Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Konzol - Sony

Bemutatkozott végre a PlayStation 5 kezelőfelülete

Bemutatkozott végre a PlayStation 5 kezelőfelülete

És közben megkapta 8.0-s firmware-frissítését a PlayStation 4 is.

2020.10.15. 18:03 | GeryG | kategória: Konzol - Sony

Sűrű napok vannak a Sony háta mögött, ugyanis mind a PlayStation 4, mind a PlayStation 5 kapcsán érkeztek érdekes hírek, ezúttal épp a firmware-ről és a kezelőfelületről. Ez ugyanis egyike az utolsó olyan részleteknek, amelyekkel még adós volt a Sony a PS5 kapcsán – máig.

A PlayStation 5 esetében természetesen amellett, hogy mennyire lesz felhasználóbarát, mennyire lesz stabil és főleg gyors, az is nagyon érdekli a rajongókat, hogy milyen újdonságokra lehet majd számítani. A fejlesztők úgy gondolkoztak, hogy az emberek többsége a játékok miatt kapcsolja majd be az új konzolt, így nem szeretnének a szükségesnél több időt a menüben tölteni. Ezért a kezelőfelületet úgy tervezték meg, hogy az még jobban reflektáljon a játékokra, még inkább személyre szabott legyen közösségi funkciókkal megtámogatva.

Bemutatkozott végre a PlayStation 5 kezelőfelülete

Az egyik újdonság a Control Center, amely egyetlen gombnyomással elérhető lesz a játékokból is. Különösebb magyarázatot nem igényel, innen kezelhetjük majd a konzol minden fontosabb részét anélkül, hogy a játékokból ki kellene lépnünk. Innen érjük majd el a szintén új Activities menüpontot is, ahol a játékokat kezelhetjük még részletesebben. Azonnal egy adott pályához vagy kihívásokhoz ugorhatunk, visszatérhetünk korábban esetleg kihagyott részekhez, megnézhetjük a korábban készített képeinket, sőt, még azt is megmutatják, hogy egy adott pályából mennyit teljesítettünk már és mennyi van még hátra (százalékosan és időben is).

Az egyes pályákhoz kilistázhatjuk az ott elérhető feladatokat, és bizonyos játékoknál PS Plus előfizetés esetén még akár segítséget is kaphatunk a megoldásukhoz. Így elkerülhető lesz, hogy kilépjünk a játékból, hogy a neten nézzünk utána, ha elakadnánk valahol. Ezeket lebegő kártyákon lesz kép a képben funkció is, így például úgy is nézhetjük egy kis ablakban, ahogy egy ismerősünk játszik valamivel, hogy közben mi is játszunk valami mással. Szintén ezek segítségével tudunk akár egy futó játékból azonnal átugrani egy másikba, köszönhetőn a PS5 SSD-jének is. Egy lebegő kártyán láthatjuk, ha egy ismerősünk multizik valamivel, és egy gombnyomással máris csatlakozhatunk hozzá. Az újdonságokról az alábbi bő tizenegyperces videóban mesélnek a fejlesztők.

De közben a Sony nem feledkezik meg a PS4-ről sem, amely a minap kapta meg legújabb, 8.0-s firmware-frissítését. Ez elsősorban a Party és Messages részekhez ad új funkciókat, új avatárokat hozott, illetve további beállításokat a szülői felügyelet opcióhoz.

A Party és a Messages részek új kezelőfelületet kaptak, mostantól ugyanazokat a csoportokat használják. Az új avatárokat aligha kell külön megmagyarázni. A szülői felügyelet beállításai egy picit egyszerűsödtek, illetve mostantól a gyerekek üzenetben kérhetnek engedélyt bizonyos játékokon belül a többiekkel való csevegés eléréséhez.

Bemutatkozott végre a PlayStation 5 kezelőfelülete

A frissítés továbbá egyszerűsíti a mikrofonok lenémítását, javít a többlépcsős azonosításon, valamint megszünteti az eseményeket (nem lehet sem létrehozni ilyet, sem másokéhoz csatlakozni). Végül, de nem utolsósorban a Remote Play funkción is csiszoltak benne. A PS4 8.0-s firmware-frissítésénem részletes leírását a hivatalos PlayStation blogon olvashatjátok. ■

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló