Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Rollcage Stage II

2000.05.18. 00:00 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

A Psygnosis kb. másfél évvel ezelőtt adta ki a Rollcage arcade versenyprogramot, melyben érdekes járműveket irányíthattunk. Egyszerűen autónak azért nem nevezném a programban szereplő négykerekű szerkezeteket, mert képesek a hátukra fordulva is tovább haladni, és a plafonon is száguldozhatunk velük. A játék igen szépen sikerült, a grafikája csodálatos volt és a játékélmény se volt utolsó, így természetesen nem maradhatott el a folytatás sem, mely a Rollcage Stage II nevet kapta.

A játék második része hasonlóan szépre sikerült, mint az első, azonban igazából nem lehet azt elmondani róla, hogy annyi újdonságot pakoltak volna bele a fejlesztők (az előző részt is készítő Attention to Detail csapat), amennyi elvárható lett volna. Az alapkoncepció tehát maradt a régi: járművünkkel a különböző pályákon kell minél jobb helyezést elérnünk. A megszokott játékmódok - egyszeri futam, játék az idő ellen, gyakorlás, valamint néhány multiplayer mód - mellett pár újítás is belekerült a programba. A versenysorozat annyiban változott, hogy a hagyományos változat mellett választhatjuk a Total Racing típusú versenyt is, melyben nem csak az számít, hogy hányadikként haladunk át a célvonalon, hanem az is, hogy a verseny során mennyire használjuk a különböző fegyvereket. Pontokat kapunk a körök teljesítéséért helyezésünktől függően, bónuszt egy rekordidő alatt teljesített körért, de az ellenségek eltalálásáért vagy az épületek szétrobbantásáért is. Az egyszemélyes játékmódok között is találunk egy újítást, mely Scramble névre hallgat. Ebben különböző rövid pályákat kell teljesítenünk megadott idő alatt. Az idő függvényében különböző érmet kapunk, ha a célba érünk. Ezek a pályák (mintegy 15-20 van belőlük) az űrben vannak és igen keskenyek, sokszor épphogy csak elférünk rajtuk járművünkkel, így igen óvatosan kell manővereznünk.

Ahogy az arcade programoknál megszokhattuk, kezdetben 4-5 autó és néhány pálya érhető el, és ha a versenysorozatokban jól szereplünk, új járműveket kapunk, és indulhatunk más futamokon is. Az autókat több paraméter jellemzi, mint például a gyorsulás, tapadás, vagy az erő, érdemes tudásunknak és a pályának megfelelően választani, lehet, hogy néha a nagyobb maximális sebességnél jobb a magasabb gyorsulási érték. Ezen paraméterek mellett még a használható fegyverek körét is behatárolják a járművek.

Többféle fegyver és egyéb tárgy található a pályákon szétszórva. Ezek mindegyikét ugyanolyan kék fénygömb jelöli, így nem tudhatjuk előre, mit is veszünk fel. Azonban ha úgy adódik, hogy olyan kerül hozzánk, ami éppen van a felszereléseink között (egyszerre két fegyver lehet raktáron), akkor annak erősebb, feljavított változata lesz nálunk. A fegyverek között vannak rakéták, lézer, golyószóró, de van olyan lövedék is, mely eléri az első helyen álló ellenfelet, és kicserél minket vele, vagy lelassítja számunkra az időt. Természetesen pajzs is van, mely egy kis ideig megvéd ellenfeleink támadásától és turbó, mely gyorsít egyet járművünkön. A pályákon is el van helyezve pár gyorsítósáv, melyek néha a plafonon vagy a falon találhatók, hogy ne legyen olyan egyszerű kihasználni azokat.

A játék irányításához jól jöhet egy gamepad, de a billentyűzet is megteszi. Sajnos ha véletlenül elvesztjük az uralmat az autó felett és az keresztbe fordul, sokszor igen nehéz visszaterelni a helyes irányba. Az előző részhez hasonlóan most is van egy gomb erre a célra, de annak használata nagyobb időveszteséget jelent.

Multiplayer játékot nem csak hálózaton keresztül játszhatunk, hanem egy gépen osztott képernyővel akár négyen is versenyezhetünk, ami azért nem mondható általánosnak az arcade programok között. Természetesen ilyenkor is megvannak a szokásos módok, az egyszerű verseny, a tournament vagy az idő elleni küzdelem, de van például üldözéses verseny is.

A Rollcage második része ismét egy látványos, pergő ütemű arcade verseny, a készítőknek azonban nem volt sok fantáziájuk. Feljavították a program grafikáját a mai elvárásoknak megfelelő színvonalra (akár 1280*1024-ben, 32 bites színmélységgel is élvezhetjük a játékot), de az új pályákon, fegyvereken és pár új játékmódon kívül nem került bele semmi nagy újítás. Mindenesetre egy időre le tudja kötni az embert. ■

értékelés

Rollcage Stage II

8,0

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló