Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Filmek - mozi, TV, DVD

»» Dokumentumfilmek és ál-dokumentumfilmek

6744 levél
Válasz 13.03.08. 16:19 #11
anxius
Allah minden napján szaladnak a lovak

Kedves kis dokumentumfilm, budapesti muszlimokról
Ajánlom mindenkinek!
249 levél
Válasz 04.07.19. 23:43 #10
Epameinondasz
Egy klasszikus dokumentumfilm.

Recsk 1951-1953 (r:Gyarmathy Lívia, Böszörményi Géza, 1987-198

Évekkel ezelőtt amikor először láttam, ezen filmből tudtam meg, hogy Péter Gábor altábornagy él, mint hal a vízben. Akkoriban igen meghökkentő volt számomra.
Interjúkat láthatunk, volt rabokkal és az ÁVH különböző állománybeli tagjaival. A fogvatartók egynémelyikénél tapasztalható szellemi üresség láttán csak csodálkozhatunk, hogy volt mersze kamera elé állni. Mások még 1987-88-ban is (ekkor vették fel a beszélgetéseket) szentül meg voltak győződve, az őrizetesek bűnösségéről.
A foglyok között megtalálhatjuk Kéri Kálmánt (utóbb vezérezredes), aki haláláig a Horthy-korszak reprezentánsának számított, így mindenki hozzá fordult magasabb katonai ügyek tisztázásakor.
Sokféle filmnyersanyagra forgatott egyszerű, őszinte alkotás, folytatva a magyar tényfeltáró dokumentumfilm-készítés hagyományait.
4695 levél
Válasz 04.07.19. 13:26 #9
szedrencs
Ismét egy új dokumentumfilm a láthatáron. Amerikai, szubjektív, de nem Michael Moore-os.

Super Size Me

Egy srác, kipróbálta, hogy mi történik, ha 30 napon keresztül csak gyorséttermi kaját eszik. Reggelire, ebédre, vacsorára.

Hát, nagyon csúnya eredmények jöttek ki. Közben kísérték orvosok, meg táplálkozási szakértők.

Igazából (bár még nem láttam) közismert tényt mutat be, de azért mégiscsak durva.
3973 levél
Válasz 04.07.01. 16:40 #8
Petyo
Az olajfalókat akartam én is említeni. Még kicsi voltam, amikor néztem és tök beszoptam. Akkor nagyon hihetőnek tűnt.
Nem'tom most hogy vélekednék róla.
Pedig milyen jó lenne ha igaz lenne...
Most nekünk, erőseknek kell elviselnünk a gyengék gyengeségét, és nem a magunk kedvére kell tenni.
249 levél
Válasz 04.06.30. 12:15 #7
Epameinondasz
A Kóla, puska, sültkrumpli valóban demagóg, de a legnagyobb filmpiacon, csak így figyel fel rá a közönség, ami, persze elég szánalmas.
Érdekességén kívül, egy érdeme volt a szememben, felhívja a figyelemet a visszás amerikai fegyvertartásra. Tudniillik, nálunk a fegyverlobbi szószólói és támogatói, a csodás amerikai viszonyokat emlegetik és könnyes szemmel álmodoznak arről. E filmet a képükbe kellene vágni.

Mondok egy egész sorozat áldokumentumfilmet. Ez a Faces of Death-sorozat, A halál arcai néven jobban ismert. Pár eredeti felvétel, döntően pedig dramatizált jelenetek.

És egy ajánlat. Bokor László : Riadó a képernyőn című zseniális könyve az amerikai kommersz filmiparról.
11070 levél
Válasz 04.06.29. 16:26 #6
Lacko
Az olajfalók is nagyon jó, de szerintem az Igazi Mao veri.
4695 levél
Válasz 04.06.29. 14:25 #5
szedrencs
Ezt látta valaki?

http://k2.jozsef.kando.hu/~guczi/FILM/wapra.htm
4695 levél
Válasz 04.06.29. 14:15 #4
szedrencs
Hát, igen..Moore módszereiről lehet vitatkozni, Kólapuska tényleg csúsztat rendesen, de jól csinálja a fickó, mert elérte, hogy megint dokfilmek mennek a moziban, ráadásul gennyesre kereste magát. (Az a "naív amerikai vagyok" stílusa pedig iszonyat vicces tud lenni.)

De mondom, vannak MM darabjainál ezerszer jobb dokfilmek (és áldokfilmek) a legkisebb, legkézenfekvőbb témákról. (Olajfalók tényleg annyira jó darab?) Ezeket kéne megtalálni!

@Lacko: mikor létrehoztam a topikot reméltem, hogy legalább te meg Morello megtaláljátok, és egy pár hozzászólást megél. Végülis eléggé rétegtéma, szóval hosszú életet nem jósolok neki, de legalább jól eldumálgatunk a dokfilmekről.
11070 levél
Válasz 04.06.29. 13:57 #3
Lacko
Nem láttam a mostani bush gyalázó filmjét, de a kólapuskát igen. Na az egy szar. ha ilyen a bushról készült is, akkor toál segg a fickó. A kóla tök szájbarágós, demagóg és csúsztató. A zindexen olvastam a bushosról, hogy kb ugyan ez csak (szoc)politilag.

De ha már áldokumentum filmnél tartunk: "Igazi Mao". Kötelező!!!!
17778 levél
Válasz 04.06.29. 13:47 #2
MagicMoment
arra gondolsz májkül múr nevének az említésénél,hogy a senkiházi dzsordzs busról csinált egy filmet?
én spec várom,hogy nálunk is levetitsék.de ha nem,akkor valahonnan feltétlen lekell majd tölteni. valamint tudnék örülni,ha azokról is készülne egy dokumentum film,akik ügynökként pufajkásként tevékenykedtek a rendszerváltás előtt,később pedig vezető politikusok lettek.
4695 levél
Válasz 04.06.29. 13:14 #1
szedrencs
Megint egy kategória, amely reneszánszát éli, Michael Moore-nak "hála" A tálalásával, és a kicsit "csakazértisrávezetlek a véleményemre" módszerével nem értek egyet, de a stílusa, és a filmjei bár szar témákkal foglalkoznak, mégis lekötik az embert, talán néha el is szórakoztatják. Sajna az objektivitás csorbát szenved, de annyi baj legyen, de kiváló időzítéssel visszahozta a műfajt a mozikba.

Persze nem csak ő van, létezik rengeteg jobb, mindazonáltal kevésbé ismert dokumentumfilm, amely méltatlanul van száműzve pl. az Arte vagy az ARD késő esti blokkjába. (Itt senki se a Spektrumos dokfilmekre gondoljon - bár ott is vannak néha jók - hanem a másfél-két órás filmekre.

Javaslok hirtelen egyet, bár nem tudom, honnan lehet beszerezni:

Andy Anderson : Drive-by Shooting (1994)

http://www.cmp.ucr.edu/gun_show/anderson/default.html

Egyfelől ezt a filmet tekinthetnénk a világ legunalmasabb filmjének. Egy rögzített kamerával van felvéve, egy mozgó kocsiból, "suburbiában". Emberek szinte alig-alig láthatóakk benne. A rendező a narrátor is egyben. Autóval járja egy amerikai város külső, erősen lepusztult, egyszintes házas részét, és 15 másodpercenként beolvas egy rendőrségi hírt (mivel 15 másodpercenként történtak akkoriban a bűncselekmények). A legtöbb fegyveres rablás, de vannak teljesen elborult dolgok benne. Eléggé erős kis filmecske, a fent említett szerény eszközök ellenére.


Dokfilmesek ide! Véleményt, javaslatokat, recenziókat!

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.