Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

CorelDRAW 10

2001.01.26. 00:00 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

Másfél év fejlesztés után a kanadai Corel elkészült grafikai programcsomagjának legújabb, 10-es sorszámú verziójával. A két fő program, a vektorgrafikus CorelDRAW és a bittérképes Photo-Paint mellé ezúttal egy harmadik nagyobb program is került, mégpedig a R.A.V.E., mely egy vektorgrafikus animációkészítő. A programcsomagról szóló cikksorozatunk első részében az általános újításokról írunk.

CorelDRAW 10

A CorelDRAW csomag első ránézésre nem változott annyit, mint amennyi újítást elvárhattunk a kilenceshez képest. A két alapprogram kezelőfelületét közelebb hozták egymáshoz, ráadásul tovább finomítottak rajta, hogy minél átláthatóbb legyen. Emellett még több lehetőség van a felület testre szabására. Szinte mindegyik művelet saját kis ikont kapott, az eszköztárakba ezeket helyezhetjük el. Ez elsősorban a vizuális típusú felhasználóknak előny, de amúgy is praktikus dolog a szövegek helyett a kis színes ikonok használata. Megkérdőjelezhető ugyanakkor a beépített ikonszerkesztő értelme, ennek már sok jelentősége nincs, nem hiszem, hogy bárki elkezdené átszerkeszteni az ikonkészletet. (Hacsak nem akar valaki más programból áttérni és ahhoz hasonlóvá szabni a Corel-t, de kevesebb idő megjegyezni az új ikonokat, mint az összeset átrajzolni) A figyelmeztető üzeneteket is tetszés szerint kikapcsolhatjuk, így egy olyan figyelmeztetés, melynek okát már tudjuk, de tudatosan cselekszünk úgy, hogy előjön, egyszerűen megszűntethető.

Érdekes, hogy a két fő program funkcióit látszólag nem teljesen egyszerre bővítik. A CorelDRAW 10-ben például újdonságként mutatták be a navigációs funkciót, melynek segítségével a nagyított oldalon mozoghatunk, holott a 9-es Photo-Paintben ez már megtalálható volt. Ugyanakkor a vetett árnyék eszköz két hasznos tolókával bővült a Photo-Paintben (Feather és Opacity), a DRAW-ban viszont csak átlátszósági értéket állíthatjuk a megjelenő szaggatott vonalon. Lehet, hogy ez egy szándékos stratégia, hogy legyen mit újítani a 11-es verzióban, de igazából nem látom értelmét, hogy ha kitalálnak valami jót, akkor miért nem tudják mindkét programba egyszerre implementálni.

CorelDRAW 10

A webes grafikai tervezést további újításokkal támogatják. A CorelDRAW-ban például megjelent a választható lapméretek között a 600*300 és a 760*420 pixeles méret, valamint a 468*60-as banner is. A Web Image Optimizer exportáló kiegészítés segít, hogy minél jobban optimalizáljuk a webre szánt grafikáinkat. Egy ablakban egymás mellett jeleníthetjük meg az eredetit, illetve a GIF, JPEG és PNG formátumú változatait, és figyelhetjük, hogy a különböző paraméterek állításával melyiknél lesz a képminőség a legjobb, vagy a méret a legkisebb. Újdonság még, hogy a CorelDRAW 10-ben és a R.A.V.E.-ben pár gombnyomással készíthetünk rollover effektet, azaz olyan gombokat, melyekre ráállva a kurzorral megváltozik azok kinézete.

Igyekeztek a színkezelést is minél egyszerűbbé tenni, hogy aki nem igazán ért a nyomdai dolgokhoz, az is előkészíthesse nyomdai anyagait. Ennek eredménye a Color Management ablak, melyben látványosan beállíthatjuk, hogy képernyőnkön ne a normál RGB bontásnak, hanem a nyomtatónknak vagy a nyomdának a színbontása és színei szerint lássuk viszont a képet. (Azért nem árt egy tökéletes minőségű, jól beállított monitor se a színhelyesség eléréséhez.) A monitoron még azt is megnézhetjük, hogy mely színek nyomtatásával lehetnek problémák. Bővült a Color Docker Window-ban látható opciók száma is, így egyszerűen változtathatjuk a képek színeit, árnyalatait, vagy cserélhetjük le az árnyalatokat. Fejlődött a PDF támogatás is, melynek eredményeként exportálhatunk PDF 1.3 és PDF/X formátumokba is, vágójeleket, valamint egyéb információkat is elmentve a file-okba.

CorelDRAW 10

A csomagba legnagyobb újdonságként belekerült teljesen új szoftver, a R.A.V.E. 1.0 neve a Real Animated Vector Effects rövidítése, és nem más, mint a CorelDRAW 10 kezelőfelületére épülő vektorgrafikus animációkészítő program. A megszokott eszközök természetesen bővültek az animációkhoz szükséges eszközökkel, melyek közül a legfontosabb a timeline ablak, ahol az animáció egyes rétegeit, valamint a kulcskockákat láthatjuk megjelölve. A R.A.V.E. egyik legfőbb érdekessége, hogy támogatja a Macromedia Flash SWF formátumát, így AVI vagy GIF mellett akár Flash animációként is elmenthetjük munkánkat. Ezzel konkurenciát teremtettek a Flash-nek, de ha valaki profi animációkat szeretne, egyelőre még a Macromedia 5.0-s verziónál járó szoftverével jár jobban, tekintve, hogy fejlettségben érthető módon még előrébb jár. A kezelőfelület viszont a Corel esetében jóval barátságosabb, ráadásul ha már valaki hozzászokott a CorelDRAW-hoz, akkor pár óra alatt megbarátkozhat a R.A.V.E. kezelésével is. Tehát egy egyszerűbb Flash animációt, vagy menürendszert áttűnésekkel, rollover effektekkel könnyen elkészíthetünk a R.A.V.E. használatával, ha viszont komolyabb interakcióra vagy programozásra is szükség van, akkor egyelőre marad a Flash. Amúgy egy tényleg elég kényelmesen használható programról van szó, mely ígéretes része a CorelDRAW csomagnak, reméljük, lesz még folytatás (a verziószáma 1.0-s, így valószínűleg tervezik a folytatást a Corelnél).

Természetesen a szokásos kisebb kiegészítő programok se maradtak el, melyek a következők: Microsoft Visual Basic for Applications 6.2 (feladatok automatizálását szolgáló programokat írhatunk Visual Basicben), Bitstream Font Navigator 4.0 (fontmenedzser a betűkészletek rendszerezésére), Canto Cumulus Desktop LE 5.0 (képek katalogizálásához), CorelTRACE 10 (bittérképes ábrát vektorrá alakító program), CorelTEXTURE (textúrák generálására), CorelCAPTURE 10 (képlopó). Az előző verzió extra plug-in-jei (Digimarc Digital Watermark, Human Software Squizz) mellé kapunk három KPT effektet is. A papíros dokumentáció tekintetében sajnos valamivel szegényebb lett a doboz, a fő programokhoz vékonyabb könyvek járnak, mint eddig, ráadásul a sokak által kedvelt és sokat használt nyomtatott clipart katalógus is kimaradt.

CorelDRAW 10

Az elsőre nem feltétlenül szembetűnő újítások ellenére egy újabb színvonalas grafikai csomag lett a CorelDRAW 10, melyben a R.A.V.E. megjelenése egy külön meglepetés. Ha valaki 9-es változatot használ, akkor az upgrade-re nem feltétlenül van szüksége, ha nem akar vektorgrafikus animációkat készíteni, más esetben viszont érdemes a CorelDRAW 10-et is fontolóba venni. Reménykedjünk, hogy a tavalyi akciókhoz hasonlókat tervez idénre is a magyar forgalmazó, a Codra Kft., mint pl. az oktatói változat, melynek keretében bruttó 25000 Ft-ért lehetett tavaly ősszel CorelDRAW 9-hez jutni. A CorelDRAW 10 csomag végfelhasználói ára nettó 209.000 Ft, az első 500 upgrade verziót nettó 89.900 forintért adja a Codra, non-profit intézmények pedig 49.900 Ft+ÁFA-ért juthatnak hozzá. A csomag három fő programjáról későbbi cikkeinkben még részletesebben is írunk. ■

értékelés

CorelDRAW 10

Minimális rendszerigény: Pentium 200, 64 MB RAM, 2xCD-ROM, Win98/Me

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló