Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ismertető/teszt

Black Moon Chronicles

2000.03.22. 00:00 | szerző: Dino | Ismertető/teszt

A Cryo igyekszik minél több területen jelen lenni, így nem csak és kizárólag történelmi kalandjátékokat ad ki (melyekről amúgy leginkább ismertté vált), hanem egyre több akció és stratégiai játékot is. Az előbbire lesz példa a pár hónap múlva megjelenő Devil Inside, az utóbbira pedig a most boltokba került Black Moon Chronicles.

Black Moon Chronicles

A játék telepítése meglehetősen érdekesen viselkedett, az installálás befejeztével azonnal le is törölte az egészet a winchesterről, így kénytelen voltam más gépen kísérletezni. A hiba okára sajnos nem sikerült rájönni, mindenesetre elég érdekes volt tapasztalni, hogy hiába éri el a 100%-ot a csík, a játék utána mégse marad meg a gépen. Mindenesetre ez még nem vette el a kedvem, hogy kipróbáljam a játékot.

A játékban keverednek a körökre osztott és a valós idejű stratégiai játékok elemei. A nagy térképen való mozgás, tehát az egyes városok, települések közti mászkálás körökben történik, de amint akcióra kerül sor, azaz egy falu védelmére kell sietnünk, vagy egy nagyobb csatát kell irányítanunk, már real-time-ra vált az irányítás. A játékban magányos vándorként indulunk útnak, első feladatként egy falu megvédését kapjuk, ahol segítségünkre vannak a helybeliek is, igaz, egyelőre még nem irányíthatjuk őket. A második ütközetben már komolyabb feladatot kapunk, hiszen az egész hadsereget nekünk kell vezérelnünk. Az irányítás nem különálló katonánként, hanem csapategységenként történik. Egyszerre annyian vannak ugyanis a pályán, hogy nem lenne túl kényelmes feladat, ha egyesével kéne mindenkinek kiadni a feladatot. Egy egységbe csak egyfajta katona tartozik, például íjászok vagy lovasok, akik alaphelyzetben szépen négyzethálóban helyezkednek el. Persze a rend nem marad meg sokáig, amint kiadjuk a parancsot, elindulnak teljesíteni azt. Itt jelentkezik a program egyik hibája, mégpedig az útkereső algoritmus látszólagos pontatlansága. Ha a csapat előtt egy keskeny átjáró van csak, akkor az emberek nagyobbik része más irányban indul el.

Black Moon Chronicles

A program egyébként fantasy környezetben játszódik, melynek eredményeképpen egyrészt nem csak emberekkel találkozhatunk, hanem orkokkal, elfekkel, és sárkányokkal, másrészről pedig a varázslatok is nagy szerepet kapnak. Néha egy-egy varázsló is irányításunk alá kerül, és ilyenkor az általa ismert varázslatokat alkalmazhatjuk az ellenséggel való harc során. Több mint 80 különféle egység szerepel a játékban. Négy küldetéssorozatban mintegy 60 küldetés vár ránk, ráadásul pedig egy pályaszerkesztőt is kapunk a program mellé.

A Black Moon Chronicles grafikailag átlagosnak mondható (bár azt mindenképpen el kell ismerni, hogy az intro fantaszikusan sikerült), és a játékmenetben sincsenek túlzottan nagy újítások. Egyre inkább úgy néz ki, hogy az új trend a nagyméretű csapatok kezelése, ebben a programban például akár 3-4000 ember is lehet egyszerre a pályán. A varázslatok fényeffektjei látványosak, azonban ennél több speciális effektet nem kell várni.

Black Moon Chronicles

A Black Moon Chronicles nem fenyegeti igazán a konkurenciát, az Age of Empires II-től azért jócskán lemarad, de egy elég jó fantasy-stratégiát sikerült kiadnia a Cryonak. ■

értékelés

Black Moon Chronicles

Pozitívumok
  • Rengeteg lény, egység
  • Látványos varázslatok
Negatívumok
  • Kevés érdemi újítás
Minimális rendszerigény: Pentium 200, 32 MB RAM
7,2
Black Moon ChroniclesBlack Moon Chronicles

hozzászólások (0)

ajánlott olvasnivaló