Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Játék

FIFA – címet cserél az EA Sports?

FIFA – címet cserél az EA Sports?

A fejlesztőstúdió levédette az EA Sports FC címet... FRISSÍTVE: Megvan a lehetséges ok is.

2021.10.13. 23:54 | GeryG | kategória: Játék

Amióta világ a világ, de legalábbis amióta az EA Sports ráérzett a foci szépségére, létezik a FIFA sorozat. A franchise immár több évtizedes múltra tekint vissza, amely során lényegében minden évben kaptunk egy-egy újabb epizódot, olykor valamilyen aktuális focis eseményhez dedikált játékot is.

Szóval a rajongók a naptárjukat is igazíthatták a FIFÁ-hoz, amely minden ősszel megérkezett és hol jobb, hol rosszabb minőségben szórakoztatta a nagyérdeműt. Jó ideje komoly konkurenciával is meg kellett küzdenie, de a Konami PES sorozata tavalyra teljesen kifutotta magát és idén már valami egészen új és egyelőre kérdéses minőségű formában próbálkozik a megújulással.

Ám könnyen lehet, hogy nem csak a rivális cserél nevet (Pro Evolution Soccerről váltottak eFootballra), hanem a FIFA is. A napokban röppent fel erről az első pletyka, amit most tovább erősít egy hivatalos lépés az EA Sports részéről.

Kiderült ugyanis, hogy a kiadó levédette a brit és EU-s hatóságoknál az EA Sports FC címet. Persze ez még nem biztos, hogy címcserét jelent, erre az egyértelmű választ legkésőbb egy év múlva úgyis megkapjuk. Addig viszont lehet ízlelgetni a címet: EA Sports FC...

FRISSÍTÉS (2021.10.14. 10:15): A The New York Times értesülései szerint a fentiek hátterében az áll, hogy elakadtak a FIFÁ-val folytatott tárgyalások. Állítólag leginkább azért, mert a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség az eddigi licencdíj több mint kétszeresét szeretné kapni a névhasználati jogokért, amit pedig az EA túlzásnak tart.

Jelenleg kb. 150 millió dollárt kap a FIFA az Electronic Artstól évente, a jelenlegi, tíz éves szerződés viszont jövőre, a katari VB után lejár, így eddig lenne esedékes a hosszabbítást nyélbe ütni. Azonban hiába folynak legalább két éve az aktuális egyeztetések, a fentiek fényében lehet, hogy nem folytatja az EA az együttműködést a FIFÁ-val. Erre a lehetőségre utalhatott az EA Sports csoport vezetőjének, Cam Webernek múlt heti sajtóközleménye is, amelyben azt írta: "azon is gondolkodunk, hogy az EA Sports focijátékait átnevezzük".

A FIFA a hírek szerint négyévente több mint 1 milliárd dollárra tartana igényt, emellett pedig a licenc tartalmát is csökkentené, korlátozva az EA exkluzivitását, feltételezhetően azért, hogy további bevételi forrásokhoz juthasson, más cégeknek is engedve, hogy használják a FIFA márkanevet.

Az Electronic Arts mindenesetre bízhat abban, hogy a FIFA-licenc esetleges elvesztése se nagyon rázza majd meg a gyökereivel a kilencvenes évekbe visszanyúló széria sikerét. Az évek során vezetővé váltak focijátékukkal, amelyhez ráadásul számos más licenccel is rendelkeznek, így például az UEFA Champions League és más bajnokságok játékosai továbbra is megjelenhetnének a játékaikban. ■

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló