Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Fórum

Filmek - mozi, TV, DVD

»» HBO - A Song of Ice and FireÍrd ide hozzászólásod:

32694 levél
19.05.20. 23:01
szbszig
Inkább beleteszem egy nagy spoiler tagbe az egészet, mert nincs kedvem válogatni:

SPOILER
Jól van, basszátok meg, rájöttem, hogy igazából nem értek a Trónok harcához egyáltalán. Már hónapok óta arról mentek a cikkek az interneten folyamatosan, hogy lehetett fogadni, ki fog a legvégén felülni a Vastrónra (amit mondjuk Drogon jól elégetett, de a lényeg ettől még érthető). Nem linkelek most, mert nincs kedvem, de számtalan ilyet olvastam; gondolom, ti is. És messze a legalacsonyabb oddsszal Bran rendelkezett mindig. Én meg csak röhögtem ezen egészen, amikor megláttam. Mostanáig...

Viccet félretéve, azért kíváncsi lennék, a bukmékereknek hogyan sikerült minderre rájönni. Volt valami megbízható leak a háttérben, ami segítette őket? Vagy tényleg ennyire ráéreztek ösztönösen a megfejtésre? Arra, amit én meg sok más, racionálisabban gondolkodó rajongó elképzelni sem tudtunk volna előre?

Egyébként ez a rész határozottan jobb lett, mint az előző. És ebben nem is feltétlenül az játszott közre szerintem, hogy, bevallom, jelentős mennyiségű alkohol elfogyasztása után ültem le nézni. A legutóbbi ugyanis annyira rossz élmény volt, hogy ezúttal inkább nem kockáztattam meg józanul belevágni... De tényleg úgy gondolom, hogy összességében ez most sokkal elviselhetőbb volt. És a befejezés is nagyjából kielégítőre sikeredett.

Persze egy csomó inkonzisztenciával továbbra is, de ezekhez már hozzászoktunk. Például azok után, hogy a legutóbb általam is említett módon Sam az Éjjeli Őrségnek tett esküjét megszegve hazament Szarvhegyre, és felvette a Tarly urasági címet, most ez utóbbit is eldobta, és hirtelen nagymester lett belőle a királyi udvarban. Annak ellenére, hogy még csak mesterré se nevezték ki soha, mert idő előtt elhagyta a Citadellát... De az ilyen és ehhez hasonló részletekbe ezúttal inkább nem mennék bele részletesen.

Kimondottan tetszettek az utalások Martin műveire és világára, így konkrétan a legutóbb megjelent Tűz és vérre. Az, ahogy Drogon felkapja Dany tetemét, és elrepül vele kelet felé (konkrétan mondják is, hogy abba az irányba indult), erős utalás arra, amikor Balerion hazaszállt Valyriába(?) Aerea Targaryennel a hátán. Arya napnyugati-tengeri expedíciója pedig egy az egyben megegyezik Elissa Farman hasonló vállalkozásával. Mondjuk most rákerestem, és voltak, akik ezt is megjósolták.

Azért annyit hozzátennék persze, hogy a királyválasztás korántsem olyan példa nélküli dolog, mint amilyennek a show megpróbálja beállítani. A könyvek világában többször is láthattuk, hogy vitás esetben nagytanács döntött a következő uralkodó személyéről, tehát nem is csak a legnagyobb uraságok szava számított, mint a filmben, hanem minden nemes szavazhatott.

Illetve oké, hogy Bran nem képes gyereket nemzeni (ezt valaki leellenőrizte, hogy az sem működik neki?...), de a következő alkalommal választott uralkodó minden bizonnyal fog tudni, és ezután törekedni fog a dinasztiaalapításra, szóval ez a királyválasztósdi nem fog örökké tartani. Jobb esetben csak formalitássá válik, ahol az elsőszülöttet "választják majd meg" minden alkalommal, rosszabb esetben meg polgárháborúra vezet előbb-utóbb. De mindezt igazából a Vas-szigetek története során már láthattuk Martin világában is.

Mindezek ellenére a látottak összességében tényleg tetszettek, és jó lezárásnak tartom őket. Legalábbis ahhoz képest, ahova sikerült eljutnunk a korábbi részek során az utolsó évadban. Remélem, valóban így van, és kijózanodva is ezt fogom gondolni...
Serbia is like Nokia: each year a new model, and it's getting smaller.

Vissza