25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Kütyü+hardver

Rampage KB-R29 Grand billentyűzetteszt

Igazi különlegesség landolt a szerkesztőségben.

Írta: GeryG

Rampage KB-R29 Grand billentyűzetteszt

A Rampage neve ma még bizonyosan kevesebbeknek cseng ismerősen, mint a Logitech, a Corsair, a Razer vagy épp az ASUS. Pedig a gyártó meglepően széles termékpalettát tud felmutatni: hangrendszerek, monitorok, gamer székek, egerek, fejhallgatók, kiegészítők – és persze billentyűzetek. És egy-egy kategóriában olykor nem is kevés termék közül lehet válogatni. Nálunk ezúttal egy gamer billentyűzet landolt a napokban, amely több szempontból is érdekes vendégnek bizonyult.

Kezdjük mindjárt a származásával, a Rampage ugyanis egy török cég, és az általam kipróbált, KB-R29 Grand névre keresztelt klaviatúra is történetesen török kiosztású volt. Ezzel pedig máris olyasmit tud, amit errefelé csak nagyon kevesen. Persze más kérdés, hogy kis hazánkban vajon mekkora kereslet lehet török kiosztású billentyűzetekre... ;-) Ám ez ne tévesszen meg senkit, a KB-29 Grand olyan, mint egy jó csésze török kávé! Valaki szeretni fogja, mások meg nem.

A billentyűzetről már a doboz megemelésekor gyorsan kiderül, hogy nem pehelysúlyú. A szokásosnál talán picit nagyobb tömeg a masszív kialakításnak köszönhető. A formaterv elég egyedire sikeredett, a billentyűk a fémhatású házra ültetett műanyag keretbe illeszkednek. Így eleve magasabbá vált az egész klaviatúra, amit egyébként két kihajtható lábbal még meg is lehet picit dönteni. A numerikus billentyűzet fölött találjuk a szokásos indikátorokat, valamint az RGB-színekben pompázó Rampage logót is. Ide nem kerültek multimédia vagy más extra billentyűk, azokat ugyanis a bal oldalra, a fémház oldalára telepítették. A szokásos multimédia gombok (előre, vissza, lejátszás és némítás) mellett itt kapott helyet a hangerőszabályozó görgő is. Ez egyébként meglehetősen olcsó hatást kell, a forgatás ugyan még egész finomnak mondható, viszont az egész szerkezet mozgatható fel-le, ami olyan hatást kelt, mintha már csak a lélek tartaná és bármikor a kezünkben maradhatna. Nekem egyelőre nem maradt, de nem vagyok meggyőződve róla, hogy ugyanezt néhány hónapnyi használat után is kijelenthetném.

Rampage KB-R29 Grand billentyűzetteszt

Ami mindenképpen sokat dob a klaviatúra megjelenésén a szokásos RGB-háttérvilágítás effektjen túl, az a keretvilágítás. A már említett extra műanyag burkolat alatt ugyanis egy külön vezérelhető RGB LED-csík is körbefut, amit külön billentyűvel aktiválhatunk, válthatunk vagy kapcsolhatunk ki. A Rampage KB-R29 Grand tehát hozza a karácsonyfa feelinget, amint az elvárható minden gamer billentyűzettől. Megemlíthetjük még, hogy jár hozzá egy mágneses csuklótámasz is, de ez olcsó műanyag, ami a kisebbik gond, a nagyobbik az, hogy a mágnesek rettentő gyengék, már egy pici tologatástól is állandóan elválik a háztól. Lehetett volna ezt sokkal jobban is megoldani.

A belsőt illetően ezt a billentyűzetet kék taktilis és piros lineáris kapcsolókkal kínálják. A gyártó nem fedte fel, hogy pontosan milyen márkájú kapcsolókról van szó, mindössze annyit árultak el róla, hogy optikai kapcsolók. Nálam a kék taktilis változat landolt, amely használat közben hozza azt az élményt, amire előzetesen számítana az ember. A billentyűk gyorsan reagálnak, természetesen van teljes körű anti-ghosting támogatás is. Bár ez erősen szubjektív, a gépelési élmény nem kimondottan jó, ami a szokásosnál valamivel magasabb kialakításnak köszönhető. Játék közben viszont nem volt kényelmetlen hosszabb távon sem. És mivel ez egy gamer billentyűzet, nyilván utóbbi a fontosabb érv.

Rampage KB-R29 Grand billentyűzetteszt

A Rampage KB-R29 Grand mindenképpen érdekes tapasztalás volt, köszönhetően a török billentyűkiosztásnak (a Rampage más termékei ellenben magyar vagy US kiosztással kaphatóak hazánkban). Ugyanakkor az évek során számos hasonló kaliberű és árfekvésű klaviatúra fordult meg a kezeim alatt, és nem biztos, hogy ezt választanám, ha választanom kellene. Vannak érdekes megoldásai, a megjelenése pedig egyértelműen pofás. De valahogy mégsem sikerült maradéktalanul megszeretnem, ahogy például a Genesys több termékét korábban.

A bemutatott terméket a Rampage biztosította.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

GeryG

GeryG
2010 végén csatlakozott a PC Dome cikkírói csapatához, pár hónappal később pedig már hírszerkesztőként is tevékenykedett. Lassan 15 ezer írásos anyag fűződik a nevéhez a magazinban, amivel a képzeletbeli dobogó csúcsán áll.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!