resident Evil 4 (2023)
 • Resident Evil 4 (2023)
 • Resident Evil 4 (2023)
 • Resident Evil 4 (2023)
 • Resident Evil 4 (2023)
 • Resident Evil 4 (2023)
 • Resident Evil 4 (2023)
 • Resident Evil 4 (2023)
 • Resident Evil 4 (2023)
 • Resident Evil 4 (2023)
 • Resident Evil 4 (2023)
 • Resident Evil 4 (2023)

Resident Evil 4 (2023)

Platform:

Fejlesztő: Capcom

Kiadó: Capcom

Forgalmazó: Cenega Hungary

Megjelenés: 2023. március 24.

» Tovább a játék adatlapjára

Onimushaman
Minden játék barátja, trófeaherceg. A vidékimanek védőszentje. Ugyanolyan senki, mint bárki.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!