Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» Dan Simmons: Hyperion Cantos

2705 levél
Válasz 06.02.27. 12:42 #12
hadzsi
Látom befulladt a topic!
"We have the best two teams on Merseyside, Liverpool and Liverpool reserves" /Bill Shankly/
2705 levél
Válasz 06.01.30. 11:39 #11
hadzsi
Csak az a baj, hogy P.K. dick, Asimov, Clarke meg Herbert művein kívül a magyar sci-fi rajongó, ha nem fanatikus akkor nem ismer senkit és semmit. Ezzel én is így voltam. Persze azért ez nem is enyhe túlzás, de amit kinnt az évtized science fiction művének neveztek az itthon csúfosan megbukott, lévén BB Évi meg VV faszomakárki könyvében nagyobb a biznisz. Ez a négy kötetes mű legalább annyit megérdemelt volna, hogy mind a 4 könyvet kiadják egy tűrhető borítóval és egy csipetnyi PR-ral, mert anélkül ugye egy itthon ismeretlen író - szörnyű ezt is leírni, hogy Dan Simmons ismeretlen - eladhatatlan. Ja és elengedhetetlen egy jó fordító is!!! Mondjuk nekem szerencsém van, hogy valamennyire ragadt rám angol és elég tisztességesen tudok, így nem jelent gondot eredetiben olvasni. A könyvek még talán olcsóbbak is.
"We have the best two teams on Merseyside, Liverpool and Liverpool reserves" /Bill Shankly/
3553 levél
Válasz 06.01.24. 20:53 #10
The Lord
Az igényesebb, nem ponyva sci-fi népszerűsödése itthon egyrészt (nagyrészt?) annak köszönhető, hogy elkezdték Philip K. Dick könyveit kiadni sorban.
"Félelmetes amúgy, hogy tőled állandóan csak elégedetlenkedő levelek jönnek..." A köbön!
2705 levél
Válasz 06.01.22. 16:26 #9
hadzsi
Pedig Dan Simmons káprázatos... Sajnos magyarul nem volt alkalmam olvasni, így nem tudok meggyőző információval szolgálni a fordítást illetően, de másoktól azt hallottam, hogy egészen jó lett. Megint másoktól, meg, hogy szar. Mindenesetre az angol kiadások borítói is iszonyat rondák, ettől függetlenül a 4 kötet maga iszonyatosan üt.
"We have the best two teams on Merseyside, Liverpool and Liverpool reserves" /Bill Shankly/
2705 levél
Válasz 06.01.22. 16:24 #8
hadzsi
Szerintem azért ennyire nem kéne leírni a Galaktikát. Én a mostaniakban is olvastam már elég sok jó novellát, sőt cikket meg egyéb dolgokat. A többi körítés nálam nem lényeg, nem baszom fel rajta magamat, de nem is örülök neki. Egyszerűen manapság csak így tudják eladni az újságot és, ha egy számban már van 3 jó novella meg pár érdekfeszítő cikk akkor talán megéri. Inkább, mint a Cosmopoltian vagy valami hasonló gennyre költsem a pénzem.
"We have the best two teams on Merseyside, Liverpool and Liverpool reserves" /Bill Shankly/
21647 levél
Válasz 06.01.14. 10:04 #7
padavan
Csak egy apró észrevétel:

A sci-fi nem a mostani Galaktika miatt fog újra népszerűvé válni, hiszen - meglátásom szerint - a halottaiból feltámasztott havilap csupán árnyéka korábbi önmagának. A mostani Galaktika pusztán pénzügyi vállalkozás, amúgy egy igen unalmas, nívótlan kiadvány - ebben a formában nincs sok köze a népszerű sci-fi fősodrásához. Épp az a baj, hogy a sci-fi feltámadását mindenki a Galaktika megjelenésével várta, de a lap nem hozta a reményeket, és sokan ismét temetni készülnek. Szerintem egy másik lap indulásával - szinvonalas, ne adj isten, hc sci-fi tartalommal -, illetve a sci-fi könyvkiadás feltámasztásával jóval többre jutnánk. Dőreség egy múltjából élő kiadványra bízni a honi sci-fi feltámasztását.
Forradalom most! Terjeszd a Tudást és légy nyitott! Készülj fel a Z napra! A változás közeleg…
1949 levél
Válasz 06.01.13. 23:08 #6
Arthur Dent
Bevallom, nekem már legalább két éve itt porosodik a polcomon a Hyperion-sorozat kötete, de eddig nem olvastam el.
VIszont a borítója, és az ilyen szintű vélemények mint pl: "Dan Simmons káprázatos" másokat sem sarkalltak volna olvasásra.
I seem to be having tremendous difficulty with my lifestyle.
2705 levél
Válasz 06.01.07. 11:06 #5
hadzsi
"Valamikor a messzi-messzi jövőben vagyunk, az emberi Hegemónia uralja a csillagokat, és egyre újabb kolóniákat szippant be teleport-kapukkal összekötött óriásrendszerébe, melyet egy önálló életre kelt, MI-társadalommá változott számítógépes rendszer, a TechnoCore tart össze. A Hegemónia a regény kezdetén épp összeomlani készül: támadásba lendülnek a perifériáin tanyázó furcsa idegenek, az Ousterek, és többen azt rebesgetik, hogy a TechnoCore le akar szakadni az emberi civilizációról. Az elszabaduló káosz közepette hét zarándok indul útnak egy fából készült katedrális-űrhajón a Hyperion bolygó felé, ahol a Shrike nevű nem evilági, csupafém gyilkológép tanyázik a titokzatos, antientrópia-mezőkkel védett Idősírok között. A Fájdalom Uraként is ismert lény időről időre zarándokokat fogad (mindig prímszámút), akik közül egy kivételével mindenkit lemészárol, a túlélőnek viszont teljesíti a kívánságát. Hét zarándokunk közül mindnek megvan a maga tragédiája, a maga kis keresztes hadjárata — s mialatt az út során elmesélik, mit kívánnának és miért, történeteikből lassan feltárul az olvasó előtt a Hegemónia világa, szembesülünk a Shrike-kal, és megsejthetjük, miféle politikai játszmák előzték meg a Hegemónián lassan végigsöprő kozmikus háborút. Időközben hőseink megérkeznek a Hyperionra, eljutnak a Fájdalom Völgyének bejáratáig, s mikor meghajnalodik, elindulnak a Shrike lakhelye felé, mint Dorothy kis csapata az Oz, a nagy varázslóban — és a könyv véget ér." idézet az endlessdot.hu-ról.


Az első kötet tulajdonképp 7 történeten keresztül magát a Hegemónia világát mutatja be, úgy, hogy a történetek közt megtalálható a detektív-sztori, a vérbeli családi dráma, a horror, a szerelmes-sztori(politikai játszmákkal megfűszerezve), az Indiana Jones - ez az ami talán a legközelebb van a pap történetéhez - féle kaland, a költő durván aljas és obszcén modorában előadott élettörténet. Szóval hihetetlenül sokoldalú a könyv első része és tulajdonképp csak a világ bemutatására szorítkozik maga a történet csak nagyon keveset halad előre, mégis letehetetlen, mert ennek ellenére hihetelenül sodró lendülete van a könyvnek. Minden oldalon történik valalmi, amit az ember kénytelen komolyan venni, mert nem tudhatja, hogy az a szál, mikor lesz a későbbiek folyamán létfontosságú. Szóval ennyit az első részről.
Igazából úgy lenne érdekes ez a dolog, ha olvasta volna valaki...
"We have the best two teams on Merseyside, Liverpool and Liverpool reserves" /Bill Shankly/
2705 levél
Válasz 06.01.06. 16:50 #4
hadzsi
Ha magyarul akarod megvenni, akkor nézz el bármelyik Alexandra Könyvesházba én ott is láttam. De ha jól tudom a Cherubion Kiadó adta ki és azt hiszem Pesten van boltjuk is. Ha angolul akarod megvenni, akkor Pesten van egy angol nyelvű sci-fi könyvesbolt, ott meg is rendelik akár. Az Endymion köteteinek darabja, ha jól tudom 2000-3000 között mozog. Én ezzel akarom meglepni magamat majd. A sztori egyébként már csak azért is nagy szám, mert végre keveredik a közeljövő - cyberpunk - és a távoli jövő képe, és hál istennek nem star warsos vagy trekkes másolat a világ, de nem is Asimovi felépítésű, hanem egy önálló lélegző valami. Simmons egyébként is baromi jól ír. És hát ugye aki látta a Matrixot, annak elég sok ötlet lesz ismerős. Elég sokat nyúltak ugyanis Simmonstól.

Szóval mégegyszer bocs Moderátorok, hogy itt külön reklámot csinálok egy könyvnek, de azt szeretném, ha minél többen elolvasnák és hát, ha külön film topicok vannak, miért is ne érdemelne egy-egy jó könyv is külön topicot. És a nagy sci-fi íróktól is elnézést kérek, mert kihagytam Gibsont a felsorolásból!
"We have the best two teams on Merseyside, Liverpool and Liverpool reserves" /Bill Shankly/
9771 levél
Válasz 06.01.06. 16:29 #3
vally
Hol lehet megvenni?
Sose vitatkozz idiótákkal, mert lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.
4513 levél
Válasz 06.01.06. 16:17 #2
Wing
Én kíváncsi vagyok rá

Amúgy alapból elrontottad, mert ahhoz, hogy a sok kocka felfigyeljen rá, a topic címét "Dan Simmons: HYPERION CANTOS!!!!!!!!!! KIRÁLY"-ra kéne változtatni
"A nation that doesn't do its own dirty work commits suicide."
2705 levél
Válasz 06.01.06. 14:48 #1
hadzsi
Eredetileg nem akartam ennek a dolognak egy külön témát szentelni, de ahogy láttam egészen sok sci-fi rajongó emberke szokott ide írogatni és nekem van egy nagy szívfájdalmam. Sajnos ma Magyarországon ez a műfaj, a Galaktika reneszánsza ellenére haldoklik, aminek egyik oka, hogy a "magas" irodalom nem akarja befogadni a sci-fi-t, akik meg rajongók, azok is inkább csak Asimovot, Clarke-ot, Herbert-et, vagy P.K. Dicket ismeri el és még egy-két külföldi esetleg magyar írót. És közben minden idők egyik legnagyobb és legjobb mesterműve Magyarországon óriási bukás lett. Most valószínű, hogy sokan húzzák a szájukazt, amikor megemlítem, hogy már régebben megjelent Dan Simmonstól a Hyperion és a Fall of Hyperion, vagyis a Hyperion és a Hyperion bukása. Ha valaki kérdezné az író éppen ezért a regényéért - regényeiért - zsebelhette be a Hugo díjat, emellett külföldön és minden megnyerhető sci-fi irodalmi díjat, a megjelenése évében. Szégyen, hogy nálunk egy ilyen mestermű bukásra lett ítélve, úgy hogy a kiadó elállt a 2.befejező és egyben különálló Endymion és Rise of Endymion köteteke megjelentetésétől. Ami külföldön biztos siker, úgy látszik nálunk tiszta bukás, ha nem a mosóporok között reklámozzák. Szóval mindenkinek, aki legalább 1 könyvet a kezébe vett egyszer ajánlom legalább ezt a két magyarul megjelent kötetet - bár eredetiben azért jobb - vegye meg 1000 Ft nem is olyan drága egy ilyen gyöngyszemért. A rövid tartalmát holnap leírom, ha egyáltalán létezni fog addig a topic...
Szóval moderátorok sajnálom, hogy nem a könyves topicba írtam, de így hátha egykét kockafejű meghallja a sztorit és elmegy megvásárolni a könyvet és beleszeret!
"We have the best two teams on Merseyside, Liverpool and Liverpool reserves" /Bill Shankly/

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.