Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü

OUYA: teljesen nyílt konzol készül Androiddal

Jövő márciusban jelenik meg a 99 dolláros játékgép.

2012.07.15. 12:40 | szerző: Dino | kategória: Kütyü

Egy hete sincs, hogy a Kickstarterre felkerült az OUYA projekt oldala, máris ötszörösen túlteljesítette a terveket: már közel 5 millió dollárt dobtak össze az érdeklődők. De hogy miről is van szó? Egy újabb játékkonzolról, amely azonban nagyban szakít a nagyok hagyományaival. Az OUYA mindössze 99 dollárba fog kerülni, amiért persze nem egy nagyteljesítményű gépet kapunk, de bőven elég lesz arra, hogy a tévére kötve színvonalas videójátékokat játszhassunk. Az Android 4.0 operációs rendszerre alapuló hardvert egy négyagos Tegra 3 processzor hajtja, 1 GB RAM és 8 GB flash háttértároló mellett. A televízióra HDMI kábelen köthetjük, akár 1080p grafikát megjelenítve. Az egy darab USB 2.0 port mellett wifi és Bluetooth vezeték nélküli kapcsolatra képes. A vezeték nélküli kontrollerén a szokásos vezérlési lehetőségek lesznek (két analóg kar, egy d-pad, nyolc gomb, egy rendszergomb), amelyeken felül még touchpadet is szerelnek rá.
Fontos jellemzője még az OUYÁnak, hogy teljesen nyílt lesz, mind szoftver, mind hardver tekintetében. A tervezők maximálisan szabad kezet adnak mindenkinek: szabványos alkatrészekből áll össze a gép, egy sima csavarhúzóval szétszedhető a doboz, és ha valaki rootolni szeretné az oprendszert, azt is megteheti bátran. A gép mellé ingyenesen jár a fejlesztőkörnyezet (SDK), nincs szükség külön fejlesztői gép beszerzésére se, bárki elkezdhet dolgozni a saját játékán vagy egyéb alkalmazásán. A fejlesztők felé egyetlen elvárás van: a játékmenet legalább részben legyen ingyenes (elég, ha demóval kipróbálható a játék), a piactérre minimális ellenőrzés után bármi felkerülhet, az ár 70%-a pedig a szoftver fejlesztőjéhez kerül. A Minecraft fejlesztői mindenesetre már támogatásukról biztosították az OUYÁt, így játékaik erre a platformra is elkészülnek majd, ha sikeres lesz a gép.
A projektet több szakember közreműködésével indították el, az alábbi videóban megszólaló Julie Uhrman dolgozott már többek közt a Vivendinél és az IGN-nél, a designért felelős Yves Behar pedig a Jambox és a One Laptop per Child projektekben vett részt. A működő prototípus már elkészült, nagyban folyik a hardver tesztelése, hogy 2013 márciusában elkezdhessék az új konzol szállítását.
Kíváncsian várjuk a fejleményeket, és hogy mennyiben sikerül forradalmat csinálni egy ilyen koncepciójú konzollal - most, öt nappal a Kickstarteres indulás óta már több mint 35 ezren jelentkeztek legalább 95 dolláros támogatással, így ennyi gépnek már biztosan lesz gazdája. ■

hozzászólások (2)

Szoszomed
Szoszomed 2012.07.15. 13:48
Valóban érdekes elgondolás hogy egy játék konzol nyilt legyen,bárki fejleszthessen rá,de ez nem igazán új keletű dolog mivel már van hasonló.
A neve Open Pandora,ami lényegében egy zseb számítógép és konzol hibrid lenne ami egy Linux alapú (Pandora) rendszert futtat,de ennek ellenére nem igazán lett elterjedt felhasználók és ebből kifojólag fejlesztők körében sem.Ami végülis érthető mivel mocskosul sokba kerül (400 euró) és mocskosul sok időbe telik mire kiszállítják (akár 1 év is lehet),rednkívül buta a rendszer a legalapvetőbb formátumokat sem tudja kezelni alapból (ami nem azért van mert Linux) és szerintem a dizájn is elég ocsmány,habár a youtube-on az unboxing videókban el akarnak ájulni neki milyen szép...izlések és pofonok.

Hát kíváncsi vagyok mi fog kisülni az OUYA-ból,a cikk alapján valamivel előnyösebb helyzetben lesz/van az ára és az Android rendszer miatt mint az Open Pandora,de végeredményben az eladások száma fog dönteni,amit csak a minecraft-al nem igen fognak tudni magasra tornázni szerintem,valami jobb induló cím(ek)re lenne szükség :-D
high_resolution
high_resolution 2012.07.18. 12:04
Hát, nem hangzik rosszul, de Nekem most még olcsóbb lenne, ha nyernék egy xbox 360-at.
ajánlott olvasnivaló