Pro Evolution Soccer 2018
Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

Megjelent a Combat Mission: Black Sea

A jelenlegi ukrajnai háborúba kapcsolódhatunk be az otthoni karosszékünkből.

2015.01.31. 10:47 | szerző: Lacko | kategória: Játék

Mikor az első hírek érkeztek a Battlefront.com kiadó legújabb Combat Mission részéről, picit reménykedtem abban, hogy mire a játék megjelenik, nem létezik már az a konfliktus itt a szomszédban, amiről a Black Sea szól. Jelesen az Ukrajnában zajló orosz-ukrán-NATO konfliktusról. Sajnos azonban nem jött be a tippem, mert a játék megjelent és még nem látszik a háború vége. A játék amúgy a Battlefront.com árazásában megint 55 dollárba kerül, azonban ezért olyan újdonságokat, azaz Combat Mission eddigi részeiben nem szereplő lehetőségeket kapunk, mint amilyen az elektronikus hadviselés, éjjellátók és UAV drónok. Ez utóbbiak - szkeptikus feltételezésemmel szemben - nem csak egy újfajta légitámogatást jelentenek (bár azt is), hanem - légvédelem által nehezen felfedezhető - légi felderítést is, ami megkönnyíti, hogy átlássuk az ellenfél felállását, és persze megnehezíti számunkra a saját felállásunk rejtését. A légitámogatást már az utóbbi II. világháborús részekben is megakadályozhattuk légvédelemmel, most azonban a modern csatatereknek megfelelően, a gépágyúk mellé bekerültek a föld-levegő rakéták is (akár gyalogság által hordozható változatban is). Szintén visszakerül egy rég kikerült lehetőség: a vízi átkelés, amikor nem hídon, hanem valamilyen kétéltű járművel hatolhatunk át egy folyón. A Black Sea-ben játszhatunk az ukránok, a NATO vagy akár az oroszok oldalán is. PC mellett MacOS X-re is elérhető. ■

előző
következő
Megjelent a Combat Mission: Black Sea
Megjelent a Combat Mission: Black SeaMegjelent a Combat Mission: Black SeaMegjelent a Combat Mission: Black SeaMegjelent a Combat Mission: Black SeaMegjelent a Combat Mission: Black Sea
Combat Mission - Black Sea
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Combat Mission - Black Sea

hozzászólások (5)

Pras
Pras 2015.01.31. 12:48
...eljutottunk odáig, hogy - valószínűleg, mivel nincs "előképem" az epizódról, így jóval kevésbé érezném csont és bőrnek - majdnem jobban érdekel, mint a Red Thunder.
Igaz, az Afganisztánnal foglalkozó részt is érdekesnek tartottam már, a demójával el is szüttyögtem. :) Mégis, kissé húzom a számat az 55 USD-ért.
Lacko
Lacko 2015.01.31. 13:07
Az afganisztáni rész nem teljesen combat mission, vagyis inkább nem battlefront. Az ugye a shock force-nak egy ruszkik által moddolt változata. Ez azért jóval több. Bár azt el kell ismerni, hogy rengeteg dolog "újrafelhasznált" benne, ami miatt megengedhettek volna egy kicsit alacsonyabb árat.
Pras
Pras 2015.02.01. 15:31
Áh, egy ideje már csak jelenségek szintjén követem és marad meg a CM-szféra, mint pl. "volt a gépemen egy Afganisztán demó, és játszottam vele" :)
Azt hiszem, agyban az tette be a kaput, hogy - talán nem túl bölcsen, túlzott elvárásokkal - az még azért megvan, mennyit fizettem a CMBN steelbookért, és ahhoz képest mennyit játszottam vele. :D
Ennek kapcsán arra mondjuk most ránézek, hogy a Red Thunder milyen kiegészítőket kapott ezidáig.
TReiker
TReiker 2015.02.08. 12:05
Értem én, hogy szimuláció, meg minden, de a játékokat az ember akkor is szórakozásból játssza - kissé morbid helyzetnek tartom, hogy (egy kurrens háború esetén) párhuzamosan szórakozhatok mások valós szenvedésével.
Pras
Pras 2015.02.08. 12:35
Érteni vélem a véleményed, mármint hogy ma élő emberek érzékenységébe vághat.
Ugyanakkor én attól még nem vagyok sem kevésbé empatikus, sem pedig jobban elkötelezett egyik "oldal" felé sem azzal, hogy technikai oldalról jobban megértem a konfliktust egy ilyen programmal. Azt hiszem, direktben meghúzni civilek között a ravaszt egy könnyűgéppuskán (Valami CoD-ban volt ez talán, vagy hasonló játékban.) egy nagyságrenddel meredekebb, mint egy ilyen (egyébként civileket nem szerepeltető) játékot játszani. Avagy például emlékszem, botrány volt a "Press X to pay your respects"-ből is. :) Ehhez képest a CM sohasem moralizál, sem moralizált, sőt, nem fröcsög a vér, a sérülésnek, halálnak nincs erős vizuális megjelenítése.
Összességében tehát, bár érteni vélem, amit írsz, mégisem érzem validnak pusztán a kortárs téma ellen érvelni. "Szórakozás" szempontjából egy híradóban nagyobb ingerlöket éri az embert a háborúból, mint itt egy két órás makett-tologatásnál.
ajánlott olvasnivaló