25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

Stephen King's F13

Írta: Dino

A Blue Byte nem csak játékok - elsősorban a Settlers sorozat - kiadásával igyekszik bevételhez jutni, ezt mutatja legújabb szoftvere, az F13. Ez az egy CD-t elfoglaló program egy igen érdekes szórakoztató célú szoftver, melynek középpontjában a "horror műfaj királya", Stephen King, pontosabban az ő regénye áll. Az Everything's Eventual című mű kizárólag ezen a CD-ROM-on olvasható, könyv alakban egyáltalán nem jelent meg.

Elsőként a regényről ejtenék pár szót. Az Everything's Eventual-t csak a monitoron olvashatjuk, sajnos nincs lehetőség arra, hogy kinyomtathassuk azt. Az olvasáshoz készült keretrendszer azonban elég igényes, annak ellenére, hogy a lapozás annyiból áll, hogy lecserélődik a szöveg, semmi látványos effektet nem tettek bele a készítők (mely egyébként nem más csapat, mint az Activision által pár hónapja dobott Beneath 3D akciójátékot fejlesztő Presto Studios). Az oldalakat néha egy-egy illusztráció is színesíti. A lapozáson és a könyvjelző elhelyezésén kívül még a zene ki/bekapcsolását állíthatjuk, ennyiben ki is merülnek a lehetőségek. A regény teljes hossza amúgy 85 képernyőnyi.

A CD második attrakcióját a kis játékok jelentik. Szám szerint három ilyennel találkozhatunk, ezek egyszerű, de igényes kidolgozású kis programok, melyekkel az ember pár perces szabadidejét múlathatja el, ha éppen unatkozik. A Bug Splatben bogarakat gyilkolászhatunk, egy légycsapó, egy összecsavart újság vagy egy kalapács segítségével. A szintek teljesítéséhez az összes bogár megölése a feladat, és minél tovább előrejutunk a szinteken, annál több pontunk lesz. A Whack-A-Zombie-ban a feladat hasonló, ezúttal azonban a célpontot zombik képviselik, melyek sírokból állnak talpra, és ha nem vagyunk elég gyorsak, hozzánk vágnak egy csontot, melynek eredményeként csökken életerőnk. A fegyverünk ezúttal egy ásó. Itt is megadott számú zombi elintézése a cél, de az életerőnk se csökkenhet nullára. A harmadik játék (No Swimming) tényleg csak unaloműző, hiszen kihívás nem sok van benne: piranhákat etethetünk különféle állatokkal, például tehénnel vagy orrszarvúval.

Az F13 korongján hat képernyőpihentető is található, ezek elsősorban nyomasztó hangulatúak, mint például a pislogó szemeket képernyőnkre rakó, vagy az éjjel életre kelő szobrot bemutató program, egy másikban viszont a sarokban gépelő Stephen Kinget láthatjuk, a képernyő nagyobbik részén pedig a monitorját figyelhetjük.

A fentiek mellett egy adag háttérkép is helyet kapott a CD-n, valamint néhány félelmetes hangeffektus (sikoltások, stb.), melyekkel Windowsunkat színesíthetjük.

Ennyi lenne a Stephen King's F13 tartalma. Az egészet egy keretprogram fogja össze, ahonnan mindent könnyen elérhetünk. Igazából kicsit felemásak az érzéseim az összeállítással kapcsolatban. Az exkluzív regény a horror-megszállottak számára mindenképpen érdekes lehet, a kis játékokat viszont látszik, hogy kimondottan olyanoknak készítették, akik elsősorban munkára használják a számítógépet, és néha rövid kikapcsolódásra vágynak. A háttérképek, képernyőpihentetők és a kis játékok kivitelezésével amúgy nincs gond, látszik rajtuk, hogy sokat foglalkoztak a grafikájukkal és a programozással is. Ami esetleg még kifogásolható, hogy semmilyen lehetőség nincs a regény kinyomtatására, így kénytelenek vagyunk a monitor előtt ülve elolvasni, holott elég sokan részesítik előnyben a papír olvasását. Végül pedig egy érdekesség: a program nem csak Windows alatt futtatható, a CD-n rajta van a Macintosh verzió is.

Kattints, ha érdekesnek találtad a cikket!

80%
Pozitívumok
  • Igényes kivitelezés
  • Exkluzív regény
Negatívumok
  • Nem lehet kinyomtatni a szöveget
  • Kevés kis játék

További képek

  • Stephen King's F13
  • Stephen King's F13
  • Stephen King's F13
  • Stephen King's F13

Stephen King's F13

Platform:

Fejlesztő: Presto Studios

Kiadó: Blue Byte

Forgalmazó: H&H '92 Kft.

Minimális rendszerigény: Pentium 166, 32 MB RAM vagy Mac OS 7.5, 32 MB RAM

» Tovább a játék adatlapjára

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!