Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Egyéb

IT biztonsági trendek 2010-ben

A Symantec összefoglalta az év fontosabb tapasztalatait.

2010.12.13. 10:29 | szerző: Dino | kategória: Egyéb

Az év vége közeledtével a Symantec összefoglalót adott ki ez évi IT biztonsági tapasztalatairól, amelyek egyben előrejelzést is adnak, mire kell leginkább odafigyelni a 2011-es évben. A megállapítások leginkább céges környezetre vonatkoznak, de részben érdekesek lehetnek azért magánfelhasználói szemmel is.
A Symantec mérnökei szerint fontos, hogy a szervezetek kritikus infrastruktúrájuk védelmére megfelelő védelmi tervet állítsanak össze, mely kiterjed a biztonsági mentések, a helyreállítás, a titkosítás és a tárolási menedzsment megoldására is. Várhatóan növekedni fognak a kritikus infrastruktúrák elleni támadások, erre mutatott példát a Stuxnet féreg idei pusztítása is. A hozzá hasonló célzott vírusok átprogramozzák vagy működésképtelenné teszik a rendszert, minél több nulladik napi sebezhetőséget kihasználva. Emiatt fontos az ilyen nulladik napi sebezhetőségek elemzése: 2009-ben 12-t fedezett fel a Symantec, az idei év novemberéig pedig 18-at. A már említett féreg mellett hasonló támadás volt még például a Hydraq és a Pirpi is.
A netkapcsolattal rendelkező okostelefonok folyamatos terjedése (az IDC szerint jövőre várhatóan 1,2 milliárd embernek lesz internet elérése a mobilján) is hordoz magában veszélyeket, főleg, ha valaki magán és céges célra egyazon telefont használja, és mobilkészülékén keresztül a vállalati rendszerben lévő adatokhoz is hozzá tud férni. A táblagépek terjedése lassan hazánkban is elindult, ezek szintén veszélyforrást jelenthetnek egy megfelelő védelem nélküli vállalati rendszerre.
Egyre nagyobb szerepet kapnak a virtualizált környezetek és a felhő alkalmazások, azaz amikor gépünk egyszerű kliensként üzemel, minden adat az interneten keresztül elért szerveren található, és ott futnak a különböző alkalmazások is. Előnye, hogy dinamikus erőforrást biztosít a vállalatoknak, de sokszor előfordul, hogy ennek kockázatait elfelejtik a katasztrófa-elhárítási terve belevenni a cégek. A felhőkben tárolt adatok védelme szintén fontos feladat a vállalatok számára.
A Symantec munkatársának részletes előrejelzései a cég blogján olvashatóak.

hozzászólások (1)

zol30
zol30 2010.12.21. 16:11
A kódolt mobilkommunikáció egyre életszerűen szügségessé válik. Erre egy létezik már néhány megoldás a piacon. Amit bátran merek ajánlani ezek közül az a brit CELLCRYPT cég telefonra megvehető 2048 RSA szoftvere.
ajánlott olvasnivaló