25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Ismertető/teszt

TV Star

Írta: Dino

A játékpiac egy érdekes részét alkotják a különböző kvízjátékok, melyek leginkább talán Amerikában lettek népszerűek. A tavalyi évben például igen nagy sikert ért el világszerte a Legyen Ön is milliomos (Who wants to be a Millionaire?) TV vetélkedőből készült játék, de hasonlóan sikeresnek mondható a You Don't Know Jack sorozat is. A közelmúltban megjelent rengeteg játéka ellenére egyelőre nem túlzottan ismert Monte Cristo csapat TV Star programjában igen különös köntöst adott ennek az egésznek.

A TV Star különlegessége, hogy elsőre nem is derül ki róla, hogy egy kvízjátékról van szó, inkább egy menedzserprogramnak tűnik a játék. Karakterünk kiválasztása után egy TV társaságnál kapunk állást, a ranglétra legalsó fokán, célunk pedig a szerkesztői pozíció elérése, és továbblépés a következő szerkesztőségbe. Az előléptetéshez pontot kell gyűjteni. Ez többféle módon lehetséges, és itt lép be a kvízjáték rész. A beérkező híreket a hírszerkesztőnek átadva jutalompontot kapunk, ha nem hamis hírt adtunk oda neki. A hírek 4-5 mondatos kis szövegek, néhány ténnyel (pl. "előadják a Képzelt beteget, Moliere darabját"), melyek alapján a mi feladatunk eldönteni, hogy ez a hír igaz-e vagy sem. Hamis hírért csökken pontjaink száma. A ranglétrán előttünk állókat kérdéspárbajra hívhatjuk ki, amiért további pontokat kaphatunk. Az ellenfelünk által feltett kérdésre három lehetséges válasz jelenik meg. Ha jó a válaszunk, megkapjuk a pontot és a következő kérdést. Ha hibázunk, nekünk kell három lehetséges kérdés közül választani, amire az ellenfélnek kell válaszolnia. Három pont elérése jelenti a párbajbeli győzelmet. Ezek mellett pontokat illetve pénzt gyűjthetünk még az irodában néha megjelenő tárgyak felvételével, esetleg másoktól megvásárlásával (ráadásul tulajdonságainkat - ész, gazdagság, jóképűség - is javíthatják ezek), vagy a másokról megtudott pletykákkal való üzletelgetéssel, esetleg azok kiteregetésével. A pénzből az oktatónál csinálhatunk pontokat a ranglétrán továbblépéshez.

Az említett tulajdonságok amúgy elsősorban attól függnek, hogy milyen szereplőt választottunk. Választhatunk hétköznapi embert vagy hírességet (van pl. egy Marilyn Manson meg egy Jerry Springer hasonmás), és mindegyiküknek más paraméterei vannak. Egyik például gazdag és buta, egy másik meg jóképű és okos. Érdekes része még a játéknak a szerkesztőségi buli, ahol inkább a pletykáké a főszerep, de egy-egy kérdést itt is kaphatunk. Ha valakivel összejövünk (ez különösen furcsán mutat egy olyan szerkesztőségben, ahol csupa férfi van, bár ott már a takarítónőnek öltözött fickó is elég érdekes), akkor az általa ismert titkok a mi birtokunkba jutnak, így szakítás után már azokkal is gazdálkodhatunk.

A kérdések sokféle kategóriából kerülnek ki, attól függően, hogy éppen milyen szerkesztőségben dolgozunk. A szerkesztői fokozatot elérve előbb-utóbb néhány állásajánlattal keresnek meg, és mi választhatjuk ki, merre megyünk tovább, így végülis a következő témakört választjuk meg. Ez mondjuk nem minden esetben szerencsés, például ha nem biológusok vagyunk, és a lovak vagy a természet közül kell választanunk. A leírás szerint 2200 kérdés, 550 hír és 1000 állítás van a programban, amivel eléggé ellentmond az, hogy rengeteg olyan hír vagy kérdés volt, mely többször is előjött a játék során.

A szerkesztőségekben való mászkálás igencsak lelassítja a játékot. A hírekért ráadásul harc folyik, hiszen a ranglétra többi fokán álló, a számítógép által irányított emberek is hajtanak, hogy övék legyen az elsőbbség. Ez egyrészről tehát kihívás, másrészt viszont hosszú távon nagyon zavaró tud lenni, hogy egyfolytában fel-alá kell járkálni.

A TV Star egy érdekes játék. Azok számára, akik a doboz alapján egy Mad TV jellegű menedzser-programra számítanak, igen nagy csalódás lesz, akik pedig tudják róla, hogy alapjában véve egy kvízjátékról van szó, az érdekes körítés miatt esetleg ráunhatnak az egészre. Egy próbát mindenesetre megér, de mindenképpen csak megfelelő angoltudás mellett.

Kattints ide, ha tetszett a cikk!

65%
Pozitívumok
  • Érdekes ötlet
Negatívumok
  • Unalmassá váló játékmenet
  • Ismétlődő kérdések

További képek

  • TV Star
  • TV Star
  • TV Star
  • TV Star

TV Star

Platform:

Fejlesztő: Monte Cristo

Kiadó: Electronic Arts

Forgalmazó: Ecobit Rt.

Minimális rendszerigény: Pentium 166, 32 MB RAM, 4xCD-ROM

» Tovább a játék adatlapjára

Dino

Dino
Kb. 8 évesen ismerkedett meg egy ZX81-gyel, amit egy C64 követett. 1993-tól a Commodore Világnál és utódlapjainál, valamint a ZED-nél dolgozott, majd 1998-ban barátaival megalapította a PC Dome-ot. A többi már történelem...

HOZZÁSZÓLÁSOK

Még nincs hozzászólás, légy Te az első!