Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Hozzászólások, megjegyzések

»» The Witcher 2 - elindultak a levelek (Hírek)

The Witcher 2: Assassins of Kings

528 levél
Válasz 11.12.19. 15:18 #38
Yourmom
Haaat nem igazan.. Vagy csak en vagyok kivetel, en peldaul nagyon is ertek a pc hez. Olyan suliban is jarok, de jatekokat megis csak konzolra veszek, persze neha pc re is amikor akcio van steamen, de az most nem lenyeges. Szoval, jatekokat konzolra azert veszek mert SOKKAL olcsobban kijovok, raadasul mostmar a jatekokat is leginkabb arra gyartanak.
160 levél
Válasz 11.12.19. 15:08 #37
Dilikutya
Törvényi szinten tényleg badarság szabályozni, ráadásul sokszor nehezen is kivitelezhető egy demó. De kipróbálásra szükség van, egyrészt hogy hogyan megy a gépeden, másrészt tetszik-e. Nem feltétlenül mérvadó egy kiadótól kapott példány alapján fizetett reklámot közlő magazin tesztje, de a felhasználói vélemény is szubjektív. Mindenki imádja a World of Warcraft-ot, én kipróbáltam a hivatalos trialt, nem lehetne rávenni, hogy játszak vele...
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral.
160 levél
Válasz 11.12.19. 15:03 #36
Dilikutya
Tény: megveszed a konzolt, és évekig jó lesz, mivel 5-6 évente van generációváltás, és amikor kijön az új, a programokat egy ideig mindkettőre kiadják. Egy HDD-s XboX360 kb. annyiból kijön, mint egy elég középkategóriás PC. A warez picit bonyolultabb, ráadásul garanciavesztéssel jár, ami egy 70-80e Ft-os készüléknél már nem annyira jó.

Az meg sántít erőteljesen, hogy az IQ szegény réteg veszi. Rengetegen tartanak a PC mellett is konzolt, vagy azért, mert a PC-t nem fejlesztik emiatt, vagy a sok exkluzív cím miatt. Tudjuk, hogy sok játék van, ami csak vagy egyik, vagy másik, esetleg több platformra jelenik meg a PC mellőzésével. Amúgy nagyon sokan vannak, akik PC-n is csak azt csinálják, amit konzolon (játék, film, zene).
PC-n sem különb a helyzet, csak beteszed a gépbe a lemezt, és megy... és Xboxra is kell telepíteni. Lehet régen jobban igaz volt ez az állítás, de ma már a konzolok is összetettebbek.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral.
14264 levél
Válasz 11.12.19. 14:56 #35
balays82
Bevallom, zavarba hoztál. Nekem a PC-m mellett van egy PS3-am is, így most nem tudom eldönteni, hogy IQ szegény vagyok, vagy intelligens ember. Mondjuk tény, hogy sokszor kényelmesebb berakni a lemezt (sőt néha alapból benne is marad, de talán csak azért mert a kivétele már meghaladja a szellemi képességeimet), aztán kényelembe helyezve magamat játszani valamivel, de ennek ellenére azért sikerült már feltelepítenem néhány száz szoftvert is a PC-mre, sőt az internet használata is meg a jelek szerint. Lehet, hogy csak szerencsém volt eddig?

Tapasztalatom szerint a konzol tulajok nagy részének van PC-je is, főleg az igazi hardcore játékosoknak, mert belátják, hogy bizonyos területeken a konzol nem a PC alternatívája, ezért mindkettőre szükségük van. Viszont ismerek olyanokat, akiknek ugyan van PC-je, de a böngésző megnyitásához is segítségre van szükségük, bonyolultabb műveletekről már nem is beszélve. Most akkor mi van? Az van, hogy a te állításod az igazi bullshit, ilyen szinten nem lehet általánosítani. Azért mert neked valami nincs, még nem kell lehülyézni azokat, akinek meg van.

Aribeth:
Én sem értem, hogy egy szoftver (vagy más mű) megváltoztatása miért tenné semmissé a szerzői jogi védelmet, amikor a szerzői jogi oltalomnak a mű egységnek a védelme is a része. Itt ráadásul egy speciális felhasználási szerződésről beszélünk, aminek megvannak a maga külön szabályai.

A törvény által kötelezően előírt demó pedig véleményem szerint badarság. Egyrészt szerintem a jogalkotót a legkevésbé sem érdekli ez a terület jelenleg, másrészt a számítógépes játékokon kívül lehetne még mondani néhány olyan példát, amikor a kipróbálás joga nem illeti meg a vásárlót vagy a szolgáltatást igénybe vevőt, mégsem kéri ez senki számon. Egy filmre sem lehet ingyen beülni a moziba, aztán csak akkor fizetni, ha az első fél óra tetszett. A mai információs társadalomban már nem a kipróbálás az egyetlen eszköz, ami által ismereteket lehet szerezni valamiről, szóval szerintem ez egy kicsit régimódi gondolkodás. Nem azt mondom, hogy nincs szükség a demókra, csak azért a törvényi előírás erős egy kicsit, még akkor is, ha csak utópisztikus gondolatként merült fel eredetileg.
160 levél
Válasz 11.12.19. 14:52 #34
Dilikutya
Ez sima ügy, a licencszerződésben is benne van, hogy tilos az engedély nélküli módosítás, vagy egyes részek felhasználása máshoz. Ha pedig még meg is osztja... attól, hogy a Witcher 2-ből kiszeded az angol kivételével az összes nyelvet, belenyúlsz a fájlokba, esetleg módosítod a textúrákat, hogy gyengébb gépeken is fusson (GTA4-ből van ilyen, csak 8gb), az még ugyanaz a Witcher 2 lesz, amit nem te csináltál.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral.
1598 levél
Válasz 11.12.19. 13:49 #33
Aribeth
"Egy program kódjának bármi nemű megváltoztatása így nagyban árnyékolja a kérdés. Pl. a Zaroz 911 nevű kalóz illegális másolatot készít egy eredeti szoftverről, ám annak telepítőjét, a játék méretbeli kiterjesztését megváltoztatja (a telepítője egy tömörítésből telepít fel egy az angolon kívül minden nyelvet nélkülöző programot) már tekinthető megváltozott tartalomnak és, amit aztán később a p2p rendszerben Ödönke megoszt már közel sem hasonlít arra a programra, ami előtte 4 DVD-n elterült."

Mondjuk szerintem itt meg felmerül a mű integritásához való jog megsértése és az engedély nélküli átdolgozás kérdésköre.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
1598 levél
Válasz 11.12.19. 13:40 #32
Aribeth
Az alapelképzelés tetszik, de a második ponttal nem teljesen értek egyet. Az első hozzászólásom a topikban is arról szólt, hogy nagyon-nagyon-nagyon nem tartom sem igazságosnak, sem arányosnak azt, hogy egy tucatnyi letöltőn statuáljanak látványos példát annak érdekében, hogy a többi rendesen viselkedjen.

Nyilván ha egy jogsértő cselekmény nagyon elharapódzott, és ezáltal nő a társadalmi veszélyessége, esetünkben mondjuk egy csomó játékgyártó, informatikus, grafikus, kereskedő megélhetése kerül veszélybe amiatt, hogy szinte ingyen dolgoznak (az EA igazgatótanácsának meg a jogkezelő szervezetek tagjainak legújabb Mercedesét most hagyjuk), akkor persze, feljebb lehet vinni a büntetési tételt. Nade azért van egy határ. Egy darab öt-tízezer forintos cucc letöltése esetén, pláne ha az illető még csak vissza sem töltötte, nehogy már súlyosabb büntetési tételeket (akár letöltendőt, akár magas pénzbüntetést) osztogassanak, mint amikor egy fehérgalléros bűnöző hatalmas pénzeket sikkaszt el, és ezáltal mondjuk több száz ember életét teszi tönkre, vagy nagyüzemben adót csal, vagy amikor valaki agyba-főbe veri a másikat, kipakolja a lakását, felgyújtja az autóját, vagy ahogy T0ng említette, ittasan súlyos balesetet okoz.

A polgári jogi kártérítési igény dettó. Számolják ki a leszedett játék árát meg az egyéb bizonyítható költségeket, szorozzák meg mondjuk kettővel-hárommal, aztán csá.

Hogy egy nagyon elszállt példát hozzak: örök vita a halálbüntetésnél, hogy mekkora elrettentő hatása van. Nos, bizonyíthatóan van, de általában egyetértenek azzal, hogy sokkal, de sokkal nagyobb a hatása annak, ha igaz, hogy alacsonyabb a büntetési tétel, de tuti elkapnak (mert ügyesek a hatóságok) és tuti megbüntetnek. Ugyanígy a letöltésnél sem kell néhány horgon akadt gyereket úgymond virtuálisan felnégyelni és a tagjait az ország négy sarkában elhelyezni a többi warezhuszár okulására, mert 1. ha nem követi további aktivitás a hatóságok részéről, akkor egy idő után úgyis visszaáll a régi rendszer, 2. ez hatalmas aduászt ad a kalózpártok és megrögzött warezpártiak kezébe. Ugyanis messziről bűzlik, hogy nem igazságos, és ugyanolyan büszkén fogják kerülni, mint az adófizetést. Lásd a folyton emlegetett "amerikai anyuka leszedett három számot, erre elárverezték a házát, hát elmennek a büdös p****ba" sztorikat.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
10589 levél
Válasz 11.12.19. 13:16 #31
Dark Archon
"Ez pedig egy egyszerű okra vezethető vissza: a konzolgyártók és a konzolok képesek a játékosok számára egyfajta biztonságot nyújtani."

Hát szerintem egyántalán nem ez a magyarázat, ez bullshit a köbön. A magyarázat, hogy konzolt eleve az IQ szegényebb réteg veszi, akik épp, hogy képesek arra, hogy egy lemezt betegyenek a gépbe és már játszanak is. Ennélfogva a warezt, mint olyan, azt sem tudják mi fán terem. Aki PC-t vesz, eleve nem csak játékra használja, tehát feltételezhető, hogy a bekapcsoláson kívül máshoz is ért azzal kapcsolatban, meg aztán az internetes rutin is nagyobb.

Az utolsó bekezdésed is ezt támasztja alá, hogy lehet már ilyen párhuzamot vonni? Nagyon egyszerű - játék központú - gondolkodással.
Dark Archon | i5-2500K - GTX 760 - 8Gb - Windows 7 x64 | BF4: DarkArchonHUN
1560 levél
Válasz 11.12.19. 13:14 #30
Retee
Igazából előbb vagy utóbb mindenki fizetni fog ezért. Egy ideje már forgatják az ötletet, hogy a CD/DVD-hez hasonlóan a netes előfizetésbe is beépítenének egy plusz díjat, amit a megfelelő szervezetek kapnának meg. Ha jól rémlik az egyik skandináv országban ezt már be is fizették - valamivel több lett a havidíj, ezt a töbletet pedig a helyi "Artisjus" és társai kapják meg. Persze a pénz szétosztása ugyanúgy bukó, mint a diszkeknél, hisz a fene tudja, hogy kinek (és hányan) milyen cuccát töltötték le...De ha nagyon nem javul a helyzet, akkor szerintem pár éven belül egész Európában be fogják vezetni ezt a gyakorlatot. Ami mondjuk - ha valahogy meg lehetne oldani, hogy mindezt igazságosan osszák szét - szerintem egész korrekt lenne.
4172 levél
Válasz 11.12.19. 13:01 #29
gothmog
Ezért is írtam, hogy bonyolult a dolog, illetve hogy nem értek hozzá. Te vagy Aribeth szemmel láthatóan otthonosan mozogtok a különféle törvényi eshetőségek és szabályozások terén, így egyből rá tudtok mutatni a dolgok buktatóira. Én viszont ehhez a részéhez nem értek, nincs ami élből elkedvetlenítsen, így tudok még álmodozva idealizálni
Endure. In enduring, grow strong.
1624 levél
Válasz 11.12.19. 12:57 #28
-T0ng-
Tegyük hozzá Xbox360 esetében soha nem volt kérdés a kalózkodás. Drágábbak a programok, lehetséges a kalózkodás, valahogy mégis veszik a programokat mint a cukrot és a Microsoft nem parádézik a feltört konzolok miatt.

Ez pedig egy egyszerű okra vezethető vissza: a konzolgyártók és a konzolok képesek a játékosok számára egyfajta biztonságot nyújtani. A konzol stabil, évekig megfelelő konfigurációja soha nem veti fel a kérdést a játékosban, hogy vajon a következő része a The Witchers Call of Battlefield in Skyrim-nek elfut-e majd vagy sem.
A felhasználónak lehetősége van demó letöltésére, hogy szemügyre vegye megéri-e a pénzét az adott játék és ott van a garancia, hogy ha a most megveszem a konzolomat az említett játék két év múlva megjelenő folytatása is tuti futni fog, anélkül hogy én hogy a konzolra egy fillért is kéne költeni.

Nem azt mondom hogy menjen mindenki konzolt venni. Én is PC párti voltam, de lássuk be: 59ezer forintért veszel egy konzolt, a egy mostanában átlagosnak mondható processzort meg 30000-ért és akkor még nem pakoltad bele a többi alkatrészt, amire majd még szépen költhetsz.
1624 levél
Válasz 11.12.19. 12:46 #27
-T0ng-
Goth a te elképzelésed egyfelől valós másfelől tényleg utópisztikus gondolatok tartalmaz.

1. A demó törvényi kötelezése egy jó megoldás, lévén az embert így tényleg meg tudná állapítani, hogy mit kap a pénzéért.
2. Ugyanakkor az általad emlegetett brutális elrettentés közel sem annyira megvalósítható. Első körben maga a büntetési tétel durva elsősorban büntetéspolitikai célból. Nyilván a lopás súlyos bűn, ám a magyar büntetőjog már így is abban a problémában szenved, hogy büntetési tételei aránytalanok (sok esetben túl enyhék, máskor érthetetlenül finomak)
Amíg egy járművezetést ittas vagy bódult állapotban megvalósító közéleti személyiség csekély börtönbüntetéssel megúszhat, még úgy is hogy mást is bűncselekmény elkövetésére hívott fel, addig szerintem a warezolókra bőven megteszi a szabálysértési bírság, ami kiszabható meghatározott értékű lopással szemben.
3. Azzal még nem is lenne gond, hogy a lopás törvényi tényállása alá bevonják az illegális szoftverek letöltését, ám továbbra is akadály marad a hatóságok számára történő kötelező bizonyítás.

Mindennek végére maradt az a tény, hogy a szerzői jog védelméről szóló törvény meglehetősen rugalmas nálunk. Ha egy könyvet tartalomjegyzéke nélkül lefénymásoltatsz, már megváltoztatott tartalomnak minősül és nem értelmezhető a szerzői jog megsértésének, holott ez megvalósul.

Egy program kódjának bármi nemű megváltoztatása így nagyban árnyékolja a kérdés. Pl. a Zaroz 911 nevű kalóz illegális másolatot készít egy eredeti szoftverről, ám annak telepítőjét, a játék méretbeli kiterjesztését megváltoztatja (a telepítője egy tömörítésből telepít fel egy az angolon kívül minden nyelvet nélkülöző programot) már tekinthető megváltozott tartalomnak és, amit aztán később a p2p rendszerben Ödönke megoszt már közel sem hasonlít arra a programra, ami előtte 4 DVD-n elterült.
4172 levél
Válasz 11.12.19. 12:31 #26
gothmog
Nagyon leegyszerűsítve fogom írni, a tényleges szabályozás mélységeibe, illetve a különféle eshetőségekbe egyáltalán nem belemélyedve (ehhez nem is értek), valamint a topik alapesetétől kissé elkanyarodva, de szerintem az "utópisztikus" és egyben mindkét fél érdekeit figyelembe véve talán legideálisabb megoldás az lenne, ha:

1. A játékok készítői törvényi úton kötelezve lennének normális demo kiadására az adott játék megjelenése előtt. Ez a demo kb. a kész termék 20-25%-át kellene, hogy "tudja" (pl. egy Diablo2 esetén az első Act, egy DAO esetében Lothering végéig stb., multiplayerre kihegyezett alkotás esetében pedig pl. időlimites megoldással), hogy a játékosok tényleges betekintést nyerjenek abba, hogy mit fognak kapni a pénzükét, illetve kipróbálhassák, hogy hogyan fog futni a gépükön a játék stb.
Így ki is esne egyúttal az illegális letöltők rendszeréből a normális demo híján "zsákbamacskát nem veszek" alapon, ténylegesen csak kipróbálásra warezoló réteg.

2. Az 1. pont érvénybe lépésével (illetve néhány hónapos "türelmi idő" beiktatása után) kellően durva és elrettentő törvényeket hoznék a maradék warezolóval szemben. Ennek a kidolgozása nyilván bonyolult lenne (az ellenőrzés/bizonyítás szempontjából nem egyszerű az eset hiszen pl. IP címmel is vissza lehet élni vagy pl. mi alapján lehet ellenőrizni? stb), de nem is kell, hogy minden warezolót ki tudjanak szűrni. Gyanítom, hogy az első kb. egy tucat ember elkapása és igen példás megbüntetése után jelentős mértékben visszaesne ez a műfaj. Ugyanis a szimplán tolvaj típusú warezoló réteg egyszerűen azért tölt le, mert gyakorlatilag büntetlenül teheti, és akkor meg minek fizessen már... Viszont ha szembesül azzal, hogy hirtelen kockázatossá vált a dolog és igen nagyot lehet bukni rajta (több százezer forintot, sőt akár letöltendő börtönbüntetést is kaphat), akkor a többség be fog tojni. Persze mindig maradni fog egy "kemény mag", de a jelenlegi trendhez és arányokhoz képest normalizálódni fog a rendszer.

Azután persze tudom, hogy a gyakorlatban ez sokkal körülményesebb, és most "álmodozó idealista" voltam De én örülnék valami hasonló rendszernek.
Endure. In enduring, grow strong.
1560 levél
Válasz 11.12.19. 11:42 #25
Retee
Így van, ezt tényleg kevesen tudják, hogy a film vagy zene másolatára lehet ezt-azt mondani, de a szoftver teljesen más kategória, arra nem lehet azt benyögni, hogy csak "biztonsági másolat", mert az is tiltott.
1614 levél
Válasz 11.12.19. 11:05 #24
rootshaper
jobban belegondolva, szerintem észszerűbb lett volna mondjuk dupla Witcher 2 árat szabni büntinek... azt még úgy ahogy ki tudja fizetni szerintem mindenki, akinek van otthon számítógépe, amivel tud a Witcher 2-vel játszani és nem annyit kell kiperkálni, mint egy vastag gémervas + monitor.
1598 levél
Válasz 11.12.19. 10:43 #23
Aribeth
A letöltést konkrétan nem említi, viszont a magáncélú másolatkészítés többek között erről is szól. Ám arról nagyon sokan elfeledkeznek, hogy a szoftverekre nem vonatkozik az 1999. évi LXXVI. törvényben említett kiskapu.

35. § (1) Természetes személy magáncélra a műről másolatot készíthet, ha az jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja. E rendelkezés nem vonatkozik az építészeti műre, a műszaki létesítményre, a szoftverre és a számítástechnikai eszközzel működtetett adatbázisra, valamint a mű nyilvános előadásának kép- vagy hanghordozóra való rögzítésére.

Sokakat szét lehetne szívatni egy jó kis házkutatással, hisz a legtöbb gépen van legalább egy nem jogtiszta program.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
160 levél
Válasz 11.12.19. 10:37 #22
Dilikutya
A hír nem magyar vonatkozású, de hatósági támogatással nálunk is jogszerű lenne. A letöltés nem, de a megosztás tilos, márpedig ez a torrent és a p2p alapja, nem csak az üzemeltető a bűnös. Sőt! Mivel maga a torrentezés nem jogszerűtlen, így a tracker üzemeltetője nem feltétlen bűnös, mivel nem ellenőrizhetik egyenként a megosztott anyagok jogtisztaságát - mely anyagok nem is a trackeren helyezkednek el, hanem a felhasználók gépén, és ők teszik ki az oda mutató hivatkozást tartalmazó fájlokat. És igazából még azt is lehetne vizsgálni, hogy tényleg az van-e a link mögött, mint amire a neve következtetni enged. A warez központú zárt trackereknél persze sokszor könnyű a dolgunk, mivel a szabályzat tiltja a legális, ingyenesen beszerezhető tartalmak megosztását.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral.
1624 levél
Válasz 11.12.19. 10:20 #21
-T0ng-
Tegyük hozzá jelen jogi tudásom szerint, egyetlen egy magyar tv. könyv sem tartalmaz a letöltés bárminemű szankcionálására szakaszt.

Szerzői jog megsértése esetében is az idevonatkozó rész csak a terjesztésről és a sokszorosításról beszél a felhasználás keretein belül. Tehát Magyarországon az egyetlen kör, amit lehetne cseszegetni, az a torrent oldalakat üzemeltetők.

A CD Projekt szerintem elindított egy kampányt, ami arra irányul, hogy a gyerekeket leküldjék a boltba megvenni az eredeti, vagy a hír tényleges hátterében nem az egyszeri felhasználó, hanem az azt terjesztők kerülnek cseszegetésre.

Mindenesetre azt kell mondjam, a CD Projekt az a cég nálam, aki nem érdemli meg, hogy kalózkodás áldozatává váljon. A játék jól össze van rakva, az ára pedig magyar viszonylatban sem horribilis. Akinek tetszett a kalózváltozat, az vegye meg eredetiben mert jobban jár.
160 levél
Válasz 11.12.19. 09:53 #20
Dilikutya
Kíváncsi lennék, hogyan derítették ki, hogy ki töltötte le. IP-t a szolgáltató szerintem Németországban is csak a hatóságoknak azonosít be, viszont akkor már nem a CD Projekt küldené a levelet. És ők ilyet meg sem állapíthatnának, hogy majd' 300 ezret kell valakinek befizetnie a vélt, vagy akár valós warez után, legfeljebb a játék árának megfizetésére szólíthatnának fel - mert a terméket/szolgáltatást te használod, így az jogos is lenne.
De azt meg már nem is egyszerű visszakeresni, hogy ezt a fájl melyik IP-ről töltötték le, több sebből vérzik az egész.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral.
135 levél
Válasz 11.12.18. 21:27 #19
Leon Shepard
De hogy nézne ki, hogy csak mert az egyik játékosról senki nem töltött, a másikról meg huszan, ugyanazért a letöltésért az egyik nagyobb büntit kap, mint a másik. Ha komolyra fordulna az ügy, amit egyszerűen nem hiszek, akkor pertársaságot kell alapítani a németeknek, és akkor a perköltség is eloszlik, és jó eséllyel bünti se lesz, mert arról is meggyőzhető a bíróság, hogy a torrentezés annyira általános, annyira követhetetlen, és annyira bizonyíthatatlan, hogy ki mit kezdett a letöltésével, hogy akár ejthetik is a vádat. Arról nem is beszélve, hogy az internetező lakosság 80%-át elítélhetnék az illegális szoftverei miatt.
1598 levél
Válasz 11.12.18. 09:58 #18
Aribeth
Plusz perköltség, de azt nem a CD Projekt kapja.

Ja, logikusan így nézne ki, de simán el tudom képzelni, hogy a letöltéshez nem értő bírót egy szakértő képes meggyőzni arról, hogy az, hogy Jürgen az általa lewarezolt x gigás cuccból mondjuk százhúsz megát visszatöltött harminc embernek, azt jelenti, hogy 30 emberrel teljes mértékben megosztotta a játékot, azaz minimum 10000x30 a kár, és akkor még nem beszéltünk az egyéb költségekről.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
135 levél
Válasz 11.12.18. 06:23 #17
Leon Shepard
Ja és ha belegondoltok, netán bíróság elé viszik az ügyet. És mi lesz belőle? Ha véletlenül úgy dönt a bíró, hogy kártérítést kell fizetni, akkor azt a 40 euros cucchoz szabja. Szóval 10 000 forint értékű lopásért kiszab mittudomén 50 000 forint büntit. De nem 300-at. Ez egy baromság.
135 levél
Válasz 11.12.18. 06:19 #16
Leon Shepard


Elképzelem a sok kis 14-16 évest, ahogy vakargatják itthon a fejüket, hogy hogyan fogják beadagolni a szüleiknek a 300 ezres "bírságot".

Szerintem az összeg a németekre lett optimalizálva, de még ott is annyira irrálisan sok, hogy mintha nem is megegyezésre, hanem ijesztegetésre törekednének. Csak tudnám miért most akarnak elrettenteni, hogy annyian letöltötték. Ilyen levélbombázással közvetlen a játék kiadása után kellett volna előrukkolni, és akkor nem 4 millió, hanem mondjuk 2,5 millióan töltik le. De megvenni ugyanúgy nem vesznek többet.

Szóval mintha a cégvezető agyából pattant volna ki, aki kocka ehhez, és ráadásul úgy nem konzultált jogászokkal, senkivel.
10342 levél
Válasz 11.12.17. 14:11 #15
MattMatthew
Illetve letölti az ember, belefeledkezik és hopp. Végigjátszotta. Aztán felmerül, hogy hogy van pofájuk ennyiért x pénzt elkérni amikor a felét se éri meg.
(Nyilván itt jön az az örök gondolatmenet, hogy kiknek a pénztárcájára van méretezve...)
"There are two types of beings in the universe: those who dance, and those who do not."
2745 levél
Válasz 11.12.17. 13:52 #14
cygary
És ez még egy optimista becslés. Igen, nyilván egyszer mindenkivel megtörtént már hogy letöltött egy játékot és aztán megvette, de ezek eltörpülnek azon esetek mellett amikor letöltünk valamit, belefeledkezünk és eljutunk a feléig. Aztán meg már áh, minek megvenni hisz kezdhetném elölről. Vagy csak drága, épp nincs rá pénzem, és jönnek a kifogások.

Szóval igen, naivság azt hinni hogy a warezt sokan használják kipróbálásra. Elenyésző százalék, sokkal többen magyarázkodnak így, mint akik ténylegesen ezt teszik.
Alapvetően meg két mentalitásbeli gond van: Az, hogy a szellemi termék lopása nem akkora bűn,illetve hogy attól hogy nincs pénzem egy játékra, filmre, könyvre, attól az még jár nekem. Alanyi jogon, mert csak.
Beg that I succeed, for I have seen the throne of the gods, and it was empty
10589 levél
Válasz 11.12.17. 13:48 #13
Dark Archon
Az a poén, ha tényleg a CD Projekt-től kaptak levelet, az semmit nem ér, ők ugyanis nem hatóság, nincs joguk követelni semmit. Másokat ilyen spamek küldözgetéséért beperelnek csalás miatt.
Dark Archon | i5-2500K - GTX 760 - 8Gb - Windows 7 x64 | BF4: DarkArchonHUN
1598 levél
Válasz 11.12.17. 13:13 #12
Aribeth
Mindig is érdekeltek az ilyen cikkek, kismillió hasonló sztoriról olvastam már, és persze igaza van a cégnek. Az internet nyújtotta lehetőségek ráadásul nemcsak a bazi nagy gyártókat rövidíti meg, hanem a kicsiket is, akik szívesen alkotnak jó minőséget, de minek, ha a kutya sem fizet érte.

De összességében az a véleményem, hogy a nem üzletszerűen kalózkodó emberek által elkövetett szerzői jogi jogsértésekkel szemben támasztott igények egy csöppet eltúlzottak. Oké, fizettessék meg a letöltővel a játék rendes kereskedelmi értékének kétszeresét, na jó, háromszorosát (bizonyított! teljes visszatöltés esetén többszörösét), és csapják hozzá az igényérvényesítés költségeit. (Utóbbi esetünkben az ügyvéd kábé másfél órányi költsége volt, nem egy több éven át húzódó bírósági eljárás teljes perköltsége ötfajta szakértővel, tíz képviselővel és egy tucatnyi tárgyalással.)

De nem hiszem el, hogy tényleg arányos lenne az ezt meghaladó megtorlás.
Shepard: She messed with my hamster, guys. Now it's personal.
1018 levél
Válasz 11.12.17. 11:51 #11
Sityi
"állítom - bár lehet naiv vagyok - hogy a warez letöltések nagy része utána meg is vette a játékot"

1 millió eladott példányra jutott 4,5 millió kalózpéldány. Én pl. nem töltöttem warezt, hittem a cikkednek.
5400 levél
Válasz 11.12.17. 11:47 #10
Morello
763 levél
Válasz 11.12.17. 10:41 #9
Falusi
Az nem tűnik furcsának, hogy a lengyelek először adtak egy példányt az amerikai elnöknek és köztudott, hogy Assassin of Kings alcímmel van ellátva a játék, most meg 911(szept. 11.) eurós büntiket adnak ki?
10342 levél
Válasz 11.12.16. 22:03 #8
MattMatthew
Számomra is ez a verzió tűnik reálisnak. Ha pár embert meg tudnak ijeszteni és befizeti akkor már nyertek valamit.
"There are two types of beings in the universe: those who dance, and those who do not."
1614 levél
Válasz 11.12.16. 19:57 #7
rootshaper
inkább adnának ki demót, akkor nem kéne lewarezolni a vásárlás előtt a játékot, hogy egyáltalán megy-e, meg hogy király-e. hiába vannak jó cikkek netszerte a játékokról, azért a saját tapasztalatnál semmi sem biztosabb. állítom - bár lehet naiv vagyok - hogy a warez letöltések nagy része utána meg is vette a játékot, mert rájött, hogy bizony király lett és rengeteg olyan tartalom is jár a mezei verzióhoz, ami más kiadóknál csak a CE tartalma szokott lenni.
szóval lehet, hogy egy csomó utólagos vásárlóval IS kifizettetik a warezolók lopott példányait, ráadásul több mint tízszeresen. ez azért valljuk be, amellett, hogy érthető, etikátlan húzás is.
558 levél
Válasz 11.12.16. 19:12 #6
Drukala
Tudtommal Németországban sokkal erősebben vannak szabályozva ezek a dolgok. Például az IP alapján történő beazonosítás nálunk csak valami komoly bűneset indokoltsága alapján történik a hatóságok számára.

Mi a tanulság? Ha biztosra akarsz menni, ne warezolj.
"I guess I have a soft spot for pretty faces"
124 levél
Válasz 11.12.16. 19:06 #5
Horcsog
Uh szerintetek nálunk is előfordulhat ilyen?
5400 levél
Válasz 11.12.16. 16:43 #4
Morello
Ha 100-ból csak 2 ember fizet be ilyet, az máris buli, ingyen jött pénz. El se hiszitek, hány ember van, aki kap egy csekket, meg se nézi mi az, csak "jobb a békesség" alapon automatikusan befizeti.
Papám is volt hogy jóhiszeműen befizetett valami olyan bírságot, ami tök jogtalan volt, de mit tudta ő mi az, jött aztán befizette... (bár akkor ennyire nem örültünk ennek )
2745 levél
Válasz 11.12.16. 16:16 #3
cygary
Én nyugodtan alszom, szóval drukkolok. Szerintem már egy sikeres kifizetés is elgondolkodtat pár embert.
Beg that I succeed, for I have seen the throne of the gods, and it was empty
116 levél
Válasz 11.12.16. 15:54 #2
milan77
911 eurós büntetés egy max 40 eurós játékért?
558 levél
Válasz 11.12.16. 14:11 #1
Drukala
Ha ettől nyugodtabban alszanak, küldözgessék csak. Mondjuk azt beismerem, hogy szeretnék mondjuk 2 év múlva látni egy statisztikát arról hogy hány embertől tudták ezt végül behajtani, hány pereskedés volt stb.
"I guess I have a soft spot for pretty faces"
766 levél
Válasz 11.12.16. 14:11
PC Dome
Ez a téma az alábbi cikkhez kapcsolódó hozzászólásokat tartalmazza:
The Witcher 2 - elindultak a levelek (Hírek)

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.