Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Barthezz blogja

Retro-disco, avagy a 90-es évek slágerzenéi (1. rész)

Barthezz | 2008.08.01. 15:18 | kategória: retro | 22 hozzászólás

Új sorozatba kezdenék blogomban, s bár továbbra is megmaradnék a zenei témánál, illetve a nosztalgiázásnál, a Zenei visszatekintők után most kikacsintgatnék más stílusok felé is! Az ötletet padavan kolléga iszonyatosan hangulatosra sikeredett blogbejegyzése adta (aki nem olvasta még volna el, az haladéktalanul pótolja ^^), melyben blog-társam sorra vette a 90-es évek végefelé jellemző legnagyobb magyar slágereket, s bemutatott ezzel egy olyan korszakot, ami teljesen más volt még, mint a mai bulik hangulata, s amire 10-15 évvel ezelőtt jópáran roptuk a táncot: a ma 30 fölöttiek már a discoban, az én korosztályom még csak a suli bulikban, míg a fiatalabb jelenleg tizenéves hallgatóság valószínűleg kimaradt már ezen zenékből, de sebaj, itt az idő nekik is a pótlásra!

Az említett bejegyzésben padavan tehát sorra vette a 90-es évek legnagyobb hazai slágereit, így én ennek komplementereként felvázolnám, mi volt akkoriban jellemző a külföldi zenei trendre, s a magyar slágerek mellett milyen idegen nyelvű dalokat hallhatunk a rádiókban, vagy éppen az aktuális partykban. A szemléltetés leglátványosabb módjaként pedig én is a videoklipek bemutatásának eszközéhez nyúlnék, így nem csak az akkori zenei stílusról, hanem a kor tánckoreográfiájáról, öltözési szokásairól is egy hű keresztmetszetet tudok mutatni. Előre szólok azonban, hogy senki ne lepődjön meg a kissé csicsás színvilágon és a Commodore 64-el elkészített Kung Fu Pandát megszégyenítő animációkon! ^^

Visszatekintésemet 3 részben adagolnám a bemutatni szánt videok nagy száma miatt, így most az első felvonásban a 90-es évekbeli pop-világba nyerhettek egy kis betekintést!

Felkészülni, levegővétel éééééés ... vágjunk hát bele a nagy időutazásba, s repüljünk vissza 10-15 évet az időben!

....

VIŐ VIŐ

(csattttt)

....

Kis nehézségek árán, de végül megérkeztünk a 90-es évekbe! Most már mindenki nyugodtan kinyithatja a szemét, kiszállhatunk az időgépből, s elénk tárul egy mára már lassan teljesen feledésbe merülő világ! Kezdődjön hát a kalandozás!


Első úticélunkként menjünk vissza egészen 1992-ig, s találkozzunk a világ leghíresebb fogorvosával, Dr. Alban-nal! Az orvosi egyetemet elvégzett, s eleinte Svédországban fogorvosként praktizáló nigériai énekes 1990-ben jelentette meg első nagylemezét, ám ekkor még a siker mérsékelt volt. A világhírnevet 1992 és az It's My Life című szerzemény hozta meg számára, mely valósággal tarolt minden európai országban a slágerlistákon! A dalnak rengeteg változata készült, s Dr. Alban ezután már le sem állt a slágerek futószalagon történö termelésével: következett az azóta szintén milliószor feldolgozott Sing Hallelujah, illetve összeállva a brit lemezlovassal, Sash!-el is készült jópár közös szerzemény, pl. a Colour The World.

Tekintsük meg tehát a berobbanó sláger, az It's My Life videoklipjét!
Második célállomásunk legyen 1996 és a Mr. President! Az egy fiú - 2 lány felállású német dance-együttes a 90-es években valósággal megőrjítette Európát, s bár már megjelent egy albumuk 1995-ben is, az áttörő és nevüket ismertté tevő Coco Jamboo című slágerüket 1996-ban követték el, s azután is jópár híres nótát jegyeztek még egészen a 90-es évek végéig, amíg aztán végleg ki nem vonultak a pop-életből.

Meg szerettem volna mutatni az 1998-as Give A Little Love című zenéjük videoklipjét is, azonban sajnos nem sikerült fellelnem youtube-on, így hát következzen a Coco Jamboo!
Az Ace Of Base nevű svéd formáció 1993-ban robbant be Európa köztudatába az All That She Wants és a Happy Nation című megaslágerekkel (a Happy Nation-ös viccet bizonyára ismeritek, mikor a cigányt megkérik, hogy gondoljon egy számra, osszon, szorozzon, stb., s mikor a végén megkérdezik, mi jött ki végeredményül, a válasza 'sön', mert hát a 'heppi nésön'-re gondolt...xD). Eztán következett 1994-ben a The Sign című szintén óriási pop-sláger, majd 1996-ban a kissé gyorsabb, dance-esebb hangvételű Beutiful Life.

Bevallom őszintén, nehéz helyzetben vagyok, mert nem tudom eldönteni, melyik videoklipjüket válasszam ki bemutatásra, mert igazából mind a 4 említett zenéjük megérdemelné. Így hát aztán 2 klipet is belinkelnék, hasraütésszerűen legyen mondjuk tehát az induló sláger All That She Wants és a kissé másfajta hangzást képviselő Beautiful Life!


Ha 90-es évek, akkor nem lehet említés nélkül hagyni az évtized legismertebb lánycsapatát, a Spice Girls nevű formációt sem. Az 5 leányzó 1996-ban jelent meg a köztudatban Wannabe című minden slágerlistát azonnal letaroló szerzeményükkel, s éveken át ontották a tiniket teljes extázisba kergető slágereket (pl. Say You'll Be There, Viva Forever). Geri Halliwell, Posh Spice (a későbbi Miss Beckham), Mel B., Emma Bunton, és Mel C. valósággal stílust teremtett, s sorra jöttek létre az őket utánzó lánycsapatok (melyek közül padavan a már említett bejegyzésében alaposan kielemezte 2 magyar klónjukat, a Bestiákat és a Fresh-t).
A lánycsapat végül a 90-es évek végén elég nagy botrány, egymásra való sárdobásláok közepette széthullott, s mind az 5-en szólókarrierbe kezdtek, az egyéni siker azonban igazán csak Geri Halliwell-nek és Mel C.-nek adatott meg. A csapat végül 2000-ben újra összeállt (Geri nélkül), ám a Holler című visszatérő zenéjükkel már nem tudták megismételni a korábbi sikereket, s csúfos bukás lett a vége.

Tekintsük meg hát legeleső slágerük, a Wannabe videoklipjét!
És ha már Spice Girls, akkor nem hagyhatom ki a felsorolásból fiú-ellenpólusukat, a Backstreet Boys csapatát sem! A floridai fiúcsapat 1996-ban szerzett világhírnevet magának első albumával, melyről pl. a Get Down című slágert jegyezték, majd 1997-ben következett Backstreet's Back című második nagylemezük, s róla is az Everybody című felvétel, mely dallal talán történetük legnagyobb sikerét érték el!
Igazából 2 véglet volt az emberek táborában: akik imádták őket, és akik utálták őket. Köztes megoldás nem létezett. Egy azonban tény: a kissé nyálas imidzsű, a tini csajok meghódítását célként kitűző felállás ellenére Brian, Nick, A.J., Howie és Kevin kultuszt teremtettek, s megalapozták a 90-es évek végének pop-trendjét a fiúcsapatok körében, s sorra alakultak a hozzájuk hasonló együttesek (pl. az N'Sync). Magyarhonban is szépen másolták őket: Shygys, VIP, vagy a Picasso Branch (bővebben lásd őket padavan bejegyzésében), a klónok azonban már messze nem tettek le zeneileg annyit az asztalra, mint a példakép Backstreet Boys, csupán külsőségekben sikerült a lemásolás, úgy azonban tökéletesen...
A Backstreet Boys harmadik fellángolása 1999-2000-ben volt a Millenium című albummal és az I Want It That Way című slágerükkel, majd ezután szépen fokozatosan ők is eltűntek a pop-élet süllyesztőjében.

Nézzük meg tehát legismertebb szerzeményük, az Everybody videoklipjét!
Miután letudtuk a fiú- és lánycsapatok iránti nosztalgiázást, következzen egy egyéni előadó, Scatman John! Azt hiszem, a bajszos-kalapos, rabbi figurára emlékezetető, pörgő nyelvű amerikai előadót nem kell bemutatnom senkinek sem. A jazz énekléssel és zongorázással kezdő énekes 1994-ben vágott bele a pop-élet meghódításába, ekkor jelentette meg ugyanis Scatman (Ski-Ba-Bop-Ba-Dop-Bop) című szerzeményét, mely sajátos szinte már követhetetlenül profi módon hadaró halandzsa szövegével villámgyorsan a slágerlisták élére tört világszerte, akárcsak második nótája, a Scatman's World.

Tekintsük meg az előadó saját nevét viselő Scatman című berobbanó szerzeményének videoklipjét!
Evezzünk megint kicsit másabb vizekre, ugyanis ha 90-es évek, akkor a Rednex neve sem maradhat említés nélkül! A svéd nemzetiségű, zenéiben az elektronikus és a country stílust ügyesen ötvöző együttes igazi vadnyugati hangulatot teremtett slágereiben, ezen egyveleg zenéjükkel pedig teljesen egyedinek számítottak a pop-érában, így a siker nem is maradt el! 1994-ben megjelent Cotton Eye Joe, majd az ez követő Old Pop In An Oak gyakorlatilag fél óránként hallható volt a rádiókból. Nem sokkal rá lírai oldalukat is megmutatva kiadta az együttes a 90-es évek egyik legismertebb suli-bulis lassú számát, a Wish You Were Here-t, melyben az csapat énekesnője is végre megmutathatta igazi tehetségét!
A Rednex első albuma tehát minden sikert felülmúlt, későbbi nagylemezeik és single-jeik azonban már messze nem tudtak ekkora népszerűséget elérni, így a rádiók műsorkínálatából sajnos hamar eltűntek.

Nézzük meg a kultusz-slágernek számító Cotton Eye Joe videoklipjét!
A bejegyzés zárásaként pedig következzen egy hamisítatlan retro-hangulatot idéző sláger, melyhez már a 90-es éveket is el kell hagynunk időutazásunkban, s egészen 1989-ig vissza kell mennünk!
Következzen tehát a Kaoma nevű francia formáció és az örökzöld Lambada!
Zenei visszatekintőm első része ezennel tehát véget ért. Hamarosan érkezik a második rész, mely a kicsit pörgősebb dance zenéket veszi majd mustára a 90-es évekből. Jön tehát nemsokára Jack kapitány és társai, felkészülni tehát a második utazásra! ^^

Utolsó módosítás: 2008.08.16. 01:14

Hozzászólások

powerhouse
1 | powerhouse 2008.08.01. 15:43
Ace of Base - All that she wants (Voodoo & Serano Mix) ugye ismerősen hangzik, Barhezz? :)
Barthezz
2 | Barthezz 2008.08.01. 15:45
Jaja, ismerem, de azért az eredeti az igazi ;-)
3 | ShuleyvA 2008.08.01. 16:19
Mindegyik felsoroltat ismerem, régi kedvencek, néhol a hideg is kirázott : )
Nagyon ütős mostanában a blogod, meglátszik, hogy nem kevés zenei információs tár van már a hátad mögött.
És valóban, manapság mennyire elfajzott a diszkó fogalma, mi még annó, Úristen, kivetítőn nyomattuk és táncoltunk rá, teljesen más volt az egész hangulat mint manapság. Hát igen, változik, átalakul. Mindenesetre visszasírom azokat az időket : ) Különösen Ace of Base, máig hallgatom, nem bírok vele betelni.
Viszont különös a módon a Scatman John valamiért nem ugrik be, csak mint zene, más régi dolgok terén. Viszont nagyon jó összeállítás lett, grat hozzá! Mi nekünk az a néhány évtized ;D

Barthezz
4 | Barthezz 2008.08.01. 16:31
Köszi a kommentet, jól esik az ilyen véleményeket olvasni! Bevallom őszintén, amikor padavannal PM-eztem, s átvettem ezen bejegyzés megírásának feladatát, kicsit féltem tőle, mit tudok majd összehozni, de úgy érzem én is, hogy elég jól jöttek közben az ötletek! 2 rész pedig még hátravan, nagyjából azok is ekkora terjedelműek lesznek ^^

A hsz-ed másik feléhez: Én mostanában - saját korábbi visszatekintőim, a Tabus classic party és pada legutóbbi bejegyzésének hatására - teljesen retro lázban égek! Most is pl. a bejegyzés írása közben a 10 éves korom környékén eltöltött családi strandolások jutottak eszembe, mikor a városi strand rádiójából sorra ezen zenék szóltak, de persze akkor még nem tudtam, hogy melyik mi. S tök szívesen visszamennék ezekbe az időkbe és újra átélném az egészet!
A fiatalság sem volt olyan undorító stílusú, mint most, 13-14 évesen még senki nem járt bulizni, s az idősebbek is sokkal szolídabbak, igényesebbek voltak. Nem volt ilyen hányinger emo-stílus sem, meg amik manapság özönlenek "zenék" a rádiókból... 10 év múlva nem lesz mire visszaemlékezni :-S
5 | ShuleyvA 2008.08.01. 16:41
Ennek azért örülök, hogy nem csak a mai diszkókban vagy ennyire naprakész, az meg még egy jó pont, hogy ha valaki már eleve a mai diszkós stílusban mozog, így át tudja érezni a régi zene hangulatát. Hm... tessék, előjönnek nosztalgikus események is : )
Az idősebbekre meg csak ragad a szenny amit egy mai szórakozó hely ont magából, még az a szerencse, hogy nem minden ember meg hely ilyen... még.
Emo... nem tudok mi egyebet mondani erre: nem egészséges, és ami nem egészséges...
Barthezz
6 | Barthezz 2008.08.01. 17:16
Igen, a régi zenékben is nagyon szívesen elmélyedek, csak sajnos az utóbbi években kicsit hanyagoltam ezt az oldalamat. Az elektronikus zene viszont jelenleg igen rossz irányvonalat vett sztem (full kommersz lett az elektro és nincs helyette semmi alternatíva), másrészt lassan befejezem a sulit, s tudatosult bennem, hogy ilyen gyorsan telik az idő, s vhogy ezen tényezők együttes hatása lehet az, hogy mostanában zeneileg is ennyire a 90-es évekbelieket hallgatom újra (a trance és house, valamint a dance és pop zenéket egyaránt).
Amúgy pont passzol a képem az utóbbi hetek bejegyzéseihez is :-D
7 | dghost 2008.08.01. 17:38
Jó olvasni ezeket a 'nosztalgia szösszeneteket', bár jó lenne ha a 2. és a 3. rész már nem a pop/disco műfajok közül szemezgetne...:-)

Amúgy klassz kis bejegyzést rittyentettél ide, de a felsorolásból sztem kimaradt a 'Captain Jack'.(meg rémlik még egy pár nóta, viszont a címük az nem :-D )

Ja, és remélem a további két részben lesz hely egy bizonyos Prodigy-nek is...:-P
Barthezz
8 | Barthezz 2008.08.01. 18:08
"Hamarosan érkezik a második rész, mely a kicsit pörgősebb dance zenéket veszi majd mustára a 90-es évekből. Jön tehát nemsokára Jack kapitány és társai, felkészülni tehát a második utazásra! ^^ "

Khm ;-) Szóval nem kell aggódnod Captain Jack miatt, csak olvass a sorok között ;-)
LordMatteo
9 | LordMatteo 2008.08.01. 20:40
Captain Jack - Captain Jack Iz dö beszt :D Héjó, káptön dzsek...xD
Barthezz
10 | Barthezz 2008.08.01. 20:49
Köv. bejegyzésben jön ^^

Amúgy mikor nézted meg a bejegyzésemet? Most, amikor kommenteltél, vagy korábban, amikor megírtam? Ugyanis úgy néz ki beragadt a látogatottság számlálóm, amióta megírtam a bejegyzést, pedig már kommenteltek annyian, hogy 4-el legalább meg kellett volna nőnie (d még többel is, hiszen nem minden látogató ír kommentet). Nem ez a lényeg persze, hogy mekkora a látogatás, de akkor is fura...
LordMatteo
11 | LordMatteo 2008.08.01. 22:16
6 perccel azután álltam neki olvasni hogy kiraktad (miután Helyzetben ultatál rá hogy készül, figyelgettem), csak aztán indulnom kellett edzésre, nem volt időm kommentelni.
12 | padavan 2008.08.01. 23:56
Szinte már zavarba hozóan sokat hivatkozol rám. :D

Egyébként megvárom, amíg az utolsó rész is kikerül, addig read only, kivi vagyok, miket sikerült összekaparnod. Ha gondolod, lenne néhány tippem, ebben a témában elég kiterjedt youtube link gyűjteményem van. Bár néha törlik ezeket, azért mindig rájuk lehet akadni.

És csak bíztatni tudlak, hajrá, hajrá. :D

Habár ez egy komolyabb írás, azért visszatekintő szerepét teljesen jól hozza. Aztán ne sokat pöcsölj a folytatással, mert most már kivi vagyok!
Barthezz
13 | Barthezz 2008.08.02. 00:44
padavan: Hát mivel az alapötlet a Te bejegyzésedből származik, meg amúgyis megannyi ponton összekapcsolódik a 2 írás, így nem kerülhetőek meg a hivatkozások ;-) Amúgy vicces, hogy Te is rám hivatkoztál a visszatekintődben és ugyebár az előző bejegyzésem kommentjei között született meg Nálad is az ötlet, szal szépen körbeért a dolog :-) S vhol itt jön ki a blogolás lényege is sztem: gyakorlatilag egymást segítették most a blogok, hogy a másik minél jobb lehessen ^^

A videokból meg, amiket összegyűjtöttél, sztem csinálj Te is nyugodtan egy bejegyzést, ebben a témában bőven elfér még egy-két visszatekintő, mert rengeteg nagy sláger született ebben az időben! Szal köszi a felajánlást, de úgy érzem, az már akkor nem az én bejegyzésem lenne, másrészt pedig megvan a következő 2 bejegyzésemnek is a pontos koncepciója és videoi, már csak a körítő szöveg megírása hiányzik hozzájuk ^^

A 2. rész egyébként holnap vagy holnapután várható, de mindenképp a hétvégén még érkezni fog! A 3. bejegyzés pedig jövő hét folyamán, ahogy időm engedi (összecsapni nem szeretném). Örülök, hogy eddig tetszik, remélem, a következő részekre sem lesz panasz ;-)


LordMathaus: Okés, így akkor nem szóltam, csak pillanatra megijedtem, hogy kiakadt a számláló :-D
14 | Gerry 2008.08.02. 15:36
Nem rossz, nem rossz, de egy picit eklektikusra sikeredett - a kedzetek után azt vártam, hogy az eurodance vonal borzalmai kerülnek sorra; ebbe kár volt belekeverni a fiú és a leány csapatokat, nekik külön bekezdés is dukálhatna;)
15 | Gerry 2008.08.02. 15:40
Hmm, csak most néztem utánna Scatman John-nek, nem is tudtam, hogy alapvetően képzett jazzzongorista volt az ürge...
16 | Gerry 2008.08.02. 15:52
Illetve azért a Backstreet Boys esetében az "ők meglapozták"-ról aligha beszélhetünk, mintsem a gondos producerek, menedzserek és stylistok munkájáról:) S azzal is vitatkoznák, hogy pont a Never Gone lett volna a legnagyobb slágerük, lévén erre a címre van még egy rakat potenciális esélyes. Másrészt pedig hiába szorultak vissza, s alakultak újra 2000 után, ha történetesen a 200-es Black & Blue albumból 15 milliót adtak el, s még a 2005-ös Never Gone c. lemezükből is elszórtak vagy tíz miliót a wikipedia szerint, amit én azért távolról sem neveznék teljes eltűnésnek:o)
Barthezz
17 | Barthezz 2008.08.02. 19:18
A eurodance/eurotrance vonal a Zenei összefoglalók 8. részében már kivesézésre került, így itt értelemszerűen a pop és dance kerül bemutatásra. Mivel ez az első bejegyzés a poppal foglalkozott, ide kívánkozott a Spice Girls és a Backstreet Boys is. Amúgy nyilván a producereknek köszönhetik a sikereket, szal így pontos, ahogy írtad ;-) Náluk azért hatékonyabban működött ez a gépezet, mint hazánkban Kozsó ;-)
A Millenium utáni korszakból pedig én már nem igazán hallottam róluk, szal lehet, itt Magyarországon már addigra veszítettek népszerűségükből, de külföldön még mindig előkelő helyen voltak a toplistákban. Thx a kiegészítést!

Scatman John jazz és zongorista tudásáról amúgy én sem tudtam eddig, de a bejegyzés megírása előtt utánanéztem a szóban forgó előadóknak. Azt hiszem, ez így korrekt, ha már egy ilyen bejegyzés írását vállalom ^^
18 | Arthur Dent 2008.08.02. 19:29
Barthezz a vért izzasztó munkája mellett heroikus módon de azért továbbra is termeli a jó összefogalókat! :)

Ez eurodance-t, különösen pedig a gyilkos bubblegum zene összefoglalását azért én is hiányolom (mint pl. a Smile.Dk)
Barthezz
19 | Barthezz 2008.08.02. 19:33
Azért a "vért izzasztó" és a"heroikus" szavak sztem enyhe túlzások :-D

Amúgy ti mit értetek eurodance alatt? Mert nem teljesen tiszta a stílus fogalma. A 90-es évek zenéi sztem még nem eurodance voltak: Captain Jack és társai, amik a következőben jönnek, sztem dance kategória 'euro' előtag nélkül, s eurodance csak a 90-es évek legvégén jött be, pl. a Vengaboys vagy az Eiffel 65 által. Illetve van a eurotrance, ami megintcsak ekkor jött, pl. ATB, Alice DeeJay, Kosmonova és társaik révén.
20 | Gerry 2008.08.02. 20:04
Hát nemtom, vegyes az összjép, de én a 90-es évek elejétől beszélnék eurodance-ról, ami poöntosan hogy az ezredforuló után nem sokkal áldozott le. Ebben egyetért velem a wikipedia is:D

(Amúgy a Backstreet Boys brutális albumeladásai engej is megleptek: én is azt hittem, hogy elszórtak pár százerzet, az utóbbi albumaikból,d eerre a 15 és tízmilió igen húzosnak hangzik, már emennyire megbízható lehet a forrás, ezt én sem tudom..)
LordMatteo
21 | LordMatteo 2008.08.02. 20:12
Tényleg, Eiffel is befigyel majd? Bár kétlem, de azért hátha...I'm Blue, Move Your Body...:-D ^^
Barthezz
22 | Barthezz 2008.08.02. 20:38
Gerry: Úgy látszik, Amerikában még mindig oda vannak értük ;-) Mondjuk a wikipedia nem a legmegbízhatóbb forrás ez tény, akárcsak a eurodance kérdéséről is. Persze lehet, hogy hivatalosan a teljes korszak dance zenéinek (La Bouche, Captain Jack, Snap, stb.) is már eurodance volt az elnevezése.

Mathaus: Eiffel 65 már annyira a 90-es évek legvége, illetve lassan már 2000, hogy nem azt a feelinget adja, mint a korábbi zenék. Inkább ők már egy új korszak kezdetén jelentek meg, így erről az összeállításról kimaradnak.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.