25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

NHL 2001

Írta: JOKER

Sokszor nevezték már a jéghokit a XXI. század sportjának, s most, amikor valóban elérkeztünk az új évszázadba, ez a kijelentés egyre inkább valósnak tűnik. A foci népszerűsége a világban csökkenőben van, új trónkövetelők tűntek fel a sportok királyának címéért folytatott harcban: a hoki, a kosárlabda. Ezekben a sportágakban már jóval több akciót láthatunk egyetlen mérkőzés alatt, mint amennyit egy teljes bajnoki fordulóban a futballmeccseken. A mai kor embere a felgyorsult világ követelményeinek megfelelően a sportokban is a gyorsabb, akciódúsabb eseményeket szeretne látni. Ennek az igénynek tökéletesen megfelel a jégkorong, amit jelez az a tény is, hogy a sportközvetítésekben egyre gyakrabban láthatjuk viszont az NHL meccseket is.

Talán a fenti tényeknek is köszönhető az, hogy az Electronic Arts sportprogramjainak talán a legnépszerűbb kiadványa már évek óta az NHL sorozat. Ez volt az a játék, ami szinte minden évben képes volt jelentős újításokat, változásokat felmutatni, szemben például a FIFA sorozat hanyatló minőségével szemben. Ebben az évben sem kell csalatkozniuk az elvárásokban a rajongóknak, hiszen az NHL 2001 szebb és jobb lett, mint valaha!

A már szokásosnak mondható látványos intrót követően a korábbiakhoz képest egy kissé megváltozott menüben találjuk magunkat, a menüpontok azonban a tapasztalt játékosoknak már ismerős lesz. A megszokott szezon, rájátszás, Stanley kupa meccsek közül választhatunk, játszhatunk barátságos mérkőzéseket is, gyakorolhatjuk a kapuralövést, büntetőt, stb. A választható csapatok száma jelentős, az NHL gárdáin kívül még rengeteg nemzetközi válogatottal is megmérkőzhetünk. Van lehetőségünk hálózaton, interneten keresztül is összemérnünk a tudásunkat más játékostársakkal.

Amint elkezdjük játszani a meccset, azonnal magával ragad az a fantasztikus hangulat, amit az EA programozói hihetetlenül életszerűen varázsolnak a képernyőnkre. Az öltöző folyosóján még csak távoli zsibongásként hallható közönség hangja, a jégre kikorcsolyázva, már szinte elviselhetetlen hangorkánná erősödik, amely keveredik a hangosbemondó és a tűzijáték hangjaival. A játékosok mozgása annyira életszerű, hogy sokszor szinte el lehet felejteni azt, hogy számítógép előtt ülünk, inkább tévéközvetítéshez hasonlít, mintsem egy játékhoz.

A grafikai megjelenítés még tökéletesebb lett mint a korábbi verziókban volt. A játékosok tükröződnek a jégen, de pontosan úgy, mint a való életben. Ahogy a jég a meccs folyamán egyre karcosabb lesz, a tükörkép is fokozatosan elhalványul. A hokisok arca is részletesebben lett kidolgozva, pislognak, grimaszolnak, stb. A közönség is életszerűbb lett, nem csak egy elmosódott piszokfolt a háttérben, hanem egy a játékkal együtt élő embertömeg. A góloknál például egy emberként ugranak fel a helyükről, gólhelyzeteknél sikítanak, üvöltenek, fütyülnek. Megjelentek a pálya szélén az öltönyös edzők is, akik ugyanúgy bosszankodnak, örülnek, mintha egy valódi mérkőzésen látnánk őket. A sokféle kameraállás lehetővé teszi, hogy a meccsek egyetlen lényeges momentumáról sem maradjunk le.

A játékélmény is tökéletes, már nem elég egy-két begyakorolt séma a sima győzelemhez, minden csapat ellen ki kell tapasztalni a megfelelő taktikát. Néha a távoli lövések jönnek be, van, amikor az egyedi cselek, és van, amikor az összehangolt csapatmunka hozza meg az eredményt. A kapusoknak már sokkal nehezebb gólt lőni, néha egyik-másik a szemünket is kivédi. Szerencsére potyagólt is bekapnak azért időnként.

Újdonság a mezőfölény kijelzése is. Egy csíkban látható, hogy adott pillanatban melyik csapat van fölényben a másikkal szemben. Amikor ez eléri a maximumot, akkor az ellenfél csapata pszichológiai hátrányba kerül, amit sok esetben fordíthatunk gólra. ilyenkor ugyanis zavarodottan játszanak, pontatlanul passzolnak, nem tudnak olyan könnyen leszerelni minket, stb. Másik újdonság, hogy a szünetekben játszott zenékhez hozzáimportálhatjuk a saját kedvenc zenéinket, így azokat hallgatva növelhetjük a harci kedvünket. Lehetőség van a saját fényképünket beillesztve létrehozni új játékost, így akár "saját magunk" is játszhatunk a meccseken. Aki pedig elégedetlen a csapat összeállításával az letöltheti az internetről a frissített adatbázist a legújabb játékosok adataival. A menedzser típusú emberek kiélhetik e szenvedélyüket a játékos kereskedelem, taktikai elemek kialakításában is. Amit hiányoltam egy kicsit a korábbi verziókhoz képest, az a mérkőzések alatti vitatott gólok videón történő visszanézése volt. Persze lehet, hogy csak nekem nem jött még elő, minden esetre jó lenne viszontlátni ezt a funkciót is.

Mindent összevetve úgy gondolom, hogy az NHL 2001 valóban olyan folytatása lett a népszerű sorozatnak, ami jelentős újdonságokat tartalmaz. Jó látni azt, amikor nem a róka újabb bőrének lenyúzása volt a cél, hanem egy igazán megújult programmal örvendeztetik meg a játékos társadalmat.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

93%
Pozitívumok
  • Remek grafika és hangulat
  • Igényes kidolgozottság
Negatívumok
  • Van ilyen?

További képek

  • NHL 2001
  • NHL 2001
  • NHL 2001
  • NHL 2001
  • NHL 2001
  • NHL 2001
  • NHL 2001

NHL 2001

Platform:

Fejlesztő: EA Sports

Kiadó: Electronic Arts

Forgalmazó: Ecobit Rt.

» Tovább a játék adatlapjára

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!