Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Hozzászólások, megjegyzések

»» Crusader Kings III teszt – Megszületett a trónörökös [hozzászólások]

Kapcsolódó tartalom: Crusader Kings III teszt – Megszületett a trónörökös
Számos újítást és fejlesztést hozott a széria legújabb része.

Crusader Kings III

Crusader Kings III
A legutóbbi Crusader Kings III cikkek, hírek
3109 levél
Válasz 21.01.25. 23:31 #18
Shadowguard
Lehet a hook volt, tutorial pályán történt és egyszer tényleg mondta a játék, hogy változtassak a contracton.

Ma mentem egy rendes kört kíváncsiságból, az egyik északi (easy) terület.
Tök simán ment, sorban legyőztem a szomszédokat, fejlődött a birodalmam, örültem magamnak... Lement az örökösödés is gond nélkül (jah kérem, szinte mindenki meghalt a csatákban), a szomszédokat szép óvatosan számoltam fel... Aztán nem tudom milyen megfontolásból egy random ellenfél közölte, hogy én gyenge vagyok és ő elfoglalja a területem... Aztán átjött egy 4k fölötti sereggel (nekem volt 2100) és tényleg...
Ennek "hála" meghalt az örökösöm, elfoglalták a fővárost, fellázadt mindenki is és mikor egyszerre kétfelől zargattak a szomszéd is beköszönt, hogy ő is csatlakozna a gangbanghez...
Egyelőre keresgélek mi lehet a baki, az már biztos, hogy a házasságoknál a szövetség többet ér, mint az öröklődő skillek.
...az élet álom, az álom halál, a halál megváltás, a megváltás élet...
163 levél
Válasz 21.01.25. 12:50 #17
frankie93
Itt két dolog a legvalószínűbb: annak a valakinek volt rajtad egy hook-ja, így gyakorlatilag azt váltotta be a pozícióért, vagy változtattál a feudal contract-en, abba pedig ellenszolgáltatásként berakta, hogy helyet kér a tanácsba. A szerződéseket mindig el kell olvasni... Elképzelhető, hogy más is okozhatja ezt, de többről nem tudok.
' forever blue !
3109 levél
Válasz 21.01.24. 23:35 #16
Shadowguard
Na, most már majdnem jó lett. Harmadik nekifutásra gond nélkül halt meg a kincstárnok, egy terület kivételével enyém volt Írország és nem csináltam belőle királyságot. Így sajnos maradt az eredeti, nem túl okos örökös, de simán zajlott a váltás. Igaz három részre szakadtunk, de az új kémfőnök gond nélkül ölte az egyik tesót, azt a részt vissza is kaptam.
A baki most ott volt, hogy elmentem a szentföldre háborúzni... A karakterem meghalt, az otthoniak meg rögtön fellázadtak a fia ellen. Sereg nélkül nem sok semmit tudtam csinálni
Pedig ez már végre egy olyan karakter lett volna, akinek nem nullás a learning és lehet vele fejlődni.
...az élet álom, az álom halál, a halál megváltás, a megváltás élet...
3109 levél
Válasz 21.01.24. 22:18 #15
Shadowguard
Eszembe jutott, hogy volt egy manuális mentésem még korábbról. Az egyik emberem kinevezte magát a tanácsba (nem egészen értem mire fel), majd közölte a játék, hogy ő 15 évig nem leváltható... Nem is lett volna baj, ha nem kincstárnokot csinál magából négyes skillel. Szóval őt akartam eltenni láb alól, az első nekifutásra sikerült is. Másodikra észrevette, vérig sértődött, az emberek megharagudtak rám, a karakter bestresszelt és meglépte az első stressz szintet is.
Nem tudom emiatt-e, de a következő csatában sokkal rosszabbul is szerepeltem az egyesítés folyamán, az egyik fiam is meghalt, még egy stressz szint és valami miatt aki az előző próbánál örökös volt most megszállott lett... Na itt hagytam abba... Holnap délelőtt nyugi lesz melóban tutorialokat fogok nézni
...az élet álom, az álom halál, a halál megváltás, a megváltás élet...
1466 levél
Válasz 21.01.24. 20:18 #14
Baracklekvár
Valószínűleg ugyanazt ronthattad el, amit én is szoktam - legyen az bármi is...
163 levél
Válasz 21.01.24. 18:02 #13
frankie93
Ez a szép ebben a játékban. Volt egy mentésem, ahol Cagliari tartományból indulva aránylag gyorsan létrehoztam a Szardíniai Királyságot, minden egész jó volt, még annak ellenére is, hogy Észak-Afrikából folyamatosan támadtak. A királyom megérte az öregkort, az utóddal szintén nem volt probléma, de az ő fia... Amint trónra került, gyakorlatilag mindenki utálta, legyenek azok a szomszédok vagy a saját emberei. Lázadások is kitörtek, folyamatosak voltak a háborúk, aztán mire nagyjából sikerült rendezni a dolgokat meghalt, mert túlsúlyos volt... Nyilván mindent kezdhettem előröl az ő fiával is.
' forever blue !
3109 levél
Válasz 21.01.24. 15:16 #12
Shadowguard
Tegnap este elkezdtem én is a tutoriallal, pontom hat óra játékkal sikerült elfoglalni egész Írországot és királyságot csinálni belőle, szépen fejlődött a birodalom, az alapértelmezett örököst is lecseréltem a harmadszülött fiúra, aki megfelelő oktatást kapott és rendes skilljei voltak, az embereim kedveltek, a birodalom virágzott... Aztán 67 éves korában meghalt a karakter és alig 10 perc alatt minden összeomlott... A gazdaság összeomlott, a birodalom kilencven százaléka utált, az "eredeti" örökös szövetkezett az angolokkal ellenem és egy potom 5ezer fős sereg köszönt be hozzám... Szóval alaposan utána kell néznem a dolgoknak, mert csak sejtem mit ronthattam el...
...az élet álom, az álom halál, a halál megváltás, a megváltás élet...
1735 levél
Válasz 20.09.14. 14:18 #11
TheHolyOne
Az independent realms mellett van egy + gomb néhány extra mapmode-dal.

Egy háború pajzs ikonjára kattintva pirossal és kékkel kiemeli a szembenálló feleket. Ezen kívül az ellenség címere körül mindig lángok láthtók, a szövetségeseké pedig kéken ragyog.

Továbbá egy vazallus karakter menüjére kattintva a térképen megjelennek az ország vazallusai. Ctrl+klikk egy országra előhozza ugyanezt a mapmode-ot. (ctrl+jobb klikk bezárja)
1466 levél
Válasz 20.09.14. 13:03 #10
Baracklekvár
Hát, nincs. Vagy hát határeset. Amikor háborúzol, akkor elvileg a veled háborúban álló területek körül élénken villog a határvonal. (Úgy emlékszem, pár napja nem játszottam.) Ami mindaddig nagyjából jó, amíg egy konkrét országtest, s nem egy húszfelé tagozódott káoszbirodalom ellen háborúzol. Jártam úgy, hogy azt hittem, hogy legyőztem a dánokat - aztán nem, mert nem vettem észre, hogy fű alatt a dánok megszereztek néhány tartományt Kasztíliában. Na ilyenkor jön a bhaszki érzés és az újratervezés...

Szóval, a válasz az, hogy olykor fapados workaround módszerekkel kell végigkattintgatni azt, amit egyébként egy igazán jó térképből egy pillantásra tudnál - és olykor még ez sem elég.

Ígérik, hogy a következő csomagban kapunk újabb UI elemeket. Amik nem fértek bele a határidőbe. Remélem, néhány térképnézet is lesz köztük. Én bevárom most már ezt a javítást - jöjjön bármikor is - mert belefutottam néhány játékösszeomlásba. Hátha néhányat kigyöknek belőle...
2230 levél
Válasz 20.09.14. 12:53 #9
jawsika
Hello.
Nekikezdtem én is. Egy dolog, talán az én értelmi képességeimben van a hiba, de a mapmodekkal szenvedek erősen. Vannak alternatív mapmodek? Úgy értem... Tök jó, hogy van Faith, meg House mapmode, de nekem olyanra lenne szükségem, ami diplmacy-s. Például lássam a saját és a többiek szövetségeseit, viszonyait, vagy egyáltalán, egy háborús mapmode lenne, ahol látom, hogy melyik területek "zöldek", vagy "pirosak", stb.

Nem találom... Van ilyen?
Baldur is blessed with invulnerability to all threats, physical or magical.
1466 levél
Válasz 20.09.02. 20:41 #8
Baracklekvár
A tutorial küldetést (ami kvázi egy normál játék eleje) folytatom, s a kb. 3-4. uralkodómmal végre meg tudtam csinálni azt, amiről szóltam korábban; vagyis uralkodása alatt sikerült egy hercegségből (valójában kiskirályság, de mindegy) 3 hercegséget, így teljes értékű királyságot teremtenem. Így - dacára a kvázi gavelkind öröklésnek - egyben marad, amit elértem. Erre utaltam egy korábbi hozzászólásomban; kell a szerencse ahhoz, hogy kiemelkedhessenek a Nagy Alfrédok. De nem lehetetlen.
Még nem az egész ír sziget az enyém, de már majdnem.
5409 levél
Válasz 20.09.01. 17:03 #7
Morello
Tény, hogy a gavelkind a legidegesítőbb és legkellemetlenebb öröklési forma, de szerintem valahol az is benne van, hogy a realitásokhoz, meg a kihíváshoz is sokat hozzátesz. Persze ha van egy sima öröklésed, és már akkora emperor vagy, hogy kb. Bolygó Kapitánnyá választanak, szinte már szándékosan se lehet elrontani a dolgokat.

Az viszont baromi idegesítő, ugyanakkor reális és izgalmas, hogy a gondosan pátyolgatott, építgetett birodalmad egy hirtelen halálesettel darabokra szakad, amely után a bátor hős királyfi (természetesen mi) szinte a nulláról kaparhat újra, hogy a retardált gyökértől (természetesen a gép) visszaszerezhesse "jogos" örökségét, mindenféle sötét machinációkat, zavaros szövetségeket és hasonlókat se mellőzve. Szóval egy kicsit elkényelmesedett játékmenet után simán képes újra izgalmassá tenni a történéseket.

Persze azt is megértem, akinek meg pont emiatt utálatos.
282 levél
Válasz 20.09.01. 16:54 #6
Krieger
Viszont talán ezáltal az egyszerűbb stratégiákon nevelkedett játékosok kénytelenek szembesülni vele, hogy itt a "csináljunk nagy sereget és foglaljunk el mindent" hozzáállás csak a felszín kapargatása.
1466 levél
Válasz 20.09.01. 14:05 #5
Baracklekvár
Nézhetjük másképp is azért: így igazán kiemelkedhetnek a Nagy Alfrédok, akik képesek már életükben egy tartományból egy hercegséget, vagy hercegségből/kiskirályságból valódi királyságot faragni; így a gavelkind ellenére is egyben marad(hat) életművük.
1735 levél
Válasz 20.09.01. 13:42 #4
TheHolyOne
A probléma a gavelkinddel az, és mindig is az volt, hogy szétosztja a countykat. Ezekből jön a pénz és a katona, vagyis a hatalom. Örökléskor eleve alacsonyabb mindenkinek a véleménye, erre még megjelennek plusszba földdel rendelkező trónkövetelők a saját hatalmi bázisod rovására. A gavelkind igazából macera, és ezért igyekszik minden játékos szabadulni tőle amilyen gyorsan csak lehet.

Igen, vannak más öröklési formák is, pl elective, de az csak az elsődleges címre vonatkozik, a többire ugyanúgy a partition, tehát semmi értelme, mert továbbra is elaprózza a földedet, és még az elsődleges címedet is elvesztheted.

Egyértelmű fejlesztői szándéknak tűnik, hogy rákényszerítsék a játékosokat a gavelkind használatára, a probléma azonban az, hogy ezt
1) az alternatívák elvételével és
2) hard coded korlátok felállításával (primogenitúra 1200 mögé zárása)
oldották meg. Egyik sem tűnik jó game design-nak.
1979 levél
Válasz 20.08.31. 23:53 #3
warcat
Egyszerűen vannak fejlettebb formái, például később megtarthatod a király és az alatta lévő de iure címeket elsődleges örökösként, és csak kisebb falatok járnak a többi örökösnek, csak az elején van egyenlő osztozkodás.
Akinek kételyei vannak, próbálja ki holnap Gamepassban.
282 levél
Válasz 20.08.31. 22:14 #2
Krieger
Azt látatlanban ki merem jelenteni hogy a gavelkindnál és a primogenitúránál több öröklési forma lesz de majd holnap kiderül. Az egy fiú után cölibátus nagyon fasza addig amíg egyszer csak hirtelen el nem patkol leprában az egyetlen örökös, te meg pisloghatsz ott 70 évesen a 15 éves feleségeddel. Egybe lehet tartani másképp is a nagy birodalmat. Vagy ha szétesett össze lehet rakni gyorsan. Olyankor szokták a testvérek lemészárolni egymást.
1466 levél
Válasz 20.08.31. 17:24 #1
Baracklekvár
Amíg gavelkind van, addig kizárólag vagy 1 hercegség, vagy 1 királyság. Minek többért törni magunkat, úgyis elveszik...

Egyébként jól hangzik a leírás alapján. Lehet be kell előbb-utóbb ruházni rá. Bár valószínűleg úgy 70 DLC-vel később lesz igazán az, amit várunk.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.