Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Kütyü

Steam Box - a Valve PC-konzol hibridje

Gabe Newell leplezte le a Valve saját konzolját, amely Linux alapokon nyugszik és akár teljes egészében képes lehet kiváltani egy asztali számítógépet. Hiszen voltaképpen egy PC-konzol hibridről van szó.

2013.01.09. 15:39 | szerző: GeryG | kategória: Kütyü

A jelek szerint a 2013-as az új konzolok éve lesz. Egyes források szerint a Microsoft az idei E3-on készül bemutatni a következő generációs Xboxot, az Ouya mellett újabb Android alapú minikonzolt jelentettek be a napokban GameStick néven, most pedig a Valve állt a közönség elé. Gabe Newell jelentette be, hogy készül a Steam Box, a Valve saját konzolja, ám az biztosan nem kerül boltokba idén. A fejlesztés már folyik egy ideje, eddig Bigfoot néven emlegették, míg a hozzá tartozó hordozható eszközt Littlefootként.
A projekt lényege, hogy olyan platformot készítsenek, amely magán hordozza a klasszikus konzolokra jellemző stabil konfigurációs hátteret, ugyanakkor megtartja az asztali számítógépek rugalmasságát és sokoldalúságát. Ennek fényében a rendszer Linux alapokon nyugszik, ugyanakkor a felhasználó akár Windowst is telepíthet rá, hiszen egy teljesen nyitott rendszerrel lesz dolgunk. A kontrollerről is esett néhány szó, ám konkrétumokat egyelőre nem árultak el, mindössze annyit lehet tudni, hogy a jelenlegi megoldásoknál sokkal pontosabb, de nem mozgásérzékelős kontrollerre számíthatunk.
"A kontrollerünk biometrikus adatokat használ majd, rengeteg ötletünk van ezzel kapcsolatban." - nyilatkozta Newell, majd hozzátette - "A biometrikus adatok révén sokkal mélyebb kapcsolat alakítható ki a játékos és a játék között, oly módon, hogy az a játékosnak fel sem fog tűnni. Ez sokkal nagyobb látóteret ad nekünk. Lesz tekintetkövetés is, ez lesz az egyik legfontosabb funkció."
A konzolban természetesen lesz internetes böngésző is minden olyan funkcióval, amely a PC-k esetében megszokott, így akár teljes mértékben ki is válthatja majd azokat. A Valve ugyanolyan komoly figyelmet fordít a Littlefoot kódnevű mobil eszközre is, mint a "nagy testvérre", amellyel az érintőképernyős okostelefonok és táblagépek piacára kívánnak betörni. A jövőt illetően a Valve-nél nem egyetlen, saját konzolban gondolkoznak, hanem külső kivitelezők különböző változataiban, mint a videokártyák piacán.
Egyes források szerint maga az eszköz az idei GDC-n lesz először látható. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló