Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Üzleti

Sokba kerül az Epic Gamesnek a saját digitális áruház

Sokba kerül az Epic Gamesnek a saját digitális áruház

Csak tavaly 444 millió dollárt költöttek az exkluzív szerződésekre.

2021.04.13. 15:09 | PlayDome | kategória: Üzleti

Miközben nagyban zajlik a harc az Epic Games és az Apple között, a bírósági dokumentumokból egy-egy érdekesség is kiderül az Epic háza tájáról.

Most épp azt szúrták ki ebben az Apple által benyújtott igen terjedelmes szövegben, hogy az Epic Games Store bizony jelentős veszteséggel működik, és feltételezések szerint várhatóan még ez évekig így is marad.

A doksi szerint 2019-ben 181 millió dollárt bukott a digitális áruház, a 2020-as veszteségre pedig 273 milliós előrejelzést tett közzé az Epic. Mindezt úgy sikerült összehozniuk, hogy miközben az EGS 2020-as bevétele 401 millió dollár volt, ugyanebben az évben 444 milliót költöttek csak arra, hogy a fejlesztőknek garantált minimumokat kifizessék. (Az Epic ugyanis az EGS-exkluzivitásért cserébe bevállal valamekkora összeget, amit akkor is kifizet, ha nem érik el azt az eladások. A Controlért például a hírek szerint 10,45 millió dollárt fizettek.) De még az idei évre is 139 milliós veszteséggel terveznek az Epicnél.

Az Apple állítása szerint ez az állapot pedig még évekig fennállhat: becslésük szerint legkorábban 2027-re jöhetnek egyenesbe az EGS-nél a számok, addig pedig az Epic más üzletágaiból kell betömködniük a lyukakat. Az Epic reakciója szerint erre már öt évvel korábban fog sor kerülni, és 2023-ra már nyereséges lesz az EGS.

Persze nem példa nélküli, hogy egy cég veszteséggel üzemeltesse egy-egy üzletágát a hosszú távú megtérülés érdekében - például a konzolokat is sok esetben a gyártási költség alatt értékesítik, a hiányzó összeget pedig behozza a játékokból származó bevétel.

És hogy a fentiek miért is annyira fontosak az Apple-nek? Azt szeretnék ugyanis többek közt bebizonyítani a májusban kezdődő tárgyalások során, hogy az Epic valójában csak azért kezdett a pereskedésbe, hogy saját üzletüket fellendítsék. (Az Epic az eddigi utolsó iOS-es Fortnite frissítéssel az Apple Store-t kerülte ki a játékon belüli vásárlásokra vonatkozóan, hogy ne vegyen le 30% sápot az Apple, mire válaszul játékuk kitiltásra került az almás áruházból, és további szankciókat is életbe léptetettek velük szemben.) ■

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló