Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

Witcher 2 - a CD Projekt keményen fellépne a kalózok ellen

A lengyel kiadó jogi irodákkal és több szervezettel is tárgyal: nem a torrent oldalakat, hanem a letöltőket perelnék be.

2010.11.23. 16:16 | szerző: Retee | kategória: Játék

Az elmúlt időszakban felpörögtek az események a The Witcher második része kapcsán, azonban a megjelenési dátum és a különböző kiadások bejelentése mellett úgy látszik, hogy a CD Projekt jogi osztálya is dolgozik. Egy interjúban ugyanis a kiadó elmondta, hogy nagyon kemény fellépésre készülnek a kalózokkal szemben. Marcin Iwiński ugyanis nem a torrent oldalakat, hanem konkrétan a letöltőket, vagy akár az internetszolgáltatókat rakná a puskacső elé. A tulajdonos ígérete szerint az illegális letöltők könnyen lehet, hogy levelet fognak kapni a cégtől, melyben a játék árát meghaladó bírság megfizetésére szólítják fel az alanyt, majd ha az nem fizet, akkor bíróság elé viszik az ügyet. "Láttunk már arra példát, hogy az Egyesült Államokban eldurvult egy-egy ilyen ügy. Mi nem szeretnénk ezt, de van rá esély, hogy megtörténjen".
Ennek érdekében a CD Projekt több jogi irodával és szervezettel is felvette a kapcsolatot, akik a világszerte képviselhetik majd őket. Arra pedig külön tervük van, hogy derítsék fel az illegális letöltők kilétét. Természetesen az internetszolgáltatók segítségével járnának utána a kalózok adatainak, ám ha a szolgáltató megtagadja ezek kiadását, akkor őket is be fogják perelni.
Az más kérdés, hogy a különböző országokban teljesen eltérő a kalózkodás jogi szabályozása: egyes helyeken nem, máshol viszont büntethető az illegális letöltés - ám a CD Projekt igen eltökéltnek tűnik abban, hogy a Witcher 2-ért harcba szálljon a letöltésekkel. "Ha a második rész kalózpéldányával játszol majd, akkor van rá esélyed, hogy kapj tőlünk egy levelet" - zárta Iwiński a beszélgetést. ■

The Witcher 2: Assassins of Kings
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
The Witcher 2: Assassins of Kings

hozzászólások (13)

GustyX
GustyX 2010.11.24. 15:33
Azért a folyamatos/telepítéskor szükséges kapcsolat sem a legjobb megoldás. Ez még a fejlesztőknek is jól jöhet. Ha Mirror's Edge-nél tudom, hogy net kapcsolat szükséges meg se veszem (ahogy a NFS Undercover-t meg se vettem) vagy hogyha a HAWX-nak is folyamatos net kellett volna, akkor is jól szórakozom. De nem eredetivel. Én nem szeretem az efféle megoldásokat, mert ezzel csak a vásárló jár rosszul.
balays82
balays82 2010.11.24. 15:54
Erős a gyanúm, hogy akik még mindig "tizen-huszonezrekért" árult játékokról beszélnek, azok valójában nem is szoktak játékokat venni. A Witcher első része megjelenéskor kemény 8 ezer forint volt, magyar szinkronnal, külön soundtrack cd-vel, abszolút igényes csomagolásban. A második rész alap verziója megint el lesz látva minden földi jóval, miközben jelen állás szerint az ára a 10 ezer forintos lélektani határ alatt marad.
Egyébként is mindig ott bukik el ez az elmélet, hogy ugyan az új játékok futtatásra alkalmas gép van a háztartásban, meg nagy sávszélességű internet előfizetésre is telik, de ha játékot kell venni, akkor már éhezik a család.
Persze nyugodtan le lehet tölteni a Witcher második részét, mert az még elkészül. Ilyen hozzáállással a harmadik rész már nem valószínű.
cygary
cygary 2010.11.24. 16:20
A szívemből szóltál. Bivaly gép, 50-es net, HBO, T-home féle megaTVadó megvan ahogy minden másra is a pénz, azért mert ezt nem lehet könnyen letölteni. Nincs azzal gond, én is töltök le, de azért az erős hogy a fejlesztők torkának ugrunk és még nekünk áll fentebb amikor egy kiadó warez elleni lépést tesz. Persze ez nem csak magyar sajátosság de itt is tetten érhető a Robin Hoodizmus, azaz jogunk van ehhez, megtesszük ésa csúnyagonosz világ ismét ellenünk, összetartó torrentesek ellen van. Ettől viszont hányingert kapok.
Shadowguard
Shadowguard 2010.11.25. 12:31
Aki le akarja tölteni úgyis letölti. Ha nagyon össze akarnám warezolni magamnak a második részt és tartanék a pertől leszedetném ismerőssel munkahelyén vagy megoldanám netkávézóból, esetleg keresnék egy "okos" embert, akit nem szeretek és szabad wifije van(ilyet tudok is). Manapság azért a pendrive nem kuriózum és elég szép méretűeket lehet kapni.
Mondjuk engem nem érint, anno beszereztem az első részt eredetiben, tényleg nem volt drága, nem is kötözködött sokat és igényesen volt csomagolva (nem megjelenéskor, jóval utána). Aztán az egésszel kedves ismerősöm járt jól (magkapta tőlem akciósan), én elég hamar beleuntam. Pedig nem vaktában vettem meg a játékot, rengeteg jót olvastam róla, szinte mindenkinek tetszett (azt hiszem McCl@ne volt, aki hangulatos kis ismertetőt írt róla itt is a blogba).
A kettőt ugyan kipróbálásra megszereztem volna és hátha, de egy ilyen húzás után...
GustyX: Rokonlélek:-D Én aljas módon még eredeti játékot is képes vagyok warezben játsza, ha az mindenféle netkapcsolatot szeretne. Meg közösségi hálót, meg franc tudja mit még... Nem akarok multizni, nem is szeretek multizni, szóval tessék engem békén hagyni ilyenekkel.
Dark Archon
Dark Archon 2010.11.26. 16:13
Miért járna rosszul a vásárló? Kiválaszt (adott esetben kipróbál), megvásárol, letölt, telepít, játszik. Mindezt a fotelből. Az, hogy egyes elmaradott országrész egyes elmaradott részeiben a folyamatos net gondot okoz, avagy egyes technológiától elmaradott vásárlók emiatt nem veszik meg (azaz mondvacsinált okot találnak ki, magyarázva a warezt), nem igazán lesz szegényebb a kiadó.

Egy kis kieg. Russianboy és tsai-nak: szerintem soha senki nem fogott és nem is fog fegyvert a fejedhez, hogy a megjelenés napján rohanj és vegyél meg egy játékot.
ajánlott olvasnivaló