25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Üzleti

Dúl a harc az Epic Games és az Apple között

Lekerült az App Store-ból a Fortnite, aztán a Google is eltávolította boltjából a játékot.

Írta: Dino

Dúl a harc az Epic Games és az Apple között

Csatába indult pár nappal ezelőtt az Epic Games, amikor 20%-os kedvezménnyel kezdte kínálni a Fortnite saját digitális áruházában a V-Buck játékbeli pénzt. A fejlesztő ugyanis az akciót nem terjesztette ki a két mobilos platform saját boltjára, azaz az App Store-ra és a Google Pay-re, helyette a mobilos játékokban is lehetőséget kínál arra, hogy közvetlenül az Epicnek fizessenek a játékosok. Ha azt nézzük, hogy mind az Apple, mind a Google 30% jutalékot vesznek le a rajtuk keresztül származó bevételekből, még érthetőnek is tűnhet ez a differenciálás. Az Apple azonban úgy tűnik, erősen berágott az Epic lépésére.

Az almás cég ugyanis azt állítja, hogy az Epic Games a saját fizetési megoldás használatával megsértette az alkalmazásokra vonatkozó előírásokat, így letiltotta az App Store-ban a Fortnite-ot. Az iPhone-os játékosok így jelenleg nem tudják telepíteni a játékot vagy frissíteni a már letöltött programot. Nem sokkal később aztán a Google is hasonlóan cselekedett, és eltávolította a Fortnite-ot a Google Play áruházból. (Androidra azonban még más módon letölthető a játék, és a Samsung Galaxy Store is listázza.) Az ügy mellékhatásaként persze ügyeskedők is megjelentek, a neten olvasni híreket az akár tízezer dollárért kínált iPhone X-ről is, amelyen rajta van a Fortnite.

Az Epic az alábbi videóval válaszolt az Apple lépésére:

Mindez nem más, mint az Apple Macintosh 1984-es reklámfilmjének helyzethez aktualizált változata (az Apple annak idején az IBM-mel szemben jött elő ezzel az hirdetéssel), a végén az üzenettel, miszerint az Epic Games szembeszállt az Apple Store monopóliumával, és arra hívnak mindenkit, hogy „szálljanak be a küzdelembe, nehogy 2020-ból is 1984 legyen”. A támadást elsősorban az Apple-nek címezték, mivel a Google nem kapott saját változatot a videóból.

A cég arra bátorítja a gamereket, hogy a #FreeFortnite hashtaggel postoljanak minél többet az Apple felé – és ezzel nem kis játékostábort szólítanak meg, hiszen összesen több mint 350 millióan játszanak a Fortnite-tal.

Közben az Epic Games vezetője, Tim Sweeney maga is aktívan postolgat Twitteren a témában. Mint kifejti, nemcsak a maguk részére kívánnak kedvezőbb feltételeket kialkudni, hanem a felhasználók és a fejlesztők szabadságát is ki szeretnék vívni. Elmondása szerint azt szeretnék, hogy a játékosok pénze ténylegesen a játékok készítésére menjen, ne pedig köztes emberek nyerészkedjenek belőle, akik hatalmukkal elválasztják a játékosokat a játékkészítőktől.

Az Apple augusztus 28-áig adott ultimátumot az Epic Gamesnek: ha eddig az időpontig nem távolítják el saját fizetési megoldásukat a Fortnite-ból, kizárják őket a fejlesztői programból. Mint közleményükben írták: „Nem fogunk az Epic számára kivételt tenni, mert nem gondoljuk, hogy az üzleti érdekeik előbbre valók, mint a felhasználóink védelme érdekében hozott szabályaink.” Mindez pedig igen érzékenyen érintené a fejlesztőcéget, mivel ezzel közvetve még az Unreal Engine-t használó fejlesztőknek is keresztbe tennének, akik esetleg elpártolnak a motortól. Az Epic mindenesetre előzetes intézkedést kért a bíróságtól, hogy a pereskedés idejére ne történhessen meg a kizárás.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!