Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

Hogwarts Legacy

J.K. Rowlingnak semmi köze a Hogwarts Legacyhoz

A fejlesztők teljesen elzárkóznak az utóbbi időben botrányba is keveredett írónőtől.

2020.09.22. 14:56 | GeryG | kategória: Játék

Évek óta dolgoznak rajta, de hivatalosan csak néhány nappal ezelőtt jelentették be a Hogwarts Legacyt. A Warner Bros. Interactive gondozásában készülő szerepjáték a Harry Potter regények világában játszódik, de jóval korábban, mint bármelyik film vagy kötet.

A játék hivatalos oldalán már elérhető egy gyakran ismételt kérdések rész, ahol külön kitérnek a készítők a varázslóuniverzumot megálmodó J.K. Rowlingra is. Egészen egyértelműen leírják, hogy az írónőnek nincs közvetlenül semmi köze a játékhoz vagy annak történetéhez. Ez nem egy általa írt sztori.

Arra nem térnek ki külön, hogy miért zárkóznak el az írónővel való közös munkától, de könnyen lehet, hogy köze van ehhez a Rowling körül az utóbbi időben kialakult botránynak is. Ugyanakkor a fejlesztésben szintén résztvevő Avalanche már korábban is hangot adtak aggodalmuknak, miszerint a nevüket a játék miatt összeköthetik Rowlingéval, márpedig ők igyekeznek teljesen elzárkózni tőle és a transzneműekről alkotott véleményétől.

A Hogwarts Legacy egy nyílt világú szerepjáték lesz, amelyben mindenki megalkothatja a maga varázslótanoncát, hogy aztán az 1800-as években kalandozhasson vele. A játék a tervek szerint valamikor jövőre fog megjelenni PC-re, PlayStation 4-re és 5-re, valamint Xbox One-ra és Series X-re. ■

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

Hogwarts Legacy
További hírekért és cikkekért ugorj a játék adatlapjára:
Hogwarts Legacy

hozzászólások (17)

GeryG
GeryG 2020.09.23. 13:30
A Te felháborodásodat/nem tetszésedet (megfelelő rész aláhúzandó) teljesen megértem. Én sem szívelem ezt az arcomba tolt píszíséget. Már a Tell Me Why tesztben is igyekeztem diplomatikusan megfogalmazni azon aggályomat, hogy a transzgender témának nincs helye a videojátékokban, amik azért jelentős részben a gyerekeknek (is) szólnak.

Abban is igazad van, hogy egy ilyen sztoriban talán a csendben maradtál volna, bölcs maradtál volna elv lett volna a legokosabb a fejlesztők részéről. Ők viszont talán úgy gondolkoznak, hogyha nem jelentik ki nyíltan, hogy márpedig ők nem értenek egyet Rowling véleményével (amihez egyébként minden joguk megvan), akkor nekik ugrik majd minden transzgender aktivista. Ezt akarták volna megelőzni. Más kérdés, hogy talán átestek a ló túloldalára azzal, hogy ennyire kategorikusan kizárták az egész univerzum megálmodóját a projektből.

De talán még mindig így jártak jobban: a téma ezen oldalán még mindig sokkal kisebb a felháborodás szerintem, mint lenne fordított esetben a másik oldalon... ők valahogy sokkal érzékenyebbek mindenre, amibe bele tudják látni saját magukat.
david139
david139 2020.09.23. 15:05
a transzgender témának nincs helye a videojátékokban, amik azért jelentős részben a gyerekeknek (is) szólnak

Hát ez bőven kirekesztőbb, mint az, hogy nőnek vagy apache támadóhelikopternek hívjuk őket :D
GeryG
GeryG 2020.09.23. 15:28
Ez van. :D
Ez is csak egy vélemény, mint bárki másé, pont ugyanannyit is ér. És ugyanannyira támadható, mintha pont az ellenkezőjét állítottam volna. ;)
jawsika
jawsika 2020.09.23. 15:31
Én azt gondolom, hogy ez így igaz. Egy mentális/lelki probléma relativizálásának és pozitív életélményként történő bemutatásának semmi keresnivalója gyerekeknek szóló bármiben. Ha azt mondom az orvosnak, hogy a kezem nem az enyém, vágja le, pszihiátrián a helyem. Ha azt mondom neki, hogy a farkam nem az enyém, vágja le, megteszi, hormonokkal csinál belőlem egy megcosnkított, nőnek hazudott férfit, és ünnepel a liberális mainstream.
david139
david139 2020.09.23. 17:08
Számomra nem olyan elképzelhetetlen, hogy valaki nem a lelkének megfelelő testet kapta, és emiatt kényelmetlenül érzi magát. Hiába van rendben a test és a lélek is, ha nem kompatibilis.

Pozitív életélmény ebből szerintem elég ritkán lesz, hiszem hiába a sok műtét meg hormon, az mégsem az igazi, nem véletlen van 50% körül az öngyilkossági rátájuk.

Szerintem nincs azzal gond, ha a gyerekek találkoznak ezzel. Egyrészt a világ része, másrészt a sok gyűlölködő tahót talán meg lehet előzni, ha már gyerekkorban megtanulja az ember, hogy ilyen bizony előfordul.

De úgy is mindig lesz miért utálni egymást, főleg mert a konzervatív mainstream erre izgul. :)
ajánlott olvasnivaló