25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Játékhírek

Váratlanul bővült új világokkal az Uru Live

10 év után kapott frissítést a Cyan Worlds játéka.

Írta: Norfren

Tíz évvel (!) ezelőtt írtunk utoljára a PlayDome/PC Dome hasábjain a Cyan Worlds online kalandjátékának, az Uru Live-nak (Myst Online - Uru Live, MOUL) kalandos sorsáról, amikor két korábbi bukta után ingyenesen hozzáférhető formában ismét elindult a játék. Azt gondolhattuk volna, hogy lassacskán elsorvad és kimúlik, de nem egészen így történt: szép csendben élt tovább, a régi játékosok persze kevés kivétellel elmaradoztak, de mindig jöttek újak, hiszen egy újszülöttnek minden vicc játék új. Az adományok pedig szűkösen, de fedezték a szerver költségeket.

Váratlanul bővült új világokkal az Uru Live

A Cyan nem foglalkozott a további fejlesztéssel, csak célzott rá, hogy majd lesznek új rajongói (fan) korok, vagyis világok, és szabadon hozzáférhetővé tette a fejlesztői környezetet, segédprogramokat. A maroknyi megszállott csakugyan készített sok kevéssé vagy nagyon jól sikerült új világot, ezek azonban csak a Cyantól független, de az ő engedélyükkel futó magánszervereken voltak elérhetők, vagy letölthetők és beilleszthetők az offline (CD-s) Uruba.

A Cyan még 2010-ben megígérte, hogy némi jogi és technikai ügyletek elrendezése után fan világokkal fogják bővíteni a hivatalos Urut. Szép szó az ígéret, de mivel több, mint tíz évig semmi sem történt, gyakorlatilag mindenki leírta a beígért bővítéseket. A Cyan sokáig az Obduction fejlesztésével volt elfoglalva.

Váratlanul bővült új világokkal az Uru Live

A szinfalak mögött azonban csak volt mozgás, mert 2020. augusztus 21-én lecsapott a meglepetés: a játék indításakor 3 új világ is automatikusan letöltődött. Egy hatalmas könyvtár, ahonnan két kapcsolat is továbbvezet: egy nagy pubba, klubba, ahol koronaveszély-mentesen lehet szocializálódni, valamint egy emlékvilágba, ahol az elhunytakra lehet emlékezni (a fikciósokra és a valóban elhunyt régi, ismertebb játékosokra). Ezek az új helyek még passzívak, csak nézelődni és más arra tévedőkkel cseverészni lehet, azonban ismervén a magán Uru szervereken futó jó pár, rafinált rejtvényekkel teli világot, minden remény megvan rá, hogy az Uru a szerény látogatottság ellenére újabb szebb napoknak nézzen elébe.

Linkek, ha netán valaki kedvet kapna a bolyongáshoz, (nemegyszer hajtépő) rejtvényfejtéshez és az ismerkedéshez, cseteléshez:

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

További képek

  • Myst Online - Uru Live

Myst Online - Uru Live

Platform:

Fejlesztő: Cyan

Kiadó: GameTap

Megjelenés: 2007. február

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!