Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

Beyond: Two Souls Beyond: Two Souls

Ki döntheti el, hogy mi játék és mi nem?

David Cage a Beyond: Two Souls vegyes fogadtatásával kapcsolatban fejtette ki véleményét. Megérkezett a játék első DLC-jének a trailere is.

2013.10.09. 18:00 | szerző: GeryG | kategória: Játék

A tengerentúlon és hazánkban ma jelent meg a Quantic Dream új játéka, a Beyond: Two Souls. A stúdióról köztudott, hogy nem áll be a konformisták közé és csak azért is minden játékába igyekszik merész újításokat becsempészni. Ez azonban magában hordozza annak a veszélyét is, hogy a végeredmény nem fogja mindenki tetszését maradéktalanul elnyerni. Látszólag ez a helyzet a Beyond: Two Souls esetében is.
"Vannak konzervatív emberek ebben a szakmában, ami néha frusztráló lehet. Néhányan azt szeretnék, ha a játékok ugyanolyanok maradnának, mint az elmúlt 30 évben, csak épp több poligonnal. Senkinek nem lenne szabad meghatároznia, milyen lehet egy játék és milyen nem, senkinek nincs ekkora hatalma." - nyilatkozta David Cage, a Quantic Dream vezetője egy GameSpotnak adott interjú során, majd így folytatta - "Egy videojáték annyiféle lehet. Az Angry Birds is egy játék, a Call of Duty is egy játék, a World of Warcraft is egy játék, a Gone Home is egy játék. Ki határozhatja meg, hogy ez és ez videojáték, ez és ez nem az, nem tartozik ebbe a családba?! Nem. Nyitottnak kell lennie a médiának azok felé is, akik másképp gondolkoznak, jó látni, hogy vannak emberek, akik próbálnak olyan játékokat készíteni, amelyekben nem a lövöldözés a lényeg."
A Beyond: Two Souls pontszámai valóban nagyon széles skálán mozognak, hiszen a 30%-os értékeléstől a 99%-ig minden megtalálható a külföldi sajtóban. Hogy ki milyen szempontok mentén hozta meg ítéletét, nehéz megmondani, éppen ezért inkább mindenki próbálja ki a játékot, aki teheti. Ha pedig nehéz a döntés (ilyen beszámolók fényében ez nem is lehet csoda), akkor érdemes tenni egy próbát a demóval.
A játékhoz kapcsolódó másik hír, hogy már elérhető az első DLC, az Advanced Experiments. A csomag sajnos csak azok számára érhető el, akik a meghatározott kereskedésekben rendelték meg a játékot. Lényegében egy új fejezetről van szó, amelyben Jodie-nak egy sor feladványt kell Aiden segítségével megoldani az intézetben. A körítés leginkább a Portal játékokra emlékeztet, erről meggyőződhettek az alábbi trailerből is. ■

Beyond: Two Souls
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Beyond: Two Souls

hozzászólások (16)

balays82
balays82 2013.10.10. 00:42
Azt mondtam lentebb, hogy írok majd én is pár sort, miután kipróbáltam a játékot, de a te írásod lényegében fölöslegessé tette ezt. Egyetértek minden szavaddal, megismételni pedig nem akarom azokat. Nyolc fejezeten vagyok túl, most jutottam el az általad említett részhez (télen, otthon a kis Jodie), és egyszerűen le vagyok nyűgözve. A grafika valami káprázatos, Jodie arcának kidolgozottsága pazar, bármilyen életkorban is van éppen (az arab sejk fogadásán pedig gyönyörű, hasonlót sem nagyon láttam még játékban).

A játékmenet olyan, amilyen, ezzel kapcsolatban senkit nem érhetett meglepetés, tudtuk előre, hogy lényegében QTE az egész. Az meg egyszerűen hülyeség, hogy a döntéseink nem befolyásolják a cselekményt, ez nem tudom, honnan vették. Talán egyes tesztelőknek ki kellett volna próbálni többféle lehetőséget is, nem pedig arra hajtani, hogy minél előbb kikerüljön a cikkük az internetre. Azt meg azért ne várja senki el, hogy majd teljesen szabadon alakíthatja a történetet, hiszen azért csak van egy előre megírt forgatókönyve ennek a játéknak is, amiben el kell jutni A pontból B-be, ez pedig csak bizonyos megkötésekkel lehetséges. Ehhez vegyük hozzá a nonlineáris felépítést, vagyis azt, hogy a fejezetek nem időrendben, hanem pl. egyes Tarantino filmekre jellemző módon az időben ide-oda ugrálva követik egymást, így csak szépen lassan áll össze a történet kerek egésszé. Ilyet sem nagyon láttunk még máshol.

És igen, a hangulat az, ami a legnagyobb erőssége ennek a játéknak, ami már az első percekben magával ragad és valószínűleg nem is enged el a stáblista legördüléséig. Amihez pedig a Quantic Dream talán a legjobban ért az összes fejlesztő közül, hogy élettel töltsön meg egy pixelhalmazt, illetve valódi empátiát ébresszen iránta a játékosban. Találhatunk más példát is a közelmúltból, amikor ezt egészen jól sikerült megoldani (Elizabeth - Bioshock: Infinite, Ellie, Joel - The Last of Us ), de szerintem Jodie esetében még ezeknél is jobban.

Amitől tartok, hogy túl gyorsan véget fog érni ez a kaland, az első nyolc fejezetet nagyjából 2 óra alatt játszottam végig, némelyik kifejezetten rövid volt. Remélem, a maradék hosszabb lesz.

Ahhoz képest, hogy azzal kezdtem, hogy fölösleges bármit is írnom, egészen hosszú iromány lett ez, de ez most kijött belőlem.:-) Közben pedig azt is eldöntöttem, hogy ezek után nem fogok vitába szállni azokkal, akik nem próbálták ki ezt a gyöngyszemet, hanem személyes tapasztalat hiányában csak másol olvasott gondolatokat hangoztatva kritizálják a játékot. Ennek így semmi értelme, bár lehet, hogy nehéz lesz megállni.

cygary:

Érdekes pont a The Walking Dead-et felhozni példaként, amely megteremti ugyan a szabad választás illúzióját, majd a legvégén kiderül, hogy totális átverés az egész, hiszen mindenképpen ugyanahhoz a végkifejlethez lehet eljutni. Ettől még ez is egy nagyon jó játék, csak szerintem pont nem érdemes pozitív példaként állítani a Beyond ellenében.
razak
razak 2013.10.10. 07:11
Lehet, hogy félreértem, de nálam pont az jött le, hogy ő játéknak tekinti és jó lenne, ha a kritikusok is nyitottak lennének a nem megszokott történetvezetés felé, és ki kellene lépniük a sablonok világából.:)
balays82
balays82 2013.10.10. 08:38
Nem érted félre, pontosan ezt mondta Cage. Szerintem nem olyan bonyolult ezt megérteni.
gregmerch
gregmerch 2013.10.10. 09:44
Azt hittem, én írom az ismertetőt :-)...
GeryG
GeryG 2013.10.10. 10:48
Naná, hogy Te írod! :) Én csak nem tudtam megállni, hogy ne mondjam el a véleményem az első kb 2-3 óráról. :D
ajánlott olvasnivaló