Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Hardver

Akár négyszer gyorsabb lesz az NVIDIA GeForce GTX 4090 az eddigi csúcskártyákhoz képest

Akár négyszer gyorsabb lesz az NVIDIA GeForce GTX 4090 az eddigi csúcskártyákhoz képest

Az ősz során kerül boltokba a 4000-es széria első két kártyája.

2022.09.20. 22:17 | Dino | kategória: Hardver

Az NVIDIA bemutatta legújabb videokártyáit, a GeForce RTX 4090 és 4080 modelleket, amelyek az első programozóról, Ada Lovelace-ről elnevezett legújabb architektúrájukra épülnek. Méréseik szerint aki benevez a legújabb, 76 milliárd tranzisztorból felépülő, 4 nm-es technológiával készülő csúcsmodellre, az bizonyos esetben akár 4-szeres teljesítménynövekedést is elérhet az eddigi top kártyához, a GeForce RTX 3090 Ti-hez képest.

A legnagyobb teljesítményre az október 12-étől megvásárolható GeForce RTX 4090 lesz képes. Az új streaming multiprocesszorok akár duplázzák a teljesítményt, miközben javítják az energiahatékonyságot is (a 4090-es kártya 83 shader TFLOPs-ra képes, miközben az előző generáció leggyorsabb kártyája 40-et tudott). A negyedik generációs tensor magok az MI teljesítményt növelik akár duplájára. A harmadik generációs ray tracing magok pedig a sugárkövetési teljesítményt duplázhatják meg. Az említett négyszerezést pedig a Cyberpunk 2077-hez készülő RT Overdrive patch segítségével sikerült elérniük.

Akár négyszer gyorsabb lesz az NVIDIA GeForce GTX 4090 az eddigi csúcskártyákhoz képest

Az új GPU-architektúrában számos újdonságot (vagy továbbfejlesztett technológiát) alkalmaznak, mint például a shader execution reordering vagy a dupla AV1 encoderek - ezekről bővebben itt lehet olvasni. Röviden: a SER megoldással akár kétszeresére növelhető a shaderek számítási teljesítménye, ami akár 25%-kal növeli a játékok frame rate-jét. A nyolcadik generációs, dupla AV1 tömörítő pedig azoknak segít, akik streamelik játékukat vagy videót vágnak: előbbiek a 40%-kal hatékonyabb tömörítésnek köszönhetően állíthatnak elő jobb minőségű közvetítést (az OBS Studio is támogatni fogja ezt), utóbbiak pedig akár feleannyi idő alatt állíthatják elő a renderelt videót (többek közt a DaVinci Resolve és a Premier Pro Voukoder pluginje támogatja majd ezt). Emellett fejlődött a DLSS (Deep Learning Super Sampling) is, amely az ezt támogató játékoknál jelent teljesítménynövekedést - a Flight Simulator például RTX mellett is dupla annyi fps-sel képes futni az NVIDIA mérései szerint. A DLSS 3 októberben több mint 35 játékban és egyéb szoftverben lesz elérhető.

A GeForce RTX 4090 24 GB G6X memóriával lesz kapható, és 1949 eurós árcédulával kerül a boltokba.

A kistesó GeForce RTX 4080 novembertől lesz kapható, 12 GB-os változatban (1099 eurótól), valamint 16 GB VRAM-mal (1469 eurótól). A kisebbik 40, míg a nagyobbik modell 49 shader TFLOPs teljesítményt képes kiadni magából, utóbbi ezzel teljesítmény tekintetében duplája a GeForce 3080 Ti-nek.

Akár négyszer gyorsabb lesz az NVIDIA GeForce GTX 4090 az eddigi csúcskártyákhoz képest

Az új kártyák teljesítményének prezentálására két szoftverrel is készül az NVIDIA. Az egyik a Portalhoz novemberben érkező Portal with RTX DLC, amelyet ingyen tölthet le mindenki, akinek megvan a Portal. Ez jelentősen felturbózza a játék grafikáját, ray tracinggel, nagyobb felbontású textúrákkal és egyéb finomságokkal.

A másik az NVIDIA Racer RTX címet viselő, teljesen ingyenes játék lesz, amelyben távirányítós autókkal versenyezhetünk majd. Ez szintén novemberben jelenik majd meg.

Emellett ahogy említettük, új patch érkezik majd a Cyberpunk 2077-hez, amely DLSS 3 támogatást is tartalmaz. Ennek hatását az alábbi videó prezentálja.

Az olvasás mellett szívesen írnál is híreket?
» Jelentkezz hozzánk hírszerkesztőnek! «

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló