Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» Magyar múlt & történelem - hamisítás

7037 levél
Válasz 05.01.07. 10:57 #29
Aruns
Török eredetű népcsoport (apai ágon én is az vagyok)
"War without fire is as worthless as sausages without mustard" Henry V
17778 levél
Válasz 05.01.06. 19:54 #28
MagicMoment
azért írtam,mert sok-sok politikai,magyarsággal foglalkozó topic ment át anyázásba,zsidózásba,cigányozásba,politikai pártok gúnyolásába etcetc. gondoltam szólok előre,így majd mindenki megválogatja,h mit fog beírni.
4 levél
Válasz 05.01.06. 19:43 #27
SAdam
Amúgy nem jenki találta ki, elég sok tudós felvetette már - eltekintve a magyaroktól, ebben is csahos ebként követjük a világot - a summér nyelv fennmaradásának kérdését.
Inkább mi magyarok vagyunk korlátoltak.
A székelyekről annyit, hogy igazából nem lehet nagyon hova tenni őket. Én járok Erdélybe, Székelyföldre is azonbelül, és vannak ottani barátaim, akik székelynek mondják magukat, de nem tudják, hogy miben különbözik a magyartól. Szerintem ugyanolyan magyarok, nem véletlen a közös nyelv. Nem hinném, hogy rájuk erőltették volna a magyarok.
Amúgy az a baj, hogy a legtöbben csak a Frei dossziéból hallanak róluk. Vagy azt hiszik, hogy félrománok, vagy azt, hogy el akarják venni előlünk a munkát, még azt se tudják mifélék egyáltalán. Bedugjuk a fejünket a homokba.
A románok is emberek, a legnagyobb probléma ott az, hogy iszonyatosan frusztrált népség, nincsenek valós gyökereik, és érzik, hogy az összetákolt dicső múltjuk elég ingatag. Azontúl nagyon csórók, van egy szűk milliomos réteg, akik mondhatni, mintha földesurak lennének. És a korrupt vezetők nagyon ügyesen befogják ezt a szelet a vitorlájukba, így állítva be bűnbaknak mindenért a magyarokat. Miattuk van ugye szegénység. Azért pl ahova járok Magyarlapádra a magyar rendőr egy szemét, a román meg teljesen korrekt - helyiek szerint. Hogy mennyire ember a román is, van egy barátom ott, akit úgy hívnak: Oniga András. Ősmagyar név... Az apja román volt, anyjánál nevelkedett, de azt hiszem Mo-on kevés hazaszeretőbb, és "magyarabb" embert lehetne találni. Mit gondoltok a románok embernek tartják a magyarokat? Nem sokan.

u.i.: vettem MagicMoment, csak kérdeztem, bocs.
1990 levél
Válasz 05.01.06. 13:49 #26
Seekoly
Ha már felhoztátok a topikomat, akkor lenne egy kérdésem:
A székely népcsoport, tulképp. honnan eredeztethető?
Pontosabban:
A honfogaló magyar törzsek között voltak, vagy már a Kárpát-Medencében éltek.

Félreértés ne essen: én világéletemben magyaroknak tartottam őket, habár ők székelyeknek tartják magukat és pont erre lennék kíváncsi, hogy ez mivel másabb/több, mint magyarnak lenni.
(Itt persze meg lehet azt említeni, hogy "függetlenek" maradnak a jelenlegi elnyomásban, de nem erre lennék kíváncsi.)

Mellesleg, nem tudom láttátok-e a Frei dosszié egyik adását, amikor Székelyföldön forgattak, de számomra elég megdöbbentő volt, az ahogy a románok megpróbálják őket mindenáron beintegrálni a saját nemzetükbe...
Ez kb olyan lehet, mint az OMM idején a germanizálás, azzal a különbséggel, hogy Románia nem nagyhatalom.
A fórumban szereplő hozzászólásokért semmilyen felelősséget nem vállalok!
1188 levél
Válasz 05.01.06. 13:22 #25
Ödön
"Amúgy azt hogyan magyarázod, hogy a románok és az olaszok vígan tudnak beszélgetni?" - mindkettő cigány nép, ezek még kézzel-lábbal is megértik egymást, a beszéd meg ugye egyiknek sem az erőssége!
17778 levél
Válasz 05.01.06. 12:45 #24
MagicMoment
ha neked címzem,akkor a te leveledre válaszolok a válasz gombocskával,mintahogy azt most teszem

az a levelem mindenkinek szólt.
2066 levél
Válasz 05.01.06. 12:41 #23
voyager
Sztem ezt az egészet egy agybeteg jenki találta ki, aki még életében nem látott egy magyart sem...
"Idegen nyelveket tudni szép, a hazait pedig lehetségig mívelni kötelesség." /Kölcsey Ferenc/
4 levél
Válasz 05.01.06. 12:12 #22
SAdam
Ne haragudjon senki, tényleg nem akarok bántani senkit, csak néha elragad a hév. Igazad van Gothmog, tényleg én voltam a hülye, ugyanazt írtad.

Szeretném tudni, hogy ezt nekem címezted-e kedves moderátor. Remélem nem. Attól, hogy embertípusokról, vagy fajtákról beszélek, én még nem vagyok náci. Tudod létezik olyan tudományág, hogy anropológia. Ezt nem a nácik találták ki. És embertípusok igen vannak. Ez a tudomány nem tesz a különféle emberek közé relációjelet, csak vizsgálja őket. Inkább szüntesd meg a neokomcsi, meg a neofasiszta szobákat.
4176 levél
Válasz 05.01.06. 10:58 #21
gothmog
Kedves SAdam!

Nem akarok vitatkozni veled, és felmelegíteni sem áll szándékomban a topikot, de...

Ezt írod:

És nem utolsósorban, mélyentisztelt gothmog... Ami az itt megjelenő népeket illeti - ami amúgy mellékes a nyelvi vizsgálódások szempontjából, mivel térben és időben messze vannak a summérok - igaz, hogy keveredés volt, de azért szerintem merész állítás azt mondani, hogy nem volt a korai Mo-on egy domináns(vagy több) típus.

Én pedig a 8-as hozzászólásban ezt írtam:

Szóval csak azt akartam írni, hogy mi, mai magyarok, a Kárpát- medencei olvasztótégely eredményei vagyunk (voltunk már közel ezer éve is), nem pedig egy vagy két népnek a fiai, utódai. Igaz, hogy bizonyos csoportok nagyobb, mások pedig kisebb mértékben "kerültek bele ebbe az olvasztótégelybe".

Szerintem mind a ketten ugyanazt írtuk...

Továbbá:
a szakmát nem olyan régen kezdtem (tehát baromi sok tanulni valóm van még) és az egyetemen - a biológusképzés keretein belül - sem tanultam magyarságtörténetet, leszámítva a humánbiológia tárgy keretein belül leadott, az embertani szempontból a Kárpát-medence népesedéstörténetének nagyon alapszinten való megismeréséhez szükséges minimális ismereteket
; nem kívánok vakítani senkit, csak azért írtam amit írtam, hogy mutassam a "dolog" összetettségét (tehát, hogy nem csupán finnekről, meg summérokról van itt szó)
; a török eredetű szavakat meg csak példaként írtam arra, hogy hogyan kerülhetnek be egy nyelvi alapkészletbe újabb, idegen eredetű szavak.

Félreértések elkerülése végett: ezeket csak tisztázni akartam, az írásod rám vonatkozó részét nem vettem kötekedésnek
Endure. In enduring, grow strong.
17778 levél
Válasz 05.01.05. 19:30 #20
MagicMoment
előre szólok,h anyázás ill. mindenféle faji kérdések előkerülésekor a topic azonnal bezárásra kerül.
4 levél
Válasz 05.01.05. 18:18 #19
SAdam
Lenne egy-két megjegyzésem a témához.

Először is le kell szögezni, hogy én mind a túlmagyarkodó, nemzetünk felsőbbrendűségét taglaló személyektől, mind a kissé dohosan, elzárkózottan gondolkodó, világpolgároktól elhatárolódok.
Másodsz kedves TheHolyOne, az nem érv, hogy a dáko-román elmélet hülyeség. Amúgy azt hogyan magyarázod, hogy a románok és az olaszok vígan tudnak beszélgetni? Biztos megtanulták a románok, hogy ezzel is alá tudják támasztani az elméletet.
Kedves LordC, nem tudom milyen ismereteid vannak, de nem csak azok nyelvrokonok, akik megértik egymást. Több mint 1000 év eltérő kultúrközegben hosszú idő. A komoly summerológus nyelvészek egy szóval nem tagadják azt, hogy az alapszókincs majdnem teljesen közös. Tehát megvan a NYELVI rokonság! Legalább olyan halszagunk van.
És nem utolsósorban, mélyentisztelt gothmog. Bizonyára nem ma kezdted a szakmádat, és így megpróbálsz elvakítani a valószínüleg széles ismereteiddel. Nem tévedsz, tényleg vannak török eredetű szavaink, de azért elenyésző a finnugor alapszókincsből képzettekkel szemben. Ami az itt megjelenő népeket illeti - ami amúgy mellékes a nyelvi vizsgálódások szempontjából, mivel térben és időben messze vannak a summérok - igaz, hogy keveredés volt, de azért szerintem merész állítás azt mondani, hogy nem volt a korai Mo-on egy domináns(vagy több) típus. Nyilván a honfoglalók nem homogén közösség voltak, de nem hiszem, ezerfélék voltak. Már csak azért is kellett legyen egy "többségnek", mert valószínűleg ezektől van a nyelvünk.
VISZONT!!!!!!!
Nem tudom miről beszéltek, ha csak bolondok előadásait, vagy populista sajtótermékeket, vagy egyáltalán semmilyen szakkönyvet nem olvastok! Köztetek nem szakmai, hanem ideológiai vita folyik. Tény hogy ragad nem kevés nemzetieskedés a summér elmélethez, de ha ezt lekapargatja az ember, és tiszta szívvel és elmével tájékozódik, láthatja, lehet benne valami!
Én speciel olvastam ezzel foglalkozó nylvészeti tanulmányt. Az, hogy ezt egy emigráns magyar írta, nem ellenérv a lehetséges igaza ellen, hanem a szomorú valóság, hogy nálunk szépen betakaróznak a finnugor rokonsággal, kirekesztve a másik lehetőséget.

A LÉNYEG:
1. EZT NEM LETT VOLNA SZABAD IDEOLÓGIÁK ZÁSZLAJÁRA TŰZNI! Ez teszi lehetetlenné a komoly érdeklődést.
2. Ha valaki netán mégsem csak a levegőbe vagdalkozik, hanem olvas, rájöhet, hogy a dolog igaz lehet, KI VAN MUTATVA, HOGY AZ ALAPSZÓKINCS NAGY RÉSZE IGEN NAGY HASONLÓSÁGOT MUTAT - finoman kifejezve a kételkedők kedvéért. OLVASSATOK!
3. Azért sem lehet hungarista maszlag az egész, mert 1., NEM MAGYAR fejtette meg a summér nyelvet, 2., NEM MAGYAR feltételezte először a lehetséges rokonságot. Ezt is meg lehet tudni a könyvekből.
4.SZÉGYEN, hogy Mo-on, ahol az érdemi kutatást lehetne végezni, (mivel azért pl. egy angol anyanyelvű bajosan hasonlíthatná akármivel a mi rendkívül bonyolult, és az európai nyelvektől elütő nyelvünket) NEM TÖRTÉNIK SEMMI. Én is tök véletlenül akadtam egy könyvre egy antikváriumban.

Utószó:
Kétlem, hogy bármelyikötök is tiszta szívvel mondhatja, hogy mentes minden politikai, vagy inkább ideológiai hatástól, amikor erről kell nyilatkozni. Úgyhogy azt tanácsolom, ha valóban érdekel, inkább nézz utána, aztán beszélj, ha pedig csak emócionálisan tudod megközelíteni a témát, inkább felejtsd el.
1719 levél
Válasz 04.09.11. 08:42 #18
TheHolyOne
Részemről nincs harag Örülök, hogy tisztáztuk.
"Hear the call of the fallen ones, widom of those whose time has gone: Live your life bravely, my firstborn son, on battlefields fight, don't run!"
24 levél
Válasz 04.09.10. 23:11 #17
Lord C
Inkább tereljük vissza a topicot a normális mederbe!
24 levél
Válasz 04.09.10. 23:09 #16
Lord C
Bocs, nem Te vagy az áltudós álnyelvész geci! Eszembe sem jutott, álatlában íram, olyanokról, akik ezt a "dnsezést" könyven írják le. Nem volt célom haragban, lenni, pusztán félreértettük egymást. Remélem És ha a hülye eredetileg rád is vonatkozott volna, közel sem olyan durva, mint a Te szívhezszóló megszólításod
1719 levél
Válasz 04.09.10. 23:01 #15
TheHolyOne
Kedves, Nagyarcú Faszkalap!
Szívmelengetően kedves leveledet olvasgatva úgy döntöttem, hogy veszem a fáradságot és válaszolok, bár nem éri meg rád vesztegetni az időt.
Hol is kezdjem? Megvan! Haladjunk csak szép sorjában az első betűtől az utolsóig.
1. A topik nyitója volt olyan kedves beszélni a dns-ről, amiről én aztán leírtam a véleményem, miszerint az baromság, ugyanis, mint te is írod: "dns-ből nem lehet "faj"-t megállapítani, csak azt, hogy fekete vagy fehér, vagy mittomén" Ezzel tökéletesen egyetértek és éppen ezért írtam azt, amit írtam.
2. Nem okoskodtam és nem is nyelvészkedtem. Abban a másfél sorban nehéz lett volna egy olyan értekezést megejteni, mint gothmog. Majd ha valóban okoskodni fogok, esetleg visszatérhetünk a témára.
3. Nem tudom észrevetted-e, de az ominózus hozzászólásomat kurvára nem neked írtam, hanem a topikra úgy általában. Ha neked írtam volna, a válasz gombot használom, mint ahogy azt jelen esetben is teszem. Azért gondoltam ezt az apróságot megemlíteni, mert lehet, hogy a nagy hülyézés és gecizés közben elkerülte széleslátókörű figyelmedet, hogy bár a levelem a tied fölött van, de nem neked szól.
Végezetül pedig szeretném leszögezni, hogy oktalanul durva hozzászólásod ellenére nem kívánok veled a továbbiakban haragban lenni, de a véleményemet a magyar-sumér dologról sem fogom megváltoztatni. Ennek némileg ellentmondhat a levelembe csempészett irónia, de ez a te leveled stílusára lett válasz. Ezekután csak rajtad múlik, hogy leállsz-e az alaptalan sértegetések dobálózásával és tiszteletben tartod-e mások véleményét, még akkor is, ha nem értesz vele egyet, vagy folytatod ott ahol megkezdted, de akkor te (velem ellentétben) nem lol vagy, hanem egy tahó.
Voltam tisztelettel,
HolyOne
"Hear the call of the fallen ones, widom of those whose time has gone: Live your life bravely, my firstborn son, on battlefields fight, don't run!"
24 levél
Válasz 04.09.10. 22:18 #14
Lord C
Kedves gothmog, örülök hogy értelmes emberek is vannak itt. Könnyen lehet pl. (Padányi is ezt írja), hogy kapcsolatba kerülhettünk finnugorokkal, és ők vették át tőlünk a nyelvi jellegzetességeket. Ez egy igazán jó könyv, nem egy ilyen DNS-ezős (mellesleg a 60-as években írta, ausztrál emigrációban, szal asszem akkor még azt se tudták eszik vagy isszák a dnst), évtizedes kutatásainak eredményeit közli benne.

Egyébként a nagytöbbség magol és magol és tök hülye marad. Ő bajuk.
24 levél
Válasz 04.09.10. 22:11 #13
Lord C
Ki beszél DNS-ről????? Minden hülye tudja, kedves HolyOne, hogy dns-ből nem lehet "faj"-t megállapítani, csak azt, hogy fekete vagy fehér, vagy mittomén. Az ilyen áltudós álnyelvész gecik miatt nem lehet komolyan venni a megalapozott történelmi kutatásokat sem. Itt most Te vagy a lol
4176 levél
Válasz 04.09.10. 09:59 #12
gothmog
"Ez így van, de a drága jó magyar oktatási rendszer csak AZ EGYIKET TÁRGYALJA, sőt bizton állítja."

Na, ebben tökéletesen igazad van! Az igazán korrekt írásokban (az a csekélyszámú, amit olvastam, de hát írtam is, hogy a nyelvészeti dolgokban nem vagyok igazán otthon) viszont mindig ott a kételkedés, a bizonytalanság érzése, véleményeket és ellenvéleményeket ütköztetnek, de azért valamilyen döntésre jutni kell. A legjelentősebbek pedig arra jutottak, hogy az a népcsoport, amely a "magyar nyelvet", illetve annak alapjait behozta a Kárpát-medencébe, kapcsolatban kellett, hogy legyen (valamikor nagyon régen), azokkal a népekkel (vagy néppel), akiktől meg a finnek nyelve származik. Annyi közös van a két nyelvben (a sokkal nagyobb számú eltérések mellett persze), hogy az nem lehet a véletlen műve. Ha meg nem véletlen, akkor kellett, hogy legyen kapcsolat, akár tetszik valakinek, akár nem. Én egyébként még azt is el tudom hinni, hogy sumér elemek is vannak a magyar nyelvben. Isten tudja, hogy kikkel érintkeztünk, milyen úton-módon, miközben a Kárpát-medence felé haladtunk (Csak az nevetséges, amikor ilyen Mária bene pártos sumér hercegnő, meg hasonló hülyeségekkel jönnek ). Számos más hatás is érte persze a magyar nyelvet (erre utaltam a török példával), elég ha az ember a manapság is folyó angolszász kifejezéseknek a nyelvünkbe való beépülésére gondol.

Mindegy, visszatérve az eredeti dologra, sajnos az iskolákban az a rendszer folyik, hogy az éppen divatos, meg szépnek tetsző, meg általánosan elfogadott dolgokat begyömöszölik a nebulók fejébe, de arról, hogy valamilyen témában vannak más elméletek, egy büdös szót sem szólnak. Pedig igazán úgy lehetne pl. a gyerekek problémamegoldóü képességét javítani, ha úgy tanítanának mindent, hogy minden számottevőbb elmélet erős és gyenge pontjait elmagyaráznák, majd persze elmondanák, hogy melyik ezek közül a leginkább elfogadott. Ez utóbbira is szükség van azért. Ez így teljesen korrekt lenne, csak mondjuk az amúgy sem kismennyiségű megtanulandó ismeretmennyiséget megsokszorozná (bár legalább tényleg megtanítana gondolkodni mindenkit a magolás helyett/mellett).
Endure. In enduring, grow strong.
1719 levél
Válasz 04.09.09. 19:42 #11
TheHolyOne
Ez a magyar-sumér rokonság a dns pöndörödése alapján legalább akkora lol, mint a dáko-román kontinuitás.
"Hear the call of the fallen ones, widom of those whose time has gone: Live your life bravely, my firstborn son, on battlefields fight, don't run!"
24 levél
Válasz 04.09.09. 19:21 #10
Lord C
Én nem hiszek a finnugor gyökerekben, ez osztrák "beültetés". És nem lehet a nyelvészetre alapozni. És nem a finnugor az egyetlen ragozó nyelvcsalád.

Mindenkinek ajánlom DR. PADÁNYI VIKTOR: DENTU-MAGYARIA c. könyvét, tényfeltáró jellegű.

"De azzal, hogy valaki szemmel láthatóan csak bizonyos körök tanításait hallgatja meg, nem ad magának szabad választási, vagy döntési lehetőséget."
Ez így van, de a drága jó magyar oktatási rendszer csak AZ EGYIKET TÁRGYALJA, sőt bizton állítja. Ez pedig a finn. Ezáltal az átlagember csak "bizonyos körök tanításait hallgatja". Más tantárgyakban csak azt tanítják, ami már évtizedek óta tutibiztos (pl. fizika, pedig ott is szinte napról napra változnak a dolgok). Ez kérem demagóg népbutítás iskolai szinten!!!

Amúgy király a topic, nagyon király.
9771 levél
Válasz 04.09.08. 22:11 #9
vally
Szerintem mindenki nevében megköszönhetem az írásodat - sok mindent helyre tett.

Ammiban tudlak megerősíteni, hogy a finn tényleg hasonló a magyarhoz, tanultam finnül egy rövid ideig

Például ami jól esik az egészséges Magyar Ember fülének, hogy ugyaúgy toldalékolnak mint mi, tehát nem nem "ban a ház" hanem "a házban"
Sose vitatkozz idiótákkal, mert lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.
4176 levél
Válasz 04.09.08. 10:56 #8
gothmog
Mindig a féligazságok a legveszedelmesebbek...
Ezt csak azért írom, mert Herr Hauptmann írásában - gondolom amúgy teljesen véletlenül - van némi igazság, de alapvetően ostobaság amit írt.
Mindjárt bővebben is kifejtem (bár túl mélyen nem fogok belemenni), elöljáróban csak annyit, hogy történeti embertannal foglalkozom (nem hobbiszinten, nekem ez a munkám!!!), főleg avarokkal, bár most Karoling- és Árpád-kori temetőket fogok éppen vizsgálgatni, ha a mostani törökkorit befejezem.
Szóval Herr Hauptmann-nak ott van igaza, hogy az avarok, hunok stb. igazi rokonaink. Ez bizony így van, mint ahogy keleti és nyugati szlávok, germánok, esetlegesen római kori maradványnépességek, szarmaták, meg persze a honfoglaló magyarok, és még isten tudja milyen népességek is a rokonaink, és akkor még a Mária Terézia idejében lezajló nagymértékű betelepítések során Magyarországra került népekről (az én őseim is Mária Terézia idején betelepült porosz nemesek voltak, legalábbis a névadó ág) stb.-ről ne is essék szó.
Szóval a gyengébbek kedvéért: nem arról van itt szó, hogy itt vagyunk mi magyarok, és mi a japánok rokonai vagyunk, mert kilencszer csavarodik a dns-ünk, meg a suméroké, mert ha véletlenszerűen megkeverem bizonyos szavak betűit, akkor értelmes summér szavakat kapok, no meg nem is a Szíriuszról jöttünk, egészen egyszerűen arról van szó, hogy a Kárpát-medence az mindig is egy stratégiailag nagyon fontos, emellett pedig letelepedésre is ideális (volt erdő, volt sok folyó, volt füves puszta - melyik népnek éppen mi feküdt) hely volt. Azok a népek, akik eljutottak idáig, szívesen telepedtek meg itt, általában az előző, itt megtelepedett népességet arrébrugdalva. Az egészet úgy kell elképzelni, hogy volt egy alapnépesség, minimum a neolitikumtól kezdve, amire mindig újabb, bevándorló népességek (kelták pl. Kr. e. 4. században jöttek be a Kárpát-medencébe, aztán rómaiak a Dunántúlon, míg a hunok meg nem jelentek a 4. században és el nem kellett a többségnek menekülnie előlük, a Dunától keletre meg szarmaták, aztán voltak itt jazigok, alánok, gepidák, langobardok, a 6. században jöttek az avarok, de voltak onogur bolgárok, karoling peremkultúra nagyjából a Balatontól nyugatra eső területekig (velük együtt jöttek frankok, morvák, wilzek, dulebek stb.) és voltak persze aztán a honfoglalók. És még csak a 9-10. században járunk!!
Mindig jellemzőek voltak be-és kitelepítések, népírtások stb. de a felsorolt népeknek szinte kivétel nélkül voltak a Kárpát-medencében ragadt túlélő csoportjai, keveredtek is egymással rendesen, ezért is van az, hogy már az Árpád-kori anyagokban is nehéz "tiszta formákat" kimutatni embertani értelemben, mára (miránk) meg már ez hatványozottan igaz.

Szóval csak azt akartam írni, hogy mi, mai magyarok, a Kárpát- medencei olvasztótégely eredményei vagyunk (voltunk már közel ezer éve is), nem pedig egy vagy két népnek a fiai, utódai. Igaz, hogy bizonyos csoportok nagyobb, mások pedig kisebb mértékben "kerültek bele ebbe az olvasztótégelybe". Vannak Magyarországnak olyan bizonyos szempontból elszigetelt területei (pl. a Jászság), ahol embertanilag is nagyjából egységes népességek élnek, (ez hozzátartozik az igazsághoz), de ez az abszolút kisebbség, és nem ez a jellemző.

Egyébként meg a mai napig nem teljesen világos a dolog. Információkhoz elsősorban a régészeti ásatásokkal, azok tárgyi és embertani anyagának vizsgálatával, no meg a fennmaradt írásos emlékanyagok átnézésével, kutatásával lehet jutni.

És akkor a finnugor dologról: valamelyik báró vagy gróf állította valamikor (már nem emlékszem, hogy ki volt és mikor), hogy nem kellenek nekünk a halszagú, szegény rokonok (a finnekre gondolt ), nem illenek hozzánk. Az meg, hogy esetleg tényleg a rokonaink-e, vagy sem, kit érdekel...
Én nem vagyok nyelvész, de azért az kicsit gyanús nekem, hogy a legnagyobb magyar nyelvészek, mind elfogadják azt, hogy valamikor nagyon régen, sokezer évvel ezelőtt, a magyar nyelv és a finn nyelv az bizony közel állt egymáshoz, talán azonos is volt. A nyelv ugyanis egy olyasmi dolog, mint az evolúció. Ha valami alapvető dolog kialakul, akkor az formálódhat, alakulhat, de el nem tűnhet, és alapjaiban sem változhat meg. Ilyen pl. a nyelvtani alapstruktúraszerkezet, ami - én nem értek hozzá - de a szakemberek szerint nagyon hasonló a két nyelvben. Emelett pedig érdekes, hogy az olyan szavak, amelyek a testrészekre, rokoni kapcsolatokra és amúgy általában a legkezdetlegesebb és legalapvetőbb dolgokra utalnak, nagyon hasonlóan hangzanak a két nyelvben a mai napig. Ezek azok a szavak, amik feltehetően a legkorábban kialakulnak egy nyelvben (a legszemélyesebb szavak, ha úgy tetszik). Ez annyit bizonyít egyébként, hogy valamikor, nagyon régen, kapcsolat lehetett a két nép között, de ugyanígy van rengeteg török eredetű szó, ami nem meglepő a honfoglalók lehetséges, a Kárpát-medencébe vezető útvonalát nézve, no meg talán a török uralom idején is felvehettünk bizonyos szavakat. Mindegy, nem értek a nyevészethez, ebbe nem akarok mélyebben belemenni. Csak azt tudom ajánlani, hogy a komoly kutatók könyveit is olvassa el mindenki, ne csak a szittya baráti kör meg társaik (bizonyos, sokszor teljesen tudománytalan, inkább csak az érzelmekre ható predikciókból kiinduló és egy kijelölt célhoz tartó (ahova a magyarázatok meghatározott irányba való csavargatásával jutnak el)) műveit kell olvasgatni.

A hungary meg ungarn kifejezésekkel kapcsolatban meg csak annyit, hogy vannak olyan angolszász nyelvterületek, ahol a "conquering hungarians" kifejezésre, csak sunyi, bamba békatekintetekkel találkozik az ember, de a "Conquering magyars" kifejezésre, egyből felcsillanak a tekintetek, hogy ja, a honfoglaló magyarok...

Amúgy meg nem Herr Hauptmann-t akarom bántani, vagy piszkálni. Mindenkinek joga van megválasztani azt, hogy mit hisz el, hogy miben hisz. De azzal, hogy valaki szemmel láthatóan csak bizonyos körök tanításait hallgatja meg, nem ad magának szabad választási, vagy döntési lehetőséget. Így anélkül fogja mások szavait szajkózni, hogy ő maga kellőképpen tájokozódott volna a témában, és a különböző véleményeket és elméleteket önmagában ütköztetve, valamilyen elhatározásra jutott volna. Ez pedig nem jó senkinek sem.

Ja, és Herr Hauptmann: remélem az "öreg" Kiszelytől olvastál, nem pedig a "petőfis" Kiszelytől. Én ugyan olvastam az utóbbitól nagyon jó, korrekt kis temetőfeldolgozásokat is, de egy olyan ember szavait komolyan venni, aki azzal próbálta az általa feltárt csontváz (az állítólagos Petőfi csontváz), férfiúi nemét bizonygatni, hogy de hát megtaláltuk a péniszcsontját..., az kicsit gáz

Bocs, hogy hosszúra sikeredtem, de így is kicsit felszínes meg zagyva lett az egész. Remélem azért lejött valami az egészből mindenkinek.
Endure. In enduring, grow strong.
1651 levél
Válasz 04.09.08. 06:17 #7
Remen
Hú várjál asszem ettől a dr Kiszelytől óva intett a tanárom
Abit NF7 - 2500+ Barton - 512MB - GF2MX - SB X-Fi - 300,200,120 Gb Maxtor
9771 levél
Válasz 04.09.07. 23:58 #6
vally
Nem feltűnő, h a világ szinte összes nyelvén (főleg ajrópa) hunoknak (Hungary, Ungarn ...) hívnak minket.
---
Meggyőztél... Ilyen nyomós érvekkel nem lehet mit kezdeni.

És te menj el a ...
Sose vitatkozz idiótákkal, mert lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.
3009 levél
Válasz 04.09.07. 23:39 #5
Herr Hauptmann
Elmehettek mind a...
Inkább nézzetek utána!!! Finnországban már több éve tanítják az iskolákban, h semmi közünk egymáshoz, az egész csak monarchiás mese (még az osztrákok találták ki, régen)!!! A mi igazi rokonaink a hunok, avarok s.t.b. Nem feltűnő, h a világ szinte összes nyelvén (főleg ajrópa) hunoknak (Hungary, Ungarn ...) hívnak minket. Csak mi magunkat nem... Szerezzetek inkább egy könyvet Prof v. Dr Kiszely-től. Világszerte elismert kutató (tanított jueszéjtől kezdve Japánig mindenhol) Ő tud mondani erről érdekes dolgokat BIZONYÍTÉKOSTÓL!!! Szal csak semmi ilyen elhamarkodott buta kijelentés!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kedves Tsülögg! Te hüjje ló akki vagggy! Ez a nő I. vesz-Éjjes bosszorgány. Netuddkki.
400 levél
Válasz 04.09.01. 15:23 #4
Matt the rocker
ez szerintem is hülyeség, csak találgatunk.
a dns egyezés talán abból adódhat hogy az ő általuk lakott területen haladtunk el és kicsit keveredett a népesség. ugyanannyira vagyunk mongolok és törökök is mint sumerok.
7037 levél
Válasz 04.09.01. 12:47 #3
Aruns
Ez a magyar-sumer rokonítás régi dolog, de nem igazán meggyőző (szvsz) Az meg főleg nem, ahogy a néhány magyarországi 'sumírológus' előadja. Egyszer voltam egy ilyen 'előadáson', a könnyeim potyogtak a röhögéstől
"War without fire is as worthless as sausages without mustard" Henry V
1651 levél
Válasz 04.08.31. 20:16 #2
Remen
Szerintem baromság.
Abit NF7 - 2500+ Barton - 512MB - GF2MX - SB X-Fi - 300,200,120 Gb Maxtor
1990 levél
Válasz 04.08.31. 19:25 #1
Seekoly
<OFF>Épp most olvastam (volna) egy érdekes cikket, ha az IE meg nem döglött volna...</OFF>

Szóval visszatérve az ontopicra:
A cikk a summérokról szólt, azt taglalta, hogy a sumérok nem tűntek el hanem mai napig élnek és itt jön a lényeg: mint magyarok!

Ezt egy DNS visgálattal állapították meg, melyszerint van egy fontos tulajdonság, ami csak a magyar és summér DNS-ekre jellemző.

A sok okos ember,pedig arra következtetett, hogy a summérok ősei vagyunk. Ezt személyszerint elképzelhetőnek tartom, hiszem nem túl sokat tudunk (tudok), a magyar nép eredetéről.
Pont ezért nyitottam a témát, hogy tudásbázisomat kibővítsem
Ezért le lehet hurrogni, lámázni stb...

Másik:
A magyarok (sőt akár az egész világ) történelmében szerintem van egy jópár esemény, ami másképp látott napvilágot, mint ahogy valójában megtörtént!
Szerintem egész érdekes dolgok lehetnek!
Pl: itt van a nagytestvér, sokáig úgy tanították,hogy '56-ban jöttek be, mikor ez egy hatalmas badarság, mivel régen itt voltak már!

VAGY

A hidegháború: itt is történhetett jópár hamisítás, de én az űrkutatást emelném ki (azt hiszem ezt most nem részletzem...)

Irány a PcDome Történelmi Tanszéke (PDTT)!

Várom a véleményeket!
A fórumban szereplő hozzászólásokért semmilyen felelősséget nem vállalok!

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.