Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Sajtóközlemény/hirdetés

A játékfegyverek és a nagy dilemma (x)

2019.07.15. 10:13 | szerző: hirdetés (x) | kategória: Sajtóközlemény/hirdetés

A játékfegyverek nagy dilemma okozói a szülőknek. Minden katona, kommandós, rendőr, cowboy, lovag, ninja, szamuráj, jedi fegyvere, kardja a gyermek nélkülözhetetlen játékai (és ezen a listán a tételek nagyjából végtelenek).

Sokan félnek attól, hogy a gyermekük erőszakos lesz, ha játékfegyverekkel játszik, de ezt a mítoszt, pont mint a videójátékokról szóló elképzeléseket neves szakértők már réges-rég cáfolták. A témát azonban a kattintás vadász oldalak miatt az ezeknek bedőlő emberek időről időre előveszik. Sajnos ezeket a régi csontokat még mindig divatos rágni, bármennyire is hiteltelenek.

A játékfegyverek és a nagy dilemma (x)

Alapvetően a szerepjáték minden formája személyiségépítő, ha a gyermeknek ehhez még a megfelelő eszközei is megvannak, azzal csak a játékélmény nő. A legtöbb ilyen játék nem lő ki semmit. Azonban idősebb gyerekeknek tökéletes választás lehet a NERF, ami teljesen ártalmatlan szivacslövedékeket lő. Ezek a felnőttek számára is viccesek lehetnek. Ahogy a mondás tartja, a bennünk élő gyermek örök. A Szoti játékbolt, ajándék áruházban mindenféle játékfegyvert és NERF-et megtalálhat. Ha pedig igazán nagy csatára készülnek a gyerekek, válasszunk hozzájuk plusz kiegészítő töltényeket.

Visszatérve a szülői kétségekre, ezek a játékok tényleg nem táplálják az agressziót. Pontosan ugyanúgy építik a kreativitást, mint az összes játék. Én magam és egyetlen egy ismerősöm sem lett túl agresszív. Páran később még airsoft és paintball meccsekre is eljártunk. Kihangsúlyozandó, hogy az összes ilyen játék „társasjáték”, közösségépítő is. Egyedül játszani nem lehet az ilyesmit. A komolyabb játékok pedig már sport kategóriába tartoznak, melyeknek szigorú szabályzata is van, amit be is kell tartani.

A vízipisztolytól az airsoftig
Nyár van, az egyik legjobb játék nyaralás közben a vizipisztoly. Korra és nemre való tekintet nélkül lehet igazán jó játék, nem okoz semmilyen sérülést, nyomdokában pedig hűsölés jár. Fegyvernek látszó játék az összes habszivacsot vagy polifoam töltényt kilövő pisztoly, puska, vagy egyéb fantáziadús eszköz is, és jó játékot ígér az udvaron, vagy épp a lakásban.

A felnőttek játéka pedig az airsoft. Akik ezt a sportot művelik, jó eséllyel gyerekkorukban már szerették az ilyen játékokat. És ha megnézzük őket, kor és nem tekintetében is színes a paletta. Becsületes, aktív, a szabályokat szerető és betartó emberekről beszélünk, akik pihenésnek ezt a sportot választották.

Legyünk kreatívak, kössük össze a játékot a tanulással
Amikor csemeténk “kardot, pisztolyt, karabélyt, íjat vesz a kezébe, ne legyünk restek egy kis tanulásra is csábítani. Meséljünk neki a kalózokról, a vadászatról, a gyerkőc korához mérten nyúljunk bele egy kis történelembe vagy irodalomba, képző- vagy filmművészetbe. Ezzel úgy tudunk tanítani, hogy az valódi örömet szerezzen a kényszeres tanulás helyett. ■

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló