Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Nem számítástechnikai témák

»» A Magyar Köztársaság Alkotmánya

1970 levél
Válasz 02.07.12. 09:38 #4
Vaszilíj Zajcev
1949. évi XX. törvény, a Magyar Köztársaság Alkotmánya.
Az benne a komoly, hogy már a preambulumban megfogalmazza az igényt egy új alkotmány elfogadására!
"A többpártrendszert, a parlamenti demokráciát és a szociális piacgazdaságot megvalósító jogállamba való békés politikai átmenet elősegítése érdekében az Országgyűlés - hazánk új Alkotmányának elfogadásáig - Magyarország Alkotmányának szövegét a következők szerint állapítja meg:"
Sjnos ez azóta sem sikerült, bár a 49-es alkotmányhoz szinte nem is hasinlítható a jelenleg hatályos, eddig minden ciklus elején megemlítik kitűzött célként.


divide et impera
20761 levél
Válasz 02.07.11. 23:49 #3
Eric
Jól van na!

Ha jól esett neki akkor miért ne írhatta volna le.
Bár gyanítom, hogy ez nem sok embernek mondott újdonságot. Max nem mindenki tudná így formába önteni a dolgot.
Ha meg mégis újdonság erejével hatott valakire, akkor máris elérte a célját.
"Dilisek ezek a rómaiak...!"
9563 levél
Válasz 02.07.11. 23:40 #2
kEnAcE
OK. És?
Ha jó emberekkel rossz dolgok történnek, az a sors műve. Ha rossz emberekkel történnek rossz dolgok, az Jack Bauer műve.
5959 levél
Válasz 02.07.11. 18:51 #1
Mephisto
Az USA-ban tanítják, más országban mindenkinek kötelessége ismerni, nekünk, magyaroknak pedig legalább tisztába kell lennünk, mit tartalmaz az alkotmány.

Könyvespolcomon külön hely van a kiemelten fontos könyveknek. A Biblia és néhány filozófiai alapmű mellett A Magyar Köztársaság Alkotmánya foglalja a legelőkelőbb helyet. Nem mert jogásznak készülök, nem mert túlbuzgó kirekesztő hungarista vagyok, hanem mert mint magyar állampolgár, ez a könyv a legjelentősebb, magyarországon ez a könyv a legalapvetőbb.

Mi is az alkotmány? A legalapvetőbb jogi dokumentum, az alkotmányos, demokratikus ország legalapvetőbb könyve, a jogrendszer élén álló alaptörvény.

A magyar alkotmány 15 fejezetből áll, a politikai és jogi élet alapja. A Magyar Köztársaság Alkotmánya elismeri az ember alapvető jogait, sérthetetlenségét, a nép hatalmát és szuverinitását. A Magyar Köztársaság demokratikus jogállam, az alkotmányban érvényesül az államhatalmi ágak megosztásának és elválasztásának elve.


A Magyar Köztársaság alkotmánya rendelkezéseket tartalmaz, témái az Országgyűlés, a köztársasági elnök jogai, az Alkotmánybíróság, az országgyűlési biztosok, az Állami Számvevőszék, a Magyar Nemzeti Bank, a Kormány, a fegyveres erők és a rendőrség, a helyi önkormányzatok, a bírói szervezet és az ügyészség jogai valamint tartalmazza az alapvető jogokat, kötelességeket, a választások alapelveit és rendelkezéseket a Magyar Köztársaság jelképeiről.

Az utóbbi években az alkotmány csak kevés esetben került módosításra, ennek ellenére érdemes minél frissebb változatban megszerezni. (Hivatalosan 1990-ben, a Magyar Közlönyben tették közzé jegutoljára)

Természetesen az országnak csak az alap jogszabálya a Magyar Köztársaság Alkotmánya, más törvénykönyvek és jogok gyűjteményei is alapjai a demokratikus Magyaroszágnak
"A bölcselet csupán költészete azoknak, mikről még nincsen fogalmunk" M.I.

A fórumon szereplő hozzászólások olvasóink véleményét tükrözik, azokért semmilyen felelősséget nem vállalunk.