Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

3D-s játékok jönnek?

A nagyobb gyártók egyelőre bizonytalanok a 3D megítélésében; a Battlefield Bad Company 2 3D-s patchet kaphat.

2010.05.19. 15:23 | szerző: Retee | kategória: Játék

Az Avatar óta középpontba került a 3D-s technológia, melyre úgy tűnik, hogy egyre nagyobb az igény - legalábbis a mozikban. Természetesen egy ilyen újítás kapcsán kihagyhatatlanok a játékok, melyeknél már komolyan tervezik a jövőt, azonban a gyártók közül többen is bizonytalanok ennek megítélésében. Mert míg a Sony kimondottan lelkes, addig a Microsoft és a Nintendo már kevésbé optimista.
Gyakorlatilag elkészült a technológia az Xbox 360-hoz, azonban bennünk komoly kétségek élnek azzal kapcsolatban, hogy vajon a játékosok valóban érdeklődnek-e iránta - mondták el a Microsoft részéről.
Azt pedig több cég is felvetette, hogy a jelenleg még kiforratlan újítás kapcsán a szükséges szemüvegek akár egészségügyi kockázatot is jelenthetnek. Az Avatar esetében ugyanis sokan panaszkodtak arra, hogy a túl sokáig viselt 3D-s szemüveg után szédültek, hányingerük volt és fájt a fejük. És míg a mozikban lévő, polarizációs megoldást alkalmazó szemüveg passzív, az otthoni 3D-hez jelenleg használt LCD shutteres megoldás aktív, azaz folyamatosan villódzó LCD kijelzők takarják el felváltva a szemeket, így az érzékenyebb szeműek esetében még megerőltetőbb lehet.
Az NVIDIA már kifejlesztette saját technológiáját a 3D megjelenítésre (3D Vision néven), egyes videokártyáihoz LCD shutteres szemüvegeket is mellékelnek már. Ennek - és a videokártya driverének - segítségével a PC-s játékok százait képes 3D-ben futtatni (teljes lista az NVIDIA oldalán olvasható) egy megfelelő - 120 Hz-es - monitoron. Mint elmondták, egyes stílusoknál - főképp FPS-ek esetében - a dimenzió adta kissé eltérő látásmód és a nagyobb mélységek érzékelése kimondottan sokat változtathat a játékmeneten. Végezetül azt is hozzátették, hogy mindez a fejlesztőkre sem hárít plusz munkát, mivel az NVIDIA 3D Vision gyakorlatilag helyettük készíti el a szükséges módosításokat a kép megjelenítésekor.
De hasonló véleményre jutottak a DICE csapatánál is, ahol arról beszéltek, hogy akár a mostani, akár egy másik megoldással, de szeretnék a Battlefield Bad Company 2-t 3D-s patch-csel ellátni a közeljövőben.
A pro és kontra érvek mellett azonban egy tényező biztos, hogy komolyan hátráltatja a technológiát, méghozzá az ár. A 3D-s megjelenítéshez ugyanis 120 Hz-es monitor/TV szükségeltetik, mely egyelőre elég drága (legalábbis ha nem CRT-ben gondolkodik valaki), és persze a szemüveget sem adják ingyen. ■

hozzászólások (1)

Lacee86
Lacee86 2010.05.19. 17:10
Sztem ez a 3D-s dolog 4-5 év múlva fog komolyabban terítékre kerülni. Addig csak próbálkozgatások, fejlesztgetések lesznek nagyon szűk rétegnek.
ajánlott olvasnivaló